Furs je po besedah Garnola opravil nadzor med 1. in 29. februarjem 2012, ko so tudi ugotovili premalo plačane davščine. Foto: BoBo
Furs je po besedah Garnola opravil nadzor med 1. in 29. februarjem 2012, ko so tudi ugotovili premalo plačane davščine. Foto: BoBo

V javnosti je v torek odmevalo, da je Furs javno objavil 100 odločb, s katerimi je odmeril najvišje dodatne davke pri zavezancih, ki so poslovali s subjekti, povezanimi z davčno ugodnejšimi območji. Na prvem mestu seznama se je z nekaj manj kot 7,5 milijona evrov po poročanju TV Slovenija znašel T-2.

Iz Garnola so zdaj sporočili, da večji del omenjenega dodatnega davka T-2 ne izhaja iz morebitnega poslovanja v davčnih oazah, ampak iz naslova poračuna vstopnega DDV-ja zaradi pravnomočno končanega postopka prisilne poravnave februarja 2012. Zagotovili so, da T-2 ne posluje v davčnih oazah, ampak ima poslovne odnose s tujimi podjetji, predvsem nosilci TV-pravic, ki jim redno poravnava svoje obveznosti, pri plačilu računov pa skladno z zakonodajo obračunava ustrezne davke.

Ob tem so izrazili presenečenje, da je Furs omenjeno odločbo, ki so jo T-2 izdali leta 2013, uvrstil med davčne dolžnike, ki naj bi s poslovanjem v davčnih oazah na kakršen koli način utajevali davke. Takšna objava je skrajno neodgovorna, saj Furs ne upošteva načela varovanja osebnih podatkov in davčnim zavezancem povzroča škodo, so še zapisali.