Na agenciji zatrjujejo, da so vse odkrite nepravilnosti odpravili. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Na agenciji zatrjujejo, da so vse odkrite nepravilnosti odpravili. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Iz agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da zahtevek za vračilo temelji na ugotovitvah revizorjev Evropske komisije, ki so od 2007 do 2009 izvajali revizije sistema navzkrižne skladnosti v Sloveniji.

Komisija je pomanjkljivosti ugotovila na področju sankcioniranja v primeru kršitev navzkrižne skladnosti in na področju ustreznosti nadzora nekaterih zahtev in standardov. Na agenciji ob tem zatrjujejo, da so vse neskladnosti v zadnjih letih že odpravili. Slovenija je sicer v spravnem postopku nekaj očitkov komisije uspešno izpodbila, a mora vseeno plačati 2,13 milijona evrov.

Obenem so na agenciji zagotovili, da vrnitev denarja ne bo vplivala na višino dodeljenih plačil kmetom v prihodnosti, saj bo razliko pokril državni proračun. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti prejemnikom sredstev tudi ne bo treba vračati že prejetega denarja.

Evropska komisija je danes v tako imenovanem postopku potrditve obračunov sicer zahtevala, da 11 članic vrne 318 milijonov evrov iz sklada za skupno kmetijsko politiko EU-ja. Največ, skupno skoraj 255 milijonov evrov, mora vrniti Francija. Med državami, ki morajo vračati denar, so še Nemčija, Danska, Španija, Finska, Velika Britanija, Grčija, Italija, Portugalska, Romunija.