Gospodarstvo
Evropska in slovenska zastava
Se je zgodil dobro orkestriran napad na Slovenijo? Foto: EPA
Priložnost zaslužka so že zavohali v eni izmed najbolj "krvoločnih" investicijskih bank Goldman Sachs. Ta je začela ponovno kupovati slovenske obveznice, katerim so številna ugibanja sesula ceno, in jih hvaliti kot zelo stabilno naložbeno priložnost. Bomo sedaj po nizu negativnih špekulacij priča plazu pozitivnih mednarodnih komentarjev in posledičnem dvigu cene slovenskih obveznic?
Slovenija se je v minulih tednih znašla v številnih svetovnih medijih. Foto: EPA

Dodaj v

Die Welt: Slovenija je pozitivno presenečenje

Drugačna ocena finančnega stanja Slovenije
8. april 2013 ob 12:49,
zadnji poseg: 8. april 2013 ob 13:50
MMC RTV SLO

Nekdanji glavni ekonomist Deutsche Bank Thomas Mayer je Slovenijo uvrstil med tri države evro območja, ki so najmanj ranljive oz. najmanj verjetne za naslednjo krizo.

Kljub številnim medijskim zgodbam v uglednih tujih medijih, da je Slovenija naslednja v vrsti za pomoč EU-ja, pa je Die Welt v pogovoru z Mayerjem razkril, da je Slovenija pravzaprav med tremi najmanj »krizno ogroženimi« državami evro območja.

Mayer je v svojo analizo vključil trgovinsko bilanco, zunanji dolg, strukturni primanjkljaj (primanjkljaj, ki je neodvisen od gospodarskih ciklov) in velikost finančnega sektorja. Glede na to, katero mesto je država zasedla pri posamezni kategoriji, toliko točk je dobila (1. mesto je ena točka, drugo dve itd.), seštevek točk (manj je bolje), pa je državi prineslo določeno uvrstitev na lestvico.

Po tej metodologiji sta se pred Slovenijo (21 točk) po ranljivosti za krizo uvrstili le še Nemčija (19 točk) in Estonija (16 točk). Slabše kot Slovenija sta se npr. uvrstili celo Finska (25 točk) in Avstrija (30 točk). Kot presenetljivo kritično točko pa je Mayer izpostavil Francijo, ki kljub npr. velikemu dolgu in velikosti bančnega sektorja ni sprejela še nobene odločnejše reforme.

Finančni napad

Zaradi množičnih špekulacij o Sloveniji, kot naslednji »evro bolnici«, pa so v EU-ju že izdali opozorilo, da gre zelo verjetno za nove špekulantske napade. "Med evrsko krizo gruče morskih psov krožijo naokoli in napadajo eno državo za drugo. Kot kaže, zdaj želijo zgrabiti Slovenijo. Upam, in prepričan sem, da ta zagotovo ne bo naslednji Ciper," je minuli teden novinarjem v Helsinikih dejal finski minister za evropske zadeve Alexander Stubb.

Medijske zgodbe iz tujine glede Slovenije naj bi torej bile del orkestriranega napada špekulantov iz skladov tveganega kapitala in velikih investicijskih bank, ki smo mu bila priča že v primeru Grčije, Španije in Portugalske. T.i. finančni mrhovinarji s spodbujanjem špekulacij o domnevnem bankrotu države v medijih povzročajo paniko na mednarodnih finančnih trgih in posledično dvigujejo obrestne mere. Tu svojo vlogo odigrajo tudi bonitetne ocene velikih agencij, po katerih se ravnajo vlagatelji.

Če se država želi ponovno zadolžiti, mora to sedaj storiti precej dražje kot sicer, ti isti špekulanti pa nato kupijo dolg napadene države, ki jim mora po napadu seveda plačevati veliko višje obresti na račun davkoplačevalcev.

