Fed je z oktobrom končal 3. krog kvantitativnega sproščanja, ki je občutno pomagal Wall Streetu, saj so delniški indeksi nenehno postavljali sveže vrhove. Foto: Reuters
Fed je z oktobrom končal 3. krog kvantitativnega sproščanja, ki je občutno pomagal Wall Streetu, saj so delniški indeksi nenehno postavljali sveže vrhove. Foto: Reuters
Cena nafte brent je pred dvema tednoma padla na 82,70 dolarja, nato pa si opomogla in včeraj skoraj dosegla 88 dolarjev. Foto: EPA

Kvantitativno sproščanje v treh krogih, laično rečeno tiskanje denarja, ki je bilanco Zveznih rezerv napihnil za 1660 milijard dolarjev, se je zaradi finančnega kolapsa, ki je grozil ob zlomu banke Lehman Brothers, začelo pred šestimi leti, saj je Fed moral poseči po nekonvencionalnih ukrepih. Razmere so se kar hitro umirile, trg dela je okreval, brezposelnost padla pod šest odstotkov, zato gospodarstvo ne potrebuje več takšnih spodbud. Finančni trgi so konec politike QE sprejeli brez večjih pretresov, se pa že pripravljajo na višanje ključne obrestne mere Fed funds, po kateri si banke od Feda sposojajo denar. Ta obrestna mera je že od začetka krize na ničelni ravni in tako naj bi ostalo vsaj še do sredine prihodnjega leta.

Facebookove delnice strmo navzdol
Newyorški delniški indeks Dow Jones, ki se je v torek prvič po začetku oktobra spet zavihtel nad 17 tisoč točk, v sredo ni zdržal nad to mejo, a ni bistveno zdrsnil (0,18 odstotka; 16.974 točk). Občutno so se pocenile delnice Facebooka, ki so sicer letos blestele, saj so še vedno za skoraj 40 odstotkov višje kot 1. januarja. Družbeno omrežje, ki ima 1,35 milijarde uporabnikov, od tega 864 milijonov takšnih, ki stran obiščejo vsak dan, je s četrtletnimi rezultati sicer doseglo pričakovanja, vendar vlagatelje skrbijo visoki načrtovani izdatki za leto 2015 in napovedano upočasnjevanje rasti prihodka za tekoče četrtletje. Delnice so se pocenile za šest odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (30. oktober):

LUKA KOPER

+3,10 %

24,95 EUR
ZAV. TRIGLAV+0,81 %25,00
MERCATOR+0,56 %75,00
PETROL+0,07 %284,20
KRKA

+0,00 %

61,90
GORENJE

+0,00 %

6,50
SAVA RE-0,65 %15,40
INTEREUROPA-5,47 %1,503



Frankfurt v nekaj dneh pridobil skoraj 10 odstotkov
Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je v sredo zavihtel vse do 9.157 točk in bil s tem že skoraj deset odstotkov višje kot v precej paničnih razprodajah, ki so Frankfurt zajele v prvi polovici tega meseca. Nemški makroekonomski podatki so medtem sicer še naprej neprepričljivi. Najpomembnejši konjunkturni indeks Ifo je oktobra zdrsnil šesti mesec zapored, s 104,7 na 103,2 točke, s tem pa dosegel novo letošnje dno. Ukrajinska kriza je Nemčijo prizadela huje od pričakovanj. Izvoz v Rusijo je avgusta v primerjavi z lanskim avgustom padel za 26 odstotkov, kar je največ po letu 2009. Gospodarska rast v Nemčiji naj bi bila letos le 1,2-odstotna, prvotna napoved pa je govorila o 1,8-odstotni rasti BDP-ja.

Opec zadovoljen z letošnjimi cenami nafte
Cena nafte vrste brent se je v sredo povzpela do skoraj 88 dolarjev in tako počasi okreva, potem ko je od junija do oktobra s 115 padla pod 83 dolarjev. Generalni sekretar Opeca Abdulah Al Badri je povedal, da se temelj ni spremenil in ne odraža trenutne ravni cen: "Povpraševanje še vedno narašča, prav tako ponudba. Najpomembneje je, da ne delamo panike." Članice Opeca se bodo na Dunaju naslednjič sestale 27. novembra. Al Badri pričakuje, da se bo Opec prvič po letu 2008 odločil za znižanje količine načrpane nafte, predvidoma s 30 na 29,5 milijona sodov dnevno. S cenami naj bi bil Opec letos zadovoljen, saj bo povprečna cena nafte letos verjetno okrog 100 dolarjev.

Tudi v Ljubljani v pričakovanju svežih poslovnih objav
Na Ljubljanski borzi se zdi, da je kar precej vlagateljev na jesenskih počitnicah, saj je promet ta teden zelo nizek. V prvi kotaciji ga je bilo v sredo za manj kot 400 tisoč evrov, od tega približno polovica s Krkinimi delnicami, s katerimi so trgovali v ozkem razponu med 61,56 in 62 evrov. V petek je tečaj Krkinih delnic pri 60,60 evra dosegel najnižjo raven po letošnjem marcu. Novomeški farmacevt bo 6. novembra objavil poročilo o poslovanju v obdobju od 1. januarja do 30. septembra. Tudi pri preostalih papirjih vlagatelji že težko pričakujejo sveže poslovne rezultate, čeprav so na Ljubljanski borzi letos glavno gibalo bolj pričakovanja o nadaljevanju privatizacije največjih podjetij.