Probanka se je po letih debelih krav znašla v podobnem položaju kot večina slovenskih bank. Foto: BoBo
Probanka se je po letih debelih krav znašla v podobnem položaju kot večina slovenskih bank. Foto: BoBo

Na današnji skupščini je bilo prisotnega manj kot 50 odstotkov kapitala banke, med največjimi prisotnimi delničarji pa so bili Avtotehna, Trimo, Pivovarna Laško in Gorenje. Dvema največjima delničarjema, Perutnini Ptuj in Medaljonu, je sicer Banka Slovenije novembra lani odvzela dovoljenje za pridobitev kvalificiranega deleža in glasovalne pravice.

V banki so decembra lani zagotovili, da intenzivno iščejo vlagatelje, čeprav niso izključili možnosti, da si bodo pomagali s slovenskim kapitalom. Predsednik uprave Bogomir Kos takrat bolj konkretno ni želel govoriti, je pa potrdil, da gre za sosednje države, pa tudi dve ali tri države zunaj območja evra. Če dokapitalizacija morda ne bi uspela, pa bo banka po Kosovih besedah svoj obseg poslovanja morala prilagoditi razpoložljivemu kapitalu.

Probanka lanskih poslovnih rezultatov še ni razkrila, je pa v prvih devetih mesecih lani imela za 30,2 milijona evrov čiste izgube, potem ko je imela v enakem obdobju predlani za 1,7 milijona evrov čistega dobička. Kos je pred iztekom lanskega leta napovedal, da bo izguba ob koncu leta nekoliko višja, da pa bo nižja od 38 milijonov evrov.