Kjer je volja, tam je pot …
Iz tega razloga je pred nekaj meseci stopil v veljavo tudi zakon, ki na evropski ravni prepoveduje trgovanje z dolgom držav tistim, ki dejansko nimajo v lasti nobenega dolžniškega papirja na katerega stavijo niti si ga niso izposodili (t.i. naked short ban). A začuda za špekuliranje z dolgovi suverenih držav veljajo manj restriktivna pravila kot za delnice podjetij, vlagatelji pa so že našli obvode tudi mimo teh pravil.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Omnipotence
# 08.04.2013 ob 12:59
"Medijske zgodbe iz tujine glede Slovenije naj bi torej bile del orkestriranega napada špekulantov iz skladov tveganega kapitala in velikih investicijskih bank, ki smo mu bila priča že v primeru Grčije, Španije in Portugalske. T.i. finančni mrhovinarji s spodbujanjem špekulacij o domnevnem bankrotu države v medijih povzročajo paniko na mednarodnih finančnih trgih in posledično dvigujejo obrestne mere. Tu svojo vlogo odigrajo tudi bonitetne ocene velikih agencij, po katerih se ravnajo vlagatelji"

To ti vse pove, tudi za druge države po svet, da je finančna kriza en prenapihjen larifari,na katerem zaslužijo t. i. finančni mrhovinarji
Jakob Mali
# 08.04.2013 ob 12:57
Ko rešimo težave, s koruptivnimi in nesposobnimi politiki in gospodarstveniki, dodamo malo ambicioznosti in poguma, smo lahko svetilnik sveta. Če smo znotraj komunizma pogurntali najboljši sistem (socilaizem), ni hudič, da ga ne bi še znotraj kapitalizma.
Whisperer
# 08.04.2013 ob 12:53
Thomas Mayer je lahko tudi Tomaž Majer !
K_ris
# 08.04.2013 ob 13:01
Čisto iz firbca me zanima, ali se bo ta novica znašla na strani SDS (lahko tudi na twitterju).

Pred tremi dnevi sem namrčel tam lahko prebral to: LINK

FAZ: Senca apokaliptičnih jezdecev trojke že visi nad majhno Slovenijo
Obsidijan
# 08.04.2013 ob 13:00
Zahtevani donos na slovenske obveznice že več kot teden pada. Pa nobenih histeričnih člankov?
Valerija
# 08.04.2013 ob 13:09
@Oxy

Bratuškova se nič ne zagovarja.
ona jim gre gor povedat, da naj se malo skulirajo.
GUESS
# 08.04.2013 ob 13:11
To o finančnih mrhovinarjih-špekulantih, pokvarjenih bonitetnih hišah, povampirjenih bančnikih je zagotovo že znano, zato sem toliko bolj bil presenečen nad pisanjem o Sloveniji glede pomoči.
Saj imamo slabo situacijo, tako zanič, kot so jo opisovali nekateri tuji mediji, pa spet ne! Thomas Mayer je - upam - pravočasno malo potegnil na zavoro.
ban07
# 08.04.2013 ob 13:04
Nas je zopet nekdo zamešal s Slovaško?....

Sicer pa lepo, da je vsaj kakšen pozitiven članek. Brez tega se vsi že kar v naprej sprijaznemo, da ni več izhoda
bori
# 08.04.2013 ob 13:02
Negativno vzdušje je najslabše možno za vsak problem.
Naj bo še tako slabo, treba stvari vsaj premakniti. Če gre na slabše, s toliko večjo korajžo v drugo stran.

Po vsaki taki ali drugačni vojni si ljudje, dežele hitro opomorejo. Zaradi solidarnosti, pozitivnega gledanja.

