Prvi krog dokapitalizacije naše največje banke se je končal v ponedeljek, drugi krog pa se začne v sredo. Foto: MMC RTV SLO
Prvi krog dokapitalizacije naše največje banke se je končal v ponedeljek, drugi krog pa se začne v sredo. Foto: MMC RTV SLO

Ta je namreč vplačala za 82,7 milijona delnic. Obstoječi lastniki so vplačali skoraj 36 odstotkov ponujenih delnic, preostale delnice (teh je še 1.386.577) pa bo mogoče vplačati še v drugem krogu, ki se začne v sredo in bo trajal do 30. marca. Banka delnice v drugem krogu po ceni 116 evrov ponuja domačim in tujim fizičnim ter pravnim osebam. Vsak vlagatelj lahko vpiše in vplača največ vse razpoložljive nove delnice za drugi krog prodaje.

V NLB-ju poudarjajo, da se, če so v drugem krogu prodaje vpisane in v celoti vplačane največ vse razpoložljive nove delnice za drugi krog prodaje, po končani prodaji posameznemu vpisniku iz drugega kroga dodeli toliko novih delnic, kot jih je vpisal ter v celoti vplačal v drugem krogu dokapitalizacije.

Ob morebitnem presežnem vpisu pa se posameznemu vpisniku iz drugega kroga prodaje dodeli število novih delnic, ki je v enakem razmerju s številom novih delnic, ki jih je ta vpisnik vpisal in v celoti vplačal v drugem krogu, kot je število razpoložljivih novih delnic za drugi krog v razmerju s številom vseh vplačanih novih delnic v drugem krogu prodaje.

Koliko bo skupno vplačala država, za zdaj ni jasno
Država je, kot omenjeno, vplačala večino delnic, vplačanih v prvem krogu. Končnega zneska, namenjenega za dokapitalizacijo, ki bo zagotovljen iz državnega proračuna, pa za zdaj po navedbah finančnega ministrstva ni mogoče napovedati, saj bo ta odvisen od rezultatov obeh krogov dokapitalizacije.

Belgijski KBC, ki bi kot 30,57-odstotni lastnik lahko vplačal delnice v vrednosti 76,4 milijona evrov, je vplačal in vpisal 42.648 novih delnic v skupni vrednosti okoli 4,95 milijona evrov, kar pomeni, da se bo lastniški delež KBC-ja v NLB-ju po koncu dokapitalizacije najverjetneje zmanjšal. Paradržavna sklada Kad in Sod v prvem krogu dokapitalizacije nista sodelovala.

Namen dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke je zbrati 250 milijonov evrov, s čimer bi si banka delno opomogla od slabe naložbene politike.