Izbor Gospodarstvo

Poudarki

  • Zaradi slabih prihodkov si mnogi prodajalci trafik ne morejo privoščiti odškodninske tožbe zoper franšizodajalca zaradi izpada prihodkov po upadu dobave.
Protest
Prodajalcem v trafikah, ki se fotoaparatom in kameram niso želeli izpostavljati so se na protestnem shodu s transparenti pridružili podporniki protesta. Foto: MMC RTV SLO/ L. Lukič
Trafika
Prodajalci v trafikah niso upravičeni do dopusta ali bolniške odsotnosti, saj jih mora vselej nekdo nadomeščati, kar zmanjša že tako nezavidljive prihodke. Foto: BoBo

Dodaj v

Trafikanti Dela Prodaje zaradi zmanjšane dobave protestirali pred družbo

Zaradi zmanjšanega prihodka že tako nezavidljiv položaj trafikantov še slabši
25. oktober 2017 ob 14:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

"V tem mesecu s prihodkom ne bom pokrila niti svojih prispevkov," je povedala ogorčena prodajalka v trafiki družbe Delo Prodaja, kjer se prodajalci že dva meseca srečujejo z upadom dobave določenih artiklov. Zaradi izpada prihodkov so se odločili za protest, ki pa je bil zaradi pogodbenih omejitev precej okrnjen.

Prodajalci v trafikah, čeprav imajo od lastnika trafike natančno določen delovni čas, položaj posameznih izdelkov in natančna navodila glede obratovanja trafike, niso zaposleni, temveč svoje delo opravljajo kot samostojni podjetniki prek franšiznih pogodb, pri čemer kot prihodek prejemajo določene odstotke od prodaje. Pred časom smo že poročali, da nekateri prodajalci kljub dvanajsturnemu delovniku na koncu meseca prejmejo manj kot minimalno plačo, nedaven izpad dobave artiklov, med njimi tudi najbolj prodajanih znamk cigaret in tobaka, pa je njihov že tako nezavidljiv položaj še poslabšal.

Zapleti so se začeli že v poletnih mesecih, ko se je prvič zmanjšala količina dobavljenih artiklov. "Sama v povprečju prodam 1.500 škatlic cigaret določene znamke, potem pa sem jih naenkrat prejela 800. Potem ni bilo več vode in drugih pijač. Izpad imam tudi pri čokoladah. Imam nekaj stalnih strank, ki kupujejo določeno čokolado, nazadnje pa sem prejela samo tri kose," pripoveduje prodajalka in dodaja, da ji izpad teh izdelkov predstavlja 300 evrov nižje mesečne prihodke, ki so tako ali tako že, upoštevajoč 12-urni delovnik, po plačilu prispevkov krepko pod minimalno plačo.

Po dvanajsturnem delovniku v pro bono ambulanto
Izpad artiklov pa prodajalce skrbi tudi zaradi izgube stalnih strank. "Sam imam trafiko v bližini fakultete, in zdaj, ko pač povem, da ni na voljo najbolj prodajanih cigaret, gredo drugam, če jim pa to govorim že več mesecev, se ne bodo vrnili," pripoveduje izkušen prodajalec v trafikah. Tudi on se že dva meseca spopada z znatnim upadom prihodkov, med drugim si zaradi neplačevanja prispevkov zdravniško oskrbo zagotavlja v pro bono ambulanti za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja.

Prodajalci so se zaradi izpada blaga večkrat obrnili na Delo Prodajo, a brez odziva. "Nekaj časa so nam še zagotavljali blago, tako da so jo pobirali v trafikah, kjer je bila še na zalogi, ampak to je kratkoročna rešitev. Najbolj prodajani artikli ne ostajajo na zalogi," pripoveduje prodajalka. Zato je trafikantom prekipelo in so se po interni komunikaciji dogovorili za protestno zaprtje trafik med 12. in 14. uro ter shod pred sedežem podjetja Delo Prodaja. V družbi so se nato odzvali z odgovorom, da bodo za vsako zaprtje trafik terjali odškodninsko odgovornost od franšizojemlacev.

Sindikat prekarcev opozarja na slab položaj prodajalcev
Tudi zaradi tega si je večina od sicer deseterice prodajalcev, ki so prišli pred sedež družbe Delo Prodaja, zagotovila nadomeščanje v trafikah. Dejansko zaprtih pa je bila le peščica. Da je tovrstni protest sicer dobrodošel, a skriva svoje pasti, pa opozarja tudi Marko Funkl iz Sindikata prekarcev, kjer se že nekaj mesecev ukvarjajo s položajem prodajalcev trafik. Franšizna pogodba dejansko omogoča odškodninsko tožbo zoper franšizojemalca, če ta ne izpolnjuje svojih pogodbenih obveznosti glede delovnega časa. Funkl zato opozarja, da mora vsaka oblika protesta upoštevati tudi vzdržnost za prodajalce, ki si dodatnih stroškov ne morejo privoščiti, in dodaja, da bodo tudi v sindikatu stopnjevali pritisk za ureditev položaja prodajalcev.