Današnja kriza je bolj umetna, saj v resnici nič ne manjka. Žal pa je veliko število ljudi, ki res nima in težko živi. Žalostno, da si kdo drugi kopiči na ta račun. Ampak kako še počuti tak človek?
K_ris
# 08.04.2013 ob 13:18
Pa dodajmo k temu še nekaj dodatnega pozitivnega naboja:

Bloomberg, 3. 4. 2013
While the country faces “a number of challenges” and has a “weak” coalition government, its “banking sector is not large compared to other EU members and debt-to-GDP is low,” Finkelstein said. “The remedy to their challenges is not a haircut to the government debt. So I’m very comfortable with an investment in Slovenia.” (LINK)

Pa še nekaj o tem, da gre res predvsem za napade špekulantov, ki so si za tarčo trenutno izbrali prav Slovenijo:
Slovenia is strong enough to contain its banks’ bad debts and avoid a bailout, Finland’s Europe Minister Alexander Stubb said.
“With the euro crisis, we have a whole bunch of sharks circling around and the sharks pick on one country or another,” Stubb told reporters in Helsinki today. “It looks like the sharks are trying to pick on Slovenia. I’m hopeful, and fairly confident, it will certainly not be the next Cyprus.”

LINK
Binder Dandet
# 08.04.2013 ob 13:01
@7up:
Mogoče je pa to en ekonomist, ki daje prednost ekonomskih kazalcem pred političnim dogajanjem? Baziram vprašanje na podlagi trditve bivšega direktorja ene od dveh največjih bonitetnih agencij v dokumentarcu zadnjič na TV SLO, ki je povedal, da se ocene dajejo primarno na podlagi politične situacije in da so ekonomski kazalci zapostavljeni. Ker tudi vsa ta nervoza ob menjavi vlade potrjuje to, da so tudi na trgih ekonomski kazalci sekundarnega pomena.
ginobili
# 08.04.2013 ob 13:12
Končno neki + ljudje so že tako zbombardirani s temi negativnimi novicami da sploh ne vedo kaj je pozitivna novica..........pa mi je čist vseeno če smrdi ali pa diši. Glavno da je pozitvno
Kobalt
# 08.04.2013 ob 12:56
"Nekdanji glavni ekonomist Deutsche Bank Thomas Mayer je Slovenijo uvrstil med tri države evro območja, ki so najmanj ranljive oz. najmanj verjetne za naslednjo krizo."

Mogoče je pa njegov tisti famozni "spis" o trenirkarjih na SDSovi spletni strani?
Valerija
# 08.04.2013 ob 13:13
napad Janševih stricev iz ozadja je klavrno propadel.

vso (pre)napenjanje in (pre)napihovanje o "Sloveniji po poti Cipra" je končalo kot slaba šala.

očitno je JJ odletel v skoraj zadnjem možnem trenutku, preden bi dokončno razprodal in uničil Slovenijo.
Ples
# 08.04.2013 ob 13:41
Meni je tale novica polepšala dan in hočem verjeti, da drži ... Pesimizma, jeze, razočaranja, brezvoljnosti, vdanosti v usodo in kar je še tega imam vrh glave.
Pero Fresh
# 08.04.2013 ob 13:32
Končno je nekdo povedal tisto, kar vedo vsi pa ne povedo: gre za perverzno igro finančnih špekulantov, ki jim je v interesu služiti z visokimi obresti državnih obveznic. Banda pokvarjena!
generacija56
# 08.04.2013 ob 13:27
To je tudi moje mnenje. Ves čas.
Problem je le korupcija.
Neke strukture znotraj te, na zunaj propadle politike, so uspele zadržati večino strateških podjetij v domači lasti. In to je naš največji kapital.
Zame je izstopajoč model propada Madžarska. Ko so vse razprodali, so ostali reveži znotraj lastnih mej, odvisni od milosti tujih korporacij, koliko davka bodo plačale.
Zato trdim, ko bodo naši politiki razprodali bisere, jih treba postaviti pred zid!!!!
Prvega Lukšiča, ki je kričal do neba, sedaj, ko je pri koritu, pa bi prodajal.....
štamprle
# 08.04.2013 ob 13:15
Zek
le kaj porečejo SDS-ovci?


