Zahtevana donosnost na slovenske obveznice znova vzbuja skrb. Foto: EPA
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice znova vzbuja skrb. Foto: EPA

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 5,01 odstotne točke.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice že nekaj časa spet narašča, občutneje pa se je dvignila v torek, ko je poskočila za skoraj 0,3 odstotne točke. Danes je tako sprva narasla na 6,76 odstotka in nato spet padla za 0,14 odstotne točke na izhodiščnih 6,62 odstotka.

Donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Maja Slovenija lažje zadihala
Zahtevana donosnost je znova upadla na začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za dve milijardi dolarjev in pol 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.

Evropska komisija poleg tega ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij in država je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. A kljub temu je donos do dospetja po novici, da se je slovenski bruto domači proizvod v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni skrčil za 4,8 odstotka, znova presegel šest odstotkov.

Zvišujejo se donosnosti na vrednostne papirje vseh članic evroobmočja
Delno je vzrok zviševanja donosnosti tudi splošno zviševanje zahtevane donosnosti na dolžniške vrednostne papirje članic območja evra v zadnjih dneh, delno pa gre verjetno tudi za nadaljevanje negotovosti glede razvoja dogodkov v Sloveniji.