Cena delnice NLB naj bi bila po mnenju nekaterih poznavalcev previsoka. Foto: MMC RTV SLO
Cena delnice NLB naj bi bila po mnenju nekaterih poznavalcev previsoka. Foto: MMC RTV SLO

Namen dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke je zbrati 250 milijonov evrov, s čimer bi si banka delno opomogla od slabe naložbene politike. Prvi krog se je končal ob 13. uri. Ali bo uspešna (prag uspešnosti sicer ni bil določen) oziroma ali bo vodstvu uspelo zbrati predvidenih 250 milijonov evrov, pa bo znano v torek. Zelo verjetno pa bo banka sprožila tudi drugi krog dokapitalizacije, saj zanimanje za delnice, razen s strani države, ni bilo veliko.

"Ker je namen povečanja osnovnega kapitala banke v krepitvi njene kapitalske trdnosti, kar pa je pri banki, ki je za državo sistemskega pomena, tudi z vidika ohranjanja finančne stabilnosti zelo pomembno, je država v prvem krogu dokapitalizacije izkoristila vse predkupne pravice," so povedali na ministrstvu za finance.

Je cena previsoka?
Izdanih je bilo sicer 2.155.173 novih navadnih kosovnih delnic z glasovalno pravico po ceni 116 evrov, kar je le malo nad knjigovodsko vrednostjo, a nekaterim poznavalcem se je tudi ta cena zdela previsoka v primerjavi s ceno delnice NKBM-ja in glede na vrednost na sivem trgu.

Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, je lahko v prvem krogu vpisala za 82,7 milijona evrov novih delnic, KBC kot 30,57-odstotna lastnica pa v vrednosti 76,4 milijona evrov. Med večjimi lastniki NLB so še Poteza Naložbe v stečaju ter Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba.

Kaj bo storil KBC?
Ena od neznank pred začetkom dokapitalizacije banke je bilo ravnanje belgijskega KBC-ja, ki želi srednjeročno naložbo v NLB-ju prodati. Če se KBC ne bo odločil za dokapitalizacijo in bo država sama dokapitalizirala banko, se bo delež države zvišal na skoraj 58 odstotkov.

Morebitni drugi krog prodaje bo potekal od 23. marca do vključno 30. marca do 13. ure. Delnice bodo lahko vpisale fizične in pravne osebe, domače in tuje.