Najbolj logičen odgovor: "V ozadju so komunisti!"
rdečinavijač
# 08.04.2013 ob 13:27
Zahtevani donos na slovenske obveznice že več kot teden pada. Pa nobenih histeričnih člankov?

To je pa res. Novinarji pišejo samo ko se obresti na obveznice zvišujejo, ko pa padajo pa nobenega članka.
Topično senzionalistično novinarstvo, kjer šteje samo slaba novica!
mat
# 08.04.2013 ob 13:24
Janša in Šušteršič sta že davno začela s paniko, ki se je Slovenija še do danes ni otresla.
PONOS
# 08.04.2013 ob 13:18
Ko vam bo enkrat jasno da mediji sodelujejo z financam in manipulacijam,špekulacijam potem vam bo vse jasno.
Ko kupuješ spljuvaš preko medijev ki so v lastništvu,ko kupiš in želiš prodati z dobičkom hvališ in barvaš v nebesa...
Tako to deluje v zahodnem kapitalizmu...
Počakajte ko se bo vse prodalo ..kakšne bodo potem novice hehe
Spiritus
# 08.04.2013 ob 13:16
Če nas razne Janše rušijo že navznoter, seveda dobijo veselje tudi drugi.
DrKult
# 08.04.2013 ob 13:28
Slovenija bi lahko bila precej uspešna država. Imamo perfektno geografsko lego, vsi naši sosedi so nekajkrat večji od nas in prav z vsakim med njimi bi lahko še bolje sodelovali kot sodelujemo, v povprečju smo zelo visoko izobraženi, povprečen Slovenec pa je bistveno bolj liberalen od evropskega povprečja.
Druga stvar je pa ta, da smo razpeti med dve politični opciji, ki vlečeta "kočijo" vsaka v svojo smer, folk pa jim neumno naseda, ko pravijo, da je vsega kriva "druga opcija".
Dve leti imamo na oblasti idiote, ki varčujejo, potem pa dve leti idiote, ki se ponovno kreditirajo, noben med njimi pa ne počne tega kar je prav.

Majhni smo in to je naša največja prednost... Zelo malo investitorjev je potrebno poiskati, da ta država lahko normalno laufa.
toldo
# 08.04.2013 ob 14:53
godi prebrat to novico, ki dokazuje da je sesuvanje držav precej plod svetovnih špekulantov..... in bolnik janša jim je s svojim prmierskimi izjavami še pomagal.....

vendar, ne slepimo se. Pri nas je ogromno stvari za postorit, če ne želimo da špekulantske ocene postanejo realne.
GORILA
# 08.04.2013 ob 13:21
kaj, a sedaj bo pa že en navaden nekdanji glavni ekonomist Deutsche Bank vedel več kot vsi trije janezi in matejko skupaj (Janša, Šušteršič, Damjan, Lahovnik). Hvala vsem 4skupaj in še vsakemu posebej za : orkestriranega napada špekulantov iz skladov tveganega kapitala in velikih investicijskih bank, ki smo mu bila priča že v primeru Grčije, Španije in Portugalske. T.i. finančni mrhovinarji s spodbujanjem špekulacij o domnevnem bankrotu države v medijih povzročajo paniko na mednarodnih finančnih trgih in posledično dvigujejo obrestne mere. Tu svojo vlogo odigrajo tudi bonitetne ocene velikih agencij, po katerih se ravnajo vlagatelji.
the law1
# 08.04.2013 ob 13:05
Bomo videli
zozozo
# 08.04.2013 ob 14:53
Zdaj se pa malo povprašajmo o dobronamernosti in domoljubju tistih, ki na tem forumu neprestano napovedujejo propad države in se veselijo prihoda trojke.
zapatist
# 08.04.2013 ob 14:35
Po eni strani jaz razumem, da gre pri mednarodnih špekulantih za čisto egoistične želje. Poleg tega se jim ne more očitat, da delujejo iracionalno, saj zasledujejo profit, kakšne posledice bo to nekomu prineslo pa jim je pač vseeno.
Torej ne glede na to, da se z njimi ne strinjam jih razumem.

