Da bo Grčija dobila novo pomoč, so vlagatelji bolj kot ne pričakovali, zato po maratonski seji v Bruslju ni bilo optimističnega odziva delniških trgov. Foto: EPA
Da bo Grčija dobila novo pomoč, so vlagatelji bolj kot ne pričakovali, zato po maratonski seji v Bruslju ni bilo optimističnega odziva delniških trgov. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP, ki vključuje delnice šestih slovenskih podjetij (Krka, Mercator, Petrol, Telekom, Nova KBM, Gorenje), je v torek padel na 565 točk. Od rekordne vrednosti iz leta 2007 je oddaljen že 80 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Nafta
Cena nafte vrste brent ostaja nad 120 dolarji za sodček. Foto: EPA

Boljše rešitve ni bilo, če je želela Evropa preprečiti zlom evrskega območja. Skeptiki sicer menijo, da je bankrot Grčije zgolj preložen, saj je država v hudi krizi. Varčevalni ukrepi ne bodo prinesli gospodarske rasti, s tem pa Grčija še dolgo ne bo sposobna odplačevati dolga in bodo očitno potrebni novi odpisi. Ob včeraj sprejetem dogovoru so morali zasebni upniki v resnici privoliti v kar 70-75-odstoten odpis dolga.

Portugalska v skušnjavi
Bo pa grška drama vsaj nekaj časa zadevala le Atene in ne celotne Evrope. Vseeno je odprtih vprašanj še precej. V Bruslju na maratonski seji ni bilo govora o tem, kako se bodo Atene znebile recesije, pojavlja pa se tudi bojazen, ali ne bo kmalu še Portugalske zamikalo, da bi edino rešitev videla v tem, da ji tujina odpiše dolg. Donos desetletne portugalske obveznice se je v zadnjem času znižal, še vedno pa je nad 12 odstotki.

Finančne krivulje na Radiu Slovenija:
Zasebni upniki so morali v primeru Grčije privoliti v 53,5-odstotni odpis nominalnega dolga, s čimer se odpovedujejo 107 milijardam evrom. Obveznice, ki jih imajo v lasti, bodo zamenjali s 30-letnimi obveznicami
s spremenljivo obrestno mero. Odpis je v rangu 70-75 odstotkov investicije, kar je pravi šok.


Unovčevanje dobičkov v Evropi
Odziv delniških trgov na jutranjo novico, da bo Grčija dobila 130 milijard evrov, je bil v slogu znanega borznega pravila 'buy the rumour, sell the news' - kupuj ob govoricah, prodajaj ob novicah. Frankfurtski delniški indeks DAX30 se je znižal za odstotek. Vlagatelji so se odločili za unovčevanje dobičkov, saj je DAX letos pridobil že 18 odstotkov. Evro je po jutranji rasti do 1,3293 dolarja zdrsnil pod 1,32 dolarja. Cena nafte vrste brent ostaja nad 120 dolarji.


Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+1,65 %

8,65 EUR

NOVA KBM

+1,43 %

3,055

GORENJE

+1,40 %

4,35

KRKA

+0,00 %

51,50

PETROL

-0,56 %

161,10

TELEKOM

-2,07 %

66,10

INTEREUROPA

-4,11 %

0,863

MERCATOR

-6,72 %

125,00


SBI TOP spet dosegel zgodovinsko dno

Newyorški Dow Jones je za uvod v nov teden (v ponedeljek je bil v ZDA praznik) prvič po maju 2008 presegel mejo 13 tisoč točk. V Ljubljani je SBI TOP (-1,9 odstotka) končal najnižje v svoji šestletni zgodovini. Mercatorjeve delnice so izgubile tisto, kar so pridobile v ponedeljek in pri 125 evrih dosegle najnižjo vrednost po letu 2003. Tečaj Krke, s katero je bilo za več kot pol milijona evrov prometa, je spet ostal 51,50 evra.