Furs poudarja, da ne gre za novost. Foto: BoBo
Furs poudarja, da ne gre za novost. Foto: BoBo

Ob prodaji izdelkov na otroškem bazarju zakonodaja namreč določa, da morajo biti izdani računi, ki morajo biti tudi davčno potrjeni, so pojasnili na finančni upravi. Zato šolam, ki bi jim to predstavljalo preveliko obremenitev, svetujejo, naj za izdelke priporočijo prostovoljni prispevek. V tem primeru računa ni treba izdati in ga tudi ne davčno potrditi.

Če pa za izdelke določijo ceno, potem morajo izdati račun in izbrati eno izmed rešitev za davčno potrjevanje računov (davčna blagajna – lahko tudi brezplačna mini davčna blagajna ali pa vezana knjiga računov), so dodali.

"Poudarjamo pa, da ne gre za novost, ki bi začela veljati z Zakonom o davčnem potrjevanju računov, temveč to ureja Zakon o davku na dodano vrednost (ZDDV-1)," so še zapisali.

Država lovi le drobiž, ki ga ni težko izterjati
Številne šole prek šolskih bazarjev enkrat letno namreč zbirajo denar s prodajo izdelkov, ki jih naredijo učenci, njihovi učitelji in starši. A po prijavi nekaterih bazarjev so na Fursu opozorili, da gre za pridobitno dejavnost, zato morajo šole izdati račune. To je že sprožilo določene ogorčene odzive.

Predsednik Združenja ravnateljev in ravnatelj na Osnovni šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani Gregor Pečan je za portal 24ur.com dejal, da gre za absurd, saj so to enkratni letni dogodki ob posebni priložnosti, in ne trajna pridobina dejavnost. Državi je ob tem ostro očital, da išče drobiž, veliki lopovi pa se prosto sprehajajo naokoli.