Ne razumem pa naših desničarjev, ki si želijo, da bi Slovenija propadla in da bi morala priti trojka.
Tega pa res ne razumem.
CtrlDelete
# 08.04.2013 ob 13:41
Mi že imamo trojico...Ivan, Grims, Tanko! Oni bi radi "pomagali" Sloveniji!
PONOS
# 08.04.2013 ob 13:14
Ah kakšno presenčenje samo čakal sem kdaj bodo mediji začeli po sabih novivah pushat Slovenijo da bodo nekateri naredili bajni dobiček.

Klikni GS kupuje Slovenijo
zapatist
# 08.04.2013 ob 15:05
@breathe
Ne dvomim pa, da pod prejšnjo vlado taki naslovi v tujih časopisih ne bi našli poti v "osrednje" medije..

Ah, ti pa tvoji mediji. So bili mediji krivi? Ali mogoče Janša, ki je sam psihopatsko podžigal paniko in širil strah tako doma in v tujini?
In se človek vpraša, kaj ga je pri temu vodilo? Piromanska žilica pač, ali pa je mogoče tudi sam dobil kakšno obljubo...saj vemo na neznanem kraju ob neznanem času..
99 or 1%
# 08.04.2013 ob 14:47
@
daryankoff
janezdolzan
.......

na "drugi strani"
klipan,
........

a lahko že prenehate z levo/desno????? prosim? kaj vam ni jasno, da živimo v isti državi in bolj kot bomo držali skupaj, manj kot bomo obtoževali kao nasprotno politično opcijo bolje nam bo šlo? zaćčenši s komentarji na tem portalu!
lp
janhan
# 08.04.2013 ob 14:45
Finančni napad
Zaradi množičnih špekulacij o Sloveniji, kot naslednji »evro bolnici«, pa so v EU-ju že izdali opozorilo, da gre zelo verjetno za nove špekulantske napade. "Med evrsko krizo gruče morskih psov krožijo naokoli in napadajo eno državo za drugo. Kot kaže, zdaj želijo zgrabiti Slovenijo. Upam, in prepričan sem, da ta zagotovo ne bo naslednji Ciper," je minuli teden novinarjem v Helsinikih dejal finski minister za evropske zadeve Alexander Stubb.


DA GRE ZA NAMERNE ŠPEKULACIJE MRHOVINARSKIH ŠPEKULANTOV SE VIDI ŽE VESOLJA!!!
zapatist
# 08.04.2013 ob 14:12
Zanimivo.

Jaz osebno še nisem slišal, da bi nekdo na takih pozicijah kot sta tale dva omenjena v članku javno povedal kako stvari tečejo.

Še ne dolgo nazaj sem bil tudi sam ožigosan kot zagovornik teorije zarot, ko sem omenil, da bi znali biti za zadnjim nenavadno visokim dvigom donosa na obveznice še kakšni drugi skriti interesi.

Se mi pa pri vsemu skupaj postavlja še eno vprašanje, ki sem ga postavil že zadnjič in sicer, kakšna je vloga Nemčije pri vsemu skupaj, glede na to, da vsaj jaz še nisem zasledil, da bi katero od držav, ki se znajdejo v tej poziciji poskušala zaščititi, temveč nasprotno, veselo sodeljuje pri kao reševanju.
daresi
# 08.04.2013 ob 13:58
Meni je vseeno kdo vlada, da bi le bilo bolje. Ne vem zakaj si nekateri želijo krizo, samo da bi lahko kritizirali. Res ne vem.
Paperino
# 08.04.2013 ob 17:44
Točno to sem kakšen dan nazaj omenil pod enim člankom. Ne reši nas ne janša, ne alenka in niti Jankovič. Mi se lahko vsi na enkrat postavimo na trepalnice, pa nam ne bo ratalo, če se "finančni mrhovinarji" odločijo, da smo naslednji, potem bodo s pomočjo bonitetnih agencij to dosegli. Če bo naša ljuba EU to dovolila se bo to zgodilo. Mi se bomo pa med seboj žrli ali je za to kriv janša ali Alenka. Za začetek smo na vrsti majhni, ko pridejo na vrsto veliki bo pa itak spokalo :P
Mindmaster
# 08.04.2013 ob 14:34
Ko so vsi pametni ljudje govorili, da donos na slovenske obveznice raste zaradi EU polomije na Cipru in zaradi finančnih hazarderjev, so taborniki z Lepene kričali, da je za to kriva neokomunistična vlada.

