Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Hrvaška
Zaradi jeze v regiji in napovedi protiukrepov se je Zagreb odločil cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave vrniti na prejšnjo raven. Foto: BoBo

Dodaj v

Hrvaška bo cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave vrnila na prejšnjo raven

Prvotna odločitev Zagreba razburila regijo
10. avgust 2017 ob 14:34
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaška bo po razburjenju v regiji cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave na mejah z državami, ki niso članice EU-ja, vrnila z 2.000 na 90 kun.

Znižanje je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdilo hrvaško kmetijsko ministrstvo.

Hrvaška je sredi julija s spremembo pravilnika o inšpekcijskem nadzoru skladnosti sadja in zelenjave s tržnimi standardi, s katero je zvišala nadomestilo za vsak posamezni inšpekcijski nadzor skladnosti sadja in zelenjave s tržnimi standardi pri uvozu iz tretjih držav, razburila sosede, ki niso v EU-ju, zato so napovedale protiukrepe.

Hrvaški premier Andrej Plenković je kmetijskemu ministru Tomislavu Tolušiću naročil, naj v tem tednu poišče rešitev za težavo s sosednjimi državami glede povišanja pristojbine pri uvodu sadja in zelenjave, poroča Hina.

Države v regiji skupno proti Hrvaški
Zaradi zvišanja pristojbin so se v začetku tedna v Sarajevu sestali ministri za trgovino Bosne in Hercegovine, Črne gore, Makedonije in Srbije. Hrvaški so očitali nesorazmerne zaščitne ukrepe za domače kmetijske proizvajalce. Srbija, ki je Hrvaški in Evropski komisiji minuli teden poslala tudi diplomatsko noto, je hrvaško potezo takrat označila za kršitev sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju. Vse omenjene države so napovedale, da bodo sprejele konkretne ukrepe za zaščito lastnih gospodarskih interesov.

Tako se je Srbija odločila za okrepljen nadzor nad blagom rastlinskega in živalskega izvora s Hrvaške. Uvedli so jemanje vzorcev iz vsakega tovora in natančno analizo, blago pa je bilo, dokler ni bilo izdelano mnenje fitosanitarne in veterinarske inšpekcije, pod carinskim nadzorom.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 10.08.2017 ob 14:43
No evo. Če so lahko tako enostavno nazaj znižali na predhodno ceno potem je očitno, da je šlo predvsem za provokacijo. Nič novega z njihove strani.
Ramus
# 10.08.2017 ob 15:26
Hrvaška bo po razburjenju v regiji cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave na mejah z državami, ki niso članice EU-ja, vrnila z 2.000 na 90 kun.

Lopovi, kradejo spredaj in zadaj.
mb128
# 10.08.2017 ob 14:57
Jep še en pokazatelj kako sosedom dobro gre navkljub več kot odlični turistični sezoni! Zato uživajmo dokler še gre jesen bo kaj kmalu tukaj in potem bo vroče, hudičevo vroče!
gesan
# 10.08.2017 ob 15:33
Hrvaška bo cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave vrnila na prejšnjo raven
..................................
Aaa, te pa le ni samo Bog nad njimi?
vidaest
# 11.08.2017 ob 06:30
@wta: saj se nihče ne pritožuje na samim ukrepom pregledovanja. Gre za to, da so Hrvati to podražili za 25 krat z namenom protekcije ali preprosto nagajanja sosedam. Nemci za isto stvar računajo 20 EUR, Hrvati pa skoraj 300 EUR.
Condy
# 10.08.2017 ob 17:32
J.. lidera v regionu, ko te lahk bosanci zategnejo. Bravo majstori.
Acinho
# 10.08.2017 ob 15:19
Ta njihov minister za kmetijstvo je verjetno en najbolj nesposobnih ministrov v njihovi zgodovini. Tip je v dobrem mesecu uspel napasti Lidl in Kaufland, ki že vrsto let zaposlujeta več tisoč ljudi v državi, uspel je obrniti vse države regije proti Hrvaški, očtino pa je z še enim ukrepom razjezil tudi nekaj članic EU (mislim da Italijo in Avstrijo). Vse v cilju populističnih potez s katero se ščiti "naše", ki pa v resnici ne rešujejo ničesar, razen to da ustvarjajo nepotrebne spore.
vranek
# 10.08.2017 ob 20:23
Hrvatje so smesnica. V vseh pogledih. Kotvriba napihovalka.
Homer.
# 11.08.2017 ob 08:05
V tem in prejšnjem članku pogrešam primerjavo cen z drugimi državami.
mostnica
# 10.08.2017 ob 17:32
In taki bandi, ki bi bila rada celo velesila na Balkanu, so slovenski "elitni" politiki prodali Mercator, Žito...tako, da nas ta drhal lahko drži pri oskrbi za goltanec. Za bruhat in pretepat.
stotrideset
# 10.08.2017 ob 21:51
so jih naši južni sosedi dobil dobesedno po pi.....!
dobro, tako se dela in nič drugače in to takoj, na prvo žogo.
tile naši pol-litični bebci se lahko samo zgledujejo po niih in nič drugega.
bilzerian
# 10.08.2017 ob 19:29
srbi so preverjali vsako pošiljko sadja in zelenjave iz hrvaške, postopek je trajal en mesec, dokler sadje in zelenjava ni zgnilo na carini. to je bil glavni razlog, da so hrvati popustili.
so pa hrvati pisali o vojni, ki jo bijejo njihove sosede proti njim.
+hellbastard+
# 10.08.2017 ob 15:27
sračko
osservatore
# 11.08.2017 ob 17:32
Države v regiji skupno proti Hrvaški
Hrvaška bo cene fitosanitarnega nadzora sadja in zelenjave vrnila na prejšnjo raven


