Prirezovalnik, ena od starejših inovacij prejemnika srebrne medalje Marjana Berganta. Foto: MMC RTV SLO. Foto:
Prirezovalnik, ena od starejših inovacij prejemnika srebrne medalje Marjana Berganta. Foto: MMC RTV SLO. Foto:

Sejma, ki je potekal od 29. novembra do 2. decembra, so se inovatorji iz Slovenijie udeležili v organizaciji Inovatorskega centra ASI in s podporo Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS.

Razstavljenih je bilo 591 inovacij iz 32 držav, predvsem z azijskega območja in le nekaj iz evropskih držav. Na sejmu, ki kot navajajo v ASI-ju, slovi po odlični organizaciji in zelo velikem obisku, so sodelovale tudi Rusija in ZDA. Slovenija se je sejma letos sicer udeležila prvič, uradni predstavnik slovenskih inovatorjev pa je bil Davorin Kralj.

Zlato medaljo je prejel Jože Stopar iz Senovega, ki je predstavil avtomatsko-ročni gasilni sistem, najvišje odličje, in sicer za interaktivno oblikovanje tridimenzionalnih dreves in evolucijo, pa je prejel tudi Aleš Zamuda z Univerze v Mariboru.

Srebrnih medalj pa so bili deležni Marjan Bergant iz Ljubljane za pripomoček za ročno čiščenje rež med tlakovci, Anita Kovač Kralj z Univerze v Mariboru za antibakterijski premaz z dodanim heksaminom, Davorin Kralj iz Maribora za mobilni zložljivi nakupovalni voziček in Alojz Tomazin iz Kopra za dvodelni cestni smernik z montažnim snežnim kolom.

Bronasti medalji pa sta prejela Gašper Matjaž Preložnik iz Nove Cerkve za napravo za izdelovanje butar in Davorin Kralj za izolativni plašč iz recikliranega lahkega betona in poliuretana.

V Inovatorskem centru ASI so še dejali, da so se obiskovalci najbolj zanimali za Bergantov pripomoček za čiščenje tlakovcev, Stoparjev gasilni aparat in Kraljev nakupovalni voziček.