Nova blamaža tranzicijske desnice. Pejte že spat.
K_ris
# 08.04.2013 ob 14:05
Po dolgem času spet nekaj pozitivnega v naših krajih, ampak nekaterim gre to očitno krepko v nos. Morda bi zato vendarle opozoril, da je ekonomija odvisna tudi od pričakovanj. Bolj kot bomo optimistični, bolje bo šlo gospodarstvu. Če nas je vse strah za prihodnost in denar držimo pri sebi, tudi podjetja nimajo komu prodajati. In potem je res tako slabo, kot smo pričakovali. Ne vidimo pa, da smo to pravzaprav sami sprožili.
CtrlDelete
# 08.04.2013 ob 13:50
Zanima me, ali v tej državi lahko kdo odgovarja za hujskanje in blatenje državljanov in države?
Začnimo pri novinarjih Reporterja, Politikisa, Demokracije, Požereporta in njihovih znanih forumaših! Toliko grozot in žalitev drugače mislečih ki jih na teh portalih prebereš ne najdeš niti v Chavezovih in Kim IL korejskih govorih! Ostudno in žaljivo do konca!
A niso ti novinarji nevtralni in neopredeljeni poročevalci??? Vsaj naj bi bili!
The_Reaper
# 08.04.2013 ob 13:35
a lahko objavite povezavo na originalen članek :) ?
PONOS
# 08.04.2013 ob 13:19
Mimogred na grških obveznicah si naredil 100% dobiček če si lansko leto kupil...
MartinEs
# 08.04.2013 ob 18:43
Lahovnik je izdajalec države! Predlagam, da se mu ukinejo vsi osebni prihodki iz proračuna, brez države ne bo zdržal niti en teden, kljub vsemu svojemu ekonomskemu akademskemu "znanju". In ravno tako predlagam, da država ukine financiranje Janši! Njuna gobca in izjave nas že zdaj staneta dodatne milijone ali celo destine milijonov! Koliko novih vrtcev bi lahko zgradili, če Lahovnik ne bi bil toliko "pameten"!
K_ris
# 08.04.2013 ob 18:32
@vojnaslo91

medtem ko bodo Poljska, Češka in Slovaška že imeli pozitivno gospodarsko rast. "

Ta Lahovnik je pa tudi faca. Očitno niti ni opazil, da je ta Nemec delal primerjavo znotraj območja evra. Zakaj torej Lahovnik govori o Poljski in Češki?
GUESS
# 08.04.2013 ob 15:54
Debata o "osrednjih" medijih (ki da niso vladni, ampak levi, o levih medijih, ki da so privilegirani, o medijski krajini, o desnih medijih, ki da so ubogi nedonošeni reveži) je navadno s*r*a*n*j*e.
Zagotovo je eden od najbolj nevtralnih medijev Mladina. Objektivno. Ki pa jo desni vztrajno bombardirajo, da je levičarska. Samo zato, ker si upa kritizirati tako leve kot desne. Ampak kritika desnih, zlasti eksponentov, "prevaga". Desnim ne smeš nič reči, še pogledati jih ne smeš, so že pripravljeni na aufbix.
CtrlDelete
# 08.04.2013 ob 14:29
Ta novica na Reporterjevem portalu nima podpore. Oni imajo raje pasje zgodbice!
bozo.miklavc
# 08.04.2013 ob 13:58
Mimogred na grških obveznicah si naredil 100% dobiček če si lansko leto kupil...