Izkušena prodajalka v trafikah pa razloge za šibko udeležbo na protestnem shodu pred družbo Delo Prodaja vidi tudi v strahu pred drugimi posledicami. "S tem delom si ne morem veliko privoščiti, a brez teh prihodkov tudi ne morem ostati." Sicer so jim v Delu Prodaja obljubili, da bi jim pokrili razliko v prihodku glede na povprečje zadnjih treh mesecev, a prodajalka meni, da je to le pesek v oči. "Poleti je promet najslabši, saj so vsi na dopustih. Tako vse tri mesece komaj čakamo na oktober, zdaj pa naj bi nam pokrili razliko glede na povprečje najslabših mesecev."

Sicer pa bi lahko tudi franšizojemalci sprožili odškodninsko tožbo zoper Delo Prodaja zaradi izpada dohodka, a tu pride do izraza neenak položaj med njimi in matičnim podjetjem. "Sama sem prodala že vso zlatnino in vse vredne stvari, ki sem jih imela, zgolj zato, da smo doma lahko jedli. Kako naj si jaz privoščim tožbo, ko pa me mož doma vedno sprašuje, le kaj bomo pa zdaj prodali," sklene prodajalka.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Hallenbeck
# 25.10.2017 ob 15:20
Zgrožen sem, ko berem takšne zgodbe.
zozozo
# 25.10.2017 ob 15:18
Prodajalci v trafikah, kljub temu, da imajo s strani lastnika trafike natančno določen delovni čas, položaj posameznih izdelkov in natančna navodila glede obratovanja trafike, niso zaposleni, temveč svoje delo opravljajo kot samostojni podjetniki preko franšiznih pogodb, pri čemer kot prihodek prejemajo določene odstotke od prodaje

Po kaki logiki tukaj niso izpolnjeni vsi znaki odvisnega delovnega razmerja? Prodajalci bi morali skupinsko tožiti "lastnika trafike" in terjati redno zaposlitev.
brehme
# 25.10.2017 ob 15:15
Petan in Petrič sta največja tajkuna v Sloveniji, vendar se v režimskih medijih, njiju celo hvali, sploh v Delu, kjer se Petrič celo na naslovnicah pojavlja. So bili pa zelo aktivni pri vladnem prijektu 2.tira in že je Petrič dobil posel pri njem.
BepaJoseph
# 25.10.2017 ob 15:42
Kaj dela inšpekcija za delo?
eMZe
# 25.10.2017 ob 15:16
O, pa ne spet nadpoštenjak Petan
gizmolinux
# 25.10.2017 ob 16:08
Ne vem, kaj vztrajajo, bolje na sociali vztrajat pa nekaj tobaka iz BiH in Makedonije na kakšnem vogalu preprodat, gospodje z Dela naj si pa Twix zajčka nekam vtaknejo.
Mirko Tipka
# 25.10.2017 ob 15:16
štirje protestirajo.. nekaj ni vredu
sosman
# 25.10.2017 ob 16:03
Potem pa z novimi in novimi zakoni udarijo po vseh, tu pa se norca delajo...
boro007
# 25.10.2017 ob 16:58
O tem smo brali vsaj pol leta, če ne več nazaj... Kaj se je zgodilo? Je kak inšpektor šel na ogled? Situacija je enaka, če ne še slabša...

Danes imaš svobodo govora, a lahko tuliš na ves glas pa te pravica ne bo doletela če nimaš par tisoč evrov za odvetnika...

Če maš pa 10+ tisoč evrov pa resnica in pravica sploh ne rabita bit na tvoji strani, bo vseeno šlo skoz. (Zna pa bit da je številka premajhna, ne vem kakšna je danes tarifa na sodiščih, predvidevam da je od primera do primera drugačna).
kotzi
# 25.10.2017 ob 17:10
a ne kontrolira petan dnevnik....torej zakaj ta tajkun se ni v zaporu
Nikolaj
# 25.10.2017 ob 21:42
V Sloveniji živi pes boljše od prodajalca v trafiki.
Žalostno.
politik kritik
# 25.10.2017 ob 17:54
Mene bolj zanima od kje točno določeni firmi monopolni položaj, da lahko samo ona postavlja trafike po Ljubljani...