Tako se uredi problem!
ST11
# 10.08.2017 ob 18:12
Berite malo komentarje na njihovih portalih, kjer lahko dobite razlicna pojasnila o se eni veliki hrvaski zmagi.
RJSlo
# 11.08.2017 ob 08:56
wta
# 10.08.2017 ob 22:41
-----------------------------------
No ja. Če že bi morali najprej uvesti poostren nadzor nad hrano, ki prihaja s severa, Nizozemska, Nemčija, Avstrija. In Hrvaška mora uvažati hrano, s Slavonijo? In Srbija uvaža hrano, Vojvodina, Šumadija?

V letih, ko so v SFRJ prišli na oglede našega "super" sistema Američani in Japonci, so naredili nekaj študij. Rezime: S Slavonijo bi lahko prehranjevali celotno SFRJ, z Vojvodino pa Evropo do sovjetskih mej.

Da o sovjetskem černozjomu sploh ne pišem. Karikirano: Pomisliš, kaj bi hotel, da zraste, pljuneš in to zraste.

V sosednjem članku pa navedeno, da je Nizozemska skoraj na severu največja evropska izvoznica jajc in paradižnika.
wta
# 11.08.2017 ob 07:24
Hrvaška bo slej ko prej začela izvajati stroge kontrole hrane, ker tako zahteva EU. EU bo v celoti financirala center za preverjanje kakovosti in varnosti hrane na Hrvaškem, ki ga bodo zgradili v prihodnjem letu. Vprašanje je edino kdo bo plačeval laboratorijske preiskave. Država, EU, ali uvozniki.
wta
# 11.08.2017 ob 07:21
@vidaest - Cena je res občutno pretirana. Vendar je vprašanje koliko te laboratorijske preiskave dejansko stanejo. Nemčija ni merilo, ker imajo denar in si lahko privoščijo računat po nižjih cenah.
wta
# 10.08.2017 ob 22:41
@bilzerian - Nič ni zgnilo, ker je Hrvaška ta ukrep sprejela prejšnji teden, Srbija pa nekaj dni za tem. Ni minilo niti 5 dni.

Sicer pa ne razumem zakaj se pritožujete nad tem ukrepom, ki je za nas potrošnike samo koristen. Hrvaška je uvedla poostren nadzor nad hrano, laboratorijske preiskave pa mora plačat uvoznik. Tako je v vseh članicah EU-ja.

In prav je da hrana strogo preverja. Tretje države uporabljajo pesticide, ki so v EU prepovedani. Tako npr. Srbija uporablja nekatere pesticide, ki so na Hrvaškem in v EU prepovedani. Taka hrana ne bi smela nikoli vstopiti v EU. Zato je Hrvaška uvedla kontrole, da se hrano, ki ni pridelana v skladu z EU standardi zavrne. Laboratorijske preiskave vzorcev hrane stanejo in jasno, da jih ne bodo plačevali davkoplačevalci. Če hočeš uvozit hrano moraš pač plačat preiskave hrane. V vseh razvitih državah je to normalen postopek nad katerimse nihče ne pritožuje. Samo na Balkanu bi vsi vse imeli zastonj, mimo regulacij.

Meni kot potrošniku je v interesu, da je na policah znotraj EU hrana, ki je pridelana po strogih standardih evropske unije.
Kazalo