Deutsche Bank nujno potrebuje kapital, še zlasti ker ji grozi 12 milijard dolarjev kazni zaradi problematične prodaje hipotekarnih obveznic na ameriškem trgu. Foto: EPA
Deutsche Bank nujno potrebuje kapital, še zlasti ker ji grozi 12 milijard dolarjev kazni zaradi problematične prodaje hipotekarnih obveznic na ameriškem trgu. Foto: EPA

Deutsche Bank je sicer nedavne stresne teste Evropske centralne banke opravila, kljub temu pa ji vlagatelji nikakor ne zaupajo. Samo letos se je vrednost njene delnice prepolovila.
Na Evropski centralni banki križev in težav Deutsche Bank ne komentirajo. Previden je tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec: "V tem trenutku ne razpolagam z dovolj podatki, da bi lahko potrdil, da je to tveganje izrazito samo pri eni banki."

Dejstvo je, da je Deutsche Bank zadnje stresne teste opravila, vendar glede na to, da znaša njena kapitalska ustreznost zgolj 10 odstotkov - kot kaže - zgolj za silo. Nujno potrebuje kapital, še zlasti ker ji grozi 12 milijard dolarjev kazni zaradi problematične prodaje hipotekarnih obveznic na ameriškem trgu.

12 milijard je kar 75 odstotkov vrednosti banke, zato se številni sprašujejo, ali bo banka to zmogla. Ekonomist Igor Masten meni, da je Deutsche Bank za stečaj prevelika, nekakšna rešitev se bo po njegovem mnenju našla na trgu. "Idealno bi bilo, da bi ta trenutek rekli, da bi uprava sporočila: 'Šli bomo v izdajo toliko in toliko milijard novih delnic, ki jih bomo plasirali na zasebnem trgu, torej smo zadeve rešili. Lahko absorbiramo tudi morebitno kazen.'"

Vendar trgi, kot kažejo vrtoglavi padci delnic v zadnjih mesecih, v ta scenarij ne verjamejo. Nekoliko so jih otoplile zgolj neuradne informacije, da naj bi se kazen z dvanajstih znižala na pet milijard. "V tem primeru mogoče, če verjamemo upravi banke, dokapitalizacija celo ne bi bila potrebna," je dejal Jaša Perossa iz NLB skladov.

Trg ji, kot kaže, ne verjame, tudi zaradi dejstva, da je Deutsche Bank v zadnjih osmih letih za različne kazni in pravdne stroške plačala že okoli devet milijard dolarjev.