Ne podirat razlag stereotipnežev. Grki so pač leni, to je razlaga za vse :).

Moj pogled je popolnoma identičen pogledu Thomasa Mayerja in tudi tu sem že več kot pol leta nazaj dejal. Da je večina drugih držav v EU v večjem zosu kot mi. Kriza je pa tako ali tako umetno-prenapihnjena.
papiga
# 09.04.2013 ob 01:31
Majster- Slovenija ima eno najnižjih nezaposlenosti v EU. Msllim a vi ljudje res nič drugega ne berete kot so MMC in to? A ne gledate EuroNews, BBC, CNN? S čim pa potem kaj primerjate?
Kako pa potem veste, da hočete živeti prav v Sloveniji, če ne veste kako je drugje?
Maister- imamo majhne devizne rezerve? ha ha, človek božji pa od kod si? Kakšne devizne rezerve- niti svojega denarja nimamo, imamo pa majhne devizne rezerve? In ti bi verjetno rad, da te jemljemo resno, pa vidim, da niti tega ne veš, s kakšno valuto plačujemo? A si bil kjer zaprt nekaj let? A veš kdo bedi nad našim denarjem? Kdo odloča o obrestni meri našega denarja? Kje to počnejo?
Prekleto človek zberi se, ne piši, če ne veš o čem pišeš, ker ne veš? Kakšna visoka nezaposlenost, 11 %, ravnokar v Odmevih novi podatki za zadnje 3 mesečje, padla za 1,2 %,
anglija 16, Nizozemci 15, Belgija 14, Francija 16, Španci 25, Grčija 33 in več, Portugalci 22 %, Italija 27 % ... in ti misliš, da nam gre slabo..? In ravno v tem članku v Weltu je ta gospod povedal, da smo dobri, ampak znalci kot si ti to gladko ovržejo. Pa še nerodno ti ni, a ne?
jCoob
# 08.04.2013 ob 18:20
hehe.. res noro, ko za nas slovence tuj in priznan strokovnjak reče, da smo celo čist okej, se najde nekej nadebudnih slovencev, ki jim to ni prav.. mislim????.. in ni bil samo ta nemec, tam je tudi oni finec, ki pravi enako..
povejte, zakaj vam ni všeč, da nas kdo zunaj pohvali? na ta račun dobimo pluse in se nam pribitki na obveznice nižajo (ne pozabite, da jih bomo plačali mi - sicer nimam nič proti, če želi kdo plačevat več, ampak naj najprej to dokaže, da bom jaz na koncu res plačal manj..)..

tako pa znova tisto o sosedovi kravi.. kekci..

kar se pa krize tiče.. mi zna morda kdo od desnih poiskat definicijo krize? torej, kaj je kriza?.. tu se začne vsa ekonomska znanost, ki je očitno na obramboslovju ne poučujejo..
Vladoska
# 08.04.2013 ob 15:55
Ali v prevodu: Začutili so, da smo politično v riti in hajd v propagando. Vrlemu Šušteršiču pa je "uspelo" prodat obveznice šakalom. Še dolgo bomo plačevali JJ-eve besede, ko je javno razlagal v kako globoki krizi smo. Ali pa je spet kaj potegnil od tega, kdo ve? Plačali bomo še izbrisane (poslej bo predaval o zaščiti narodnostnih pravic ) in kaj bi se našlo. Še dobro, da je odstopljen.
CtrlDelete
# 08.04.2013 ob 15:06
Še en uspeh Ivanove vlade!
"Kljub sezonskemu upadu števila brezposelnih je bila marčevska brezposelnost za skoraj 11 odstotkov večja kot pred enim letom."
Kazalo