Inšpektorji so ugotovili, da kršilci ne hranijo izdanih računov ali pa jih sploh ne izdajajo.  Nekateri taksisti pa pri vožnji niso vklopili taksimetra ali niso imeli nalepke in zapisnika o overitvi taksimetra ter tudi pogodbe o zaposlitvi in veljavne pogodbe o najemu vozila (slika je simbolična). Foto: BoBo
Inšpektorji so ugotovili, da kršilci ne hranijo izdanih računov ali pa jih sploh ne izdajajo. Nekateri taksisti pa pri vožnji niso vklopili taksimetra ali niso imeli nalepke in zapisnika o overitvi taksimetra ter tudi pogodbe o zaposlitvi in veljavne pogodbe o najemu vozila (slika je simbolična). Foto: BoBo

Po navedbah Finančne uprave (Furs) so inšpektorji v drugem lanskem polletju opravili 91 nadzorov in pri tem ugotovili 44 kršitev pri 28 zavezancih oz. pri 31 odstotkih nadziranih zavezancev. Inšpektorji so posebno pozornost namenili ustreznosti elektronskih naprav, kjer so predvidene sankcije za kršilce visoke, saj se gibljejo od 20.000 do 250.000 evrov.

Taksimetri so elektronske naprave, za katere velja, da za izdajanje računov pri gotovinskem poslovanju ne smejo imeti računalniškega programa, ki omogoča naknadno spreminjanje podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb.

Vožnja brez računa
Inšpektorji so ugotovili, da kršilci ne hranijo izdanih računov ali pa jih sploh ne izdajajo. Nekateri vozniki pri vožnji niso vklopili taksimetra ali niso imeli nalepke in zapisnika o overitvi taksimetra ter tudi ne pogodbe o zaposlitvi in veljavne pogodbe o najemu vozila. V prometnem dovoljenju pa ni bil vpisan namen uporabe, to je javni prevoz potnikov.

Druge ugotovljene nepravilnosti so še bile nehranjenje dokumentacije v predpisanem roku, nepravilnosti pri obračunu DDV-ja, neobračunavanje DDV-ja, ko nastane obveznost, nevodenje, nehranjenje in neustrezno hranjenje poslovnih knjig.