Bo davčni dolg sesul že tako krhko prisilno poravnavo Istrabenza? Foto: BoBo
Bo davčni dolg sesul že tako krhko prisilno poravnavo Istrabenza? Foto: BoBo

Po pisanju časopisa Dnevnik so davčni inšpektorji pod drobnogled vzeli poslovanje družbe v letih 2007 in 2008, ko je koprski holding še vodil Bavčar. Iz dokumentov, ki so jih pridobili pri časopisu, naj bi bilo razvidno, da so inšpektorji Dursa pri izrednem pregledu ugotovili za 860.000 evrov premalo plačanega davka od dohodka pravnih oseb in obresti. Ker davčni postopek še traja, bi se končni znesek lahko še povzpel.

Čeprav je Durs za zdaj izdal šele začasni sklep, so na številne Istrabenzove hčerinske družbe že vpisali tudi prepoved obremenitve in prodaje. Med drugim so prepoved razpolaganja vpisali na Istrabenzov delež v Istrabenzu Plini, Actualu, Istrabenzu Turizem, Istrabenzu Hoteli Portorož, beograjski Zastavi Istrabenzu Lizing, Golfu Istra, Adriafinu in IP Obali.

Kako bo dodatno davčno breme vplivalo na družbo in pred nekaj tedni sklenjen dogovor o dolgoročnem reprogramu posojil, ni znano. Prisilna poravnava Istrabenza naj bi tudi brez dodatnih obveznosti stala na zelo trhlih temeljih.