Foto:
Foto:

Med drugim uvaja dodatno petodstotno carino na ameriško blago, ki naj bi se vsak mesec povečala še za odstotno točko, dokler v letu dni ne bodo dosegla zgornje meje 17 odstotkov.

EU prvič v zgodovini uvaja ukrepe proti ZDA
Bruselj se je za ta ukrep odločil, ker Washington kljub razsodbi Svetovne trgovinske organizacije, da so njegovi ukrepi nezakoniti, ni razveljavil zakonodaje, ki ameriškim multinacionalkam podeljuje konkurenčno prednost v obliki neupravičenih izvoznih subvencij. Tako je EU prvič v zgodovini uvedel ukrepe proti ZDA, ki pa so ukrepe proti EU-ju že uvedle v sporu z bananami.

Kot je poudarila Evropska komisija, ki v trgovinskih sporih zastopa EU, namen ukrepov ni maščevanje, temveč "ukrepanje za čimprejšnjo ukinitev omenjenih subvencij". To dodatno obremenitev je EU sicer pripravljen ukiniti takoj, ko bodo ZDA ustrezno spremenile svojo davčno zakonodajo in neupravičene subvencije ukinile.

EU bi lahko bil še strožji
Trgovinska vojna utegne ameriške izvoznike letos stati 300 milijonov dolarjev, prihodnje leto pa bodo carine presegle 660 milijonov. Na podlagi odločitve WTO-ja bi sicer EU proti ZDA lahko uvedel še precej ostrejše ukrepe, in sicer do štirih milijard dolarjev na leto - toliko namreč znašajo subvencije, ki jih ameriška vlada za večjo konkurenčnost zagotavlja svojim multinacionalkam.

Ukrepi se nanašajo na celo vrsto izbranih ameriških izdelkov, od zelenjave, oblačil, tehničnih aparatov, papirnatih in jeklarskih izdelkov do igrač in športne opreme.