Naj se ta monopol razbije in naj vsak trafikant odpre svojo kištico ter prodaja svoje čokoladice.
kotzi
# 25.10.2017 ob 17:09
hm...petanov prijatelj je postal izvrsni direktor slabe banke...delal je v dzs podjetju od petana...le kaj mu bo zrihtal
mmeeddoo
# 26.10.2017 ob 05:54
A to je tisto Delo, ki je na Zavodu za zaposlovanje prirejal obvezne delavnice za brezposelne, kjer so jih novačili naj odprejo sp in prodajajo v njihovih trafikah?
boro007
# 25.10.2017 ob 17:15
in dodaja, da bodo tudi v sindikatu stopnjevali pritisk za ureditev položaja prodajalcev

To je glavna dejavnost sindikatov... In zakaj tega pritiska ni bilo do sedaj?

Se pa lepo vidi kako se pogodbeno (beri fleksibilno) delo lepo izkorišča... Ker so ob podpisu pogodbe običajno prisotni ljudje sami, saj nimajo ravno preveč denarja še za odvetnika, in takrat verjetno ni nihče razmišljal o pogoju zadostne dobave artiklov za prodajo... Podpisniki teh pogodb so že v štartu v slabšem položaju, saj ob začetku poti ne pomisliš na vse možne ovire.
Optimist99
# 26.10.2017 ob 08:15
Verjetno je problem, da ne morejo iti na denarno nadomestilo, socialno pomoc.. Ce sam das odpoved, imas omejene pravice. Po crki zakona.
Binder Dandet
# 26.10.2017 ob 06:50
V Luki Koper že mesece, če ne več kot leto, govorimo o gazdah. Nobenih sprememb. Pravzaprav, inšpektorat je celo nekaj komentiral, da nič ne morejo, če se ne motim.

Tukaj podobno. O tem, da prodajalcu v trafiki po celodnevnem (ne po 8 urnem, ampak celodnevnem) šihtu ostane manj kot pri minimalki, smo brali že pred meseci. Očitno pristojnemu inšpekturatu niso po zakonu uradni dolžnosti dolžni odreagirat na takšne novice. Ko pa najde malemu podjetniku napačno zapisane vejice v dokumentaciji, pa kazni.
strucko
# 25.10.2017 ob 16:45
Ne, to pa pri nas ni možno
nikoli
# 26.10.2017 ob 19:20
Če kioski s prometom ne zagotavljajo preživetja je potrebno ali podražiti robo ali pa jih enostavno zapreti.
AMFIBIJA
# 25.10.2017 ob 18:59
Berči Delavec

VSESTRANSKO DELO

Ko pri delu vlada apatija,
veš, da rezultati bodo nični
in zaslužki tudi nepremični,
v zosu da je delovna partíja.

Kadar je anemičnost na delu,
apatijo ta še bolj podpira,
zgradba sama v brezno se podira,
kot pri delu, isto bo pri jelu.

Ko igračkanje je zgolj veselo,
kar garanje moralo bi biti,
ker so delavci obilno siti
in jim kajpak ni za resno delo.

Kakšno bodi vendar mnenje javno,
ko je delo kakor črna vdova,
sika le in pika vedno znova,
ko zastrupljanje je delo glavno?

Ko pri delu pesek se preklada,
in se vse skoz sito presejuje,
veš, da rezultat se razgrajuje,
da vse pada, kar se tam naklada.

In na koncu nič ne bo veselo,
to lahko že na oko izmeriš,
in meritev isti hip overiš,
vse konča kot Sizifovo delo.
boro007
# 25.10.2017 ob 18:18
@xerces8

Pohvale levi(m) vladi/am!

In seveda še eno izvolitev!

Živel Kardelj, živel Kučan, živel Mesec!


Ok saj razumem post, a ne vem kje si Mesca najdu? Je že res da nam vladajo bivši komunisti, ki so se očitno brez težav prelevili v ultra kapitaliste (balkan style)...

A sem prepričan da tukaj Mesec ne bi bil na njihovi strani...

In zakaj stalno uporabljamo črno bele, rdeče besede, ki danes nimajo več nobenega pomena... Dejstvo je da nam vlada denar, ta pa ne pozna barve, diši prav vsem.
xerces8
# 25.10.2017 ob 17:47
Pohvale levi(m) vladi/am!

In seveda še eno izvolitev!

Živel Kardelj, živel Kučan, živel Mesec!
TOZD
# 25.10.2017 ob 16:38
Sodeč po slikah (lumpen)proletariat protestira proti svoji lastni avantgardi. Katera faza revolucije je že to? Triindvajseta ali štiriindvajseta? 12. 11. pa vsi proletarci ponovno na volišča obkrožiti tistega, ki ga je zaukazal Forum 21 s Petričem v prvi vrsti in ga Delove edicije pridno forsirajo v sprane male možgane naroda. Delu čast in oblast. Za končni cilj ni nobena žrtev preveč.
tsinamuh0
# 01.01.2018 ob 22:03
Eni enostavno ničesar ne razumejo tukaj. Država nima kaj pomagat ljudem, ki načrtno prodajajo cigarete, to trdo drogo otrokom (nikakor niso to neki spodrsljaju, to je načrtno in namerno), ljudem, ki zelo predvidljivo povzročajo raka, zasvojenost in smrti.
Odgovorni pa so tisti, ki pri poslu najbolj pogoste in najhujše zasvojenosti pobirajo smetano, izkoriščajo pač najmanj izobražene delavce, plačujejo taki in drugačne novinarje, da objavljajo tako ozkoglede in kratkovidne prispevke ... Kje je omemba tobačnih menedžerjev, kje prispevek o njihovih plačah, o milijonskih oz. v svetovnem merilu milijardnih dobičkih morilske tobačne industrije????
Kje je ključen podatek, da prodaja cigaretov povzroča državi 1800 milijonov stroškov: izgubo življenj, dela, zdravja, invalidnosti, požare, onesnaženje, itd. ? Zakaj bi država sama sebe streljala v koleno, za vse večne čase??? Tudi azbest smo ukinili, ga kdo od vas - komentatorskih veleumov - že kaj pogreša?
bralec#62990
# 26.10.2017 ob 23:53
Malo bi pa lahko tudi očistili svoje trafike.
nikhrast
# 26.10.2017 ob 15:55
Ljuba teta, polno poklicev izginja, pojavljajo se pa nova, ne moreš verjeti tem fosilom.
Poglej kako izginja delo prodajalcev, vedno več self-check, malo na obisk v kakšen IKEA market, polovico kas je že self-check.
Wal-Mart je ta teden najavil da bodo uvedli za vse self-check, dobil boš skaner, vse sam skaniral, zapokal in plačal, ko greš ven pa pokažeš račun. Pa še en bolj drastičen sistem testirajo.
brehme
# 26.10.2017 ob 08:32
@nonpatel, pa rtavno Dnevnik in Delo dan za dnem propagirata Levico, tam ne boš našel žaljivih člankov o njih, o marsikatgeri stranki pa.
boro007
# 25.10.2017 ob 18:41
@mc007

@tsinamuh0
Je s tabo vse OK ?


Sicer ima prav da protestira proti prodaji tobačnih izdelkov... V tem primeru sicer menim da smo slovenci dovolj dobro obveščeni o škodljivosti le teh, in da prodajalci ne silijo kupcev v nakup...

In tudi Delo prodaja v tem primeru ni omejila prodaje cigaret v dobro zdravja slovencev...

Tako da tsinamuh0 bo potrebno reševati ta družbeni problem na drugačen način...
ap72
# 26.10.2017 ob 08:35
optimist99, lahko grejo na denarno nadomestilo, niso v delovnem razmerju, in ne veljajo pravila kot za delavce

morda res niso sami obveščeni, pa je dobro, če bi vedeli. če njihova bilanca izkazuje, da poslovanje ne zadošča za preživetje (dobiček manjši kot minimalna neto plača), potem jim ob zaprtju s.p.ja pripada nadomestilo na zavodu za zaposlovanje

prispevki pa morajo biti plačani, seveda.

ker namreč tudi s.p.ji plačujejo zavarovanje za primer brezposelnosti.
ap72
# 26.10.2017 ob 07:41
nekoč je obstajal poklic kočijaž
danes ga ni več

tudi trafikant ... treba se bo sprijaznit, da skoz zid z glavo ne gre.

na ajpesu se je treba oglasit in zapret obrt. če ni za stroške si je treba dopovedat da štrajk ne bo koristil. konec je konec
boro007
# 26.10.2017 ob 00:34
@Bormio

To je vse res, samo tudi bogaboječise veliki trgovci počnejo enako... Kot sem dejal tega družbenega problema se je treba lotiti bolj sistemsko kot pa sedaj pljuvati čez 200 trafik...
nikhrast
# 25.10.2017 ob 20:53
Ali folk ne razume da so se cajti spremenili? Kdo pa še kupuje cajtenge, revije...?
Štiri mesece sem bil v Istri letos poleti, pa enkrat nisem kupil cajtenga, leta nazaj se pa kupil vsaj tri vsak dan.
Glas Istre je zaprl in odpeljal vse svoje kioske.
Ej, folk tudi več ne kupuje razglednic, pa tuijh cajteng tudi ne vidiš več, vespovsod pa free Wi-fi.
To je problem, vse informacije dobimo preko interneta, pa tudi kabelska ali satelitska vsepovsod. "Times they are changin...", as we used to sing.
25kur
# 25.10.2017 ob 15:49
pa saj ