V Elesu pričakujejo, da se bo pri razrezu obremenitve posameznih gospodarskih družb slovenske elektroenergetike upoštevalo najprej zgodovinsko dejstvo glede ustvarjenih dobrobiti v letih 2002 in 2003 in šele nato trenutna finančna moč posameznih gospodarskih družb. Foto: BoBo
V Elesu pričakujejo, da se bo pri razrezu obremenitve posameznih gospodarskih družb slovenske elektroenergetike upoštevalo najprej zgodovinsko dejstvo glede ustvarjenih dobrobiti v letih 2002 in 2003 in šele nato trenutna finančna moč posameznih gospodarskih družb. Foto: BoBo

Potem ko je bila 18. decembra objavljena razsodba Mednarodnega centra za reševanje investicijskih sporov iz Washingtona, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško v obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003 plačati 42 milijonov evrov odškodnine, je Slovenija tik pred koncem leta plačilo že izvedla.

Hkrati pa je vlada ministrstvoma za finance in za infrastrukturo naložila, naj do 29. februarja izvedeta vse potrebne ukrepe za povračilo plačanega zneska od slovenskih elektropodjetij, ki so imela v času nedobave Hrvaški ekonomske koristi od prodaje elektrike drugam.

Mervar zanika Golobovo izjavo
Prvi mož podjetja Gen I Robert Golob je ob objavi odločitve o višini odškodnine na Odmevih Televizije Slovenija izjavil, da je električno energijo, ki bi sicer pripadla Hrvaški, odkupil takratni Eles Gen in jo posredoval naprej Holdingu Slovenske elektrarne.

Na to izjavo se je danes odzval direktor Elesa Aleksander Mervar in zapisal, da je povsem napačna in zavajajoča.

Kot je pojasnil, je z nedobavljeno električno energijo Hrvaški, ki je bila predmet arbitražnega spora, trgoval Holding Slovenske elektrarne. Eles je Eles Gen ustanovil v skladu s sklepom vlade iz junija 2001, do leta 2006, ko se je izčlenil iz Elesa in preimenoval v Gen energija, pa si kot matična družba ni izplačal niti tolarja deleža iz dobička.

Eles bo spoštoval sklep vlade
Mervar zato pričakuje, da se bo pri razrezu obremenitve posameznih gospodarskih družb slovenske elektroenergetike upoštevalo najprej zgodovinsko dejstvo glede ustvarjenih dobrobiti v letih 2002 in 2003 in šele nato trenutna finančna moč posameznih gospodarskih družb.

Kot direktor družbe, ki je v 100-odstotni državni lasti, se zaveda, da ima vlada vse pravice v povezavi z razpolaganjem premoženja Elesa. "Zato bom kakršen koli sklep ustanovitelja spoštoval, navsezadnje mi tako velevata zakon o gospodarskih družbah in akt o ustanovitvi družbe Eles," je zapisal.

Če bodo morali prispevati sredstva za izgubljeni arbitražni spor, bodo v Elesu ustrezno prilagodili poslovno politiko družbe, da bo slovenski prenosni elektroenergetski sistem tudi v prihodnje varno in zanesljivo deloval in da to plačilo ne bo imelo učinka na povečanje tarif za njegovo uporabo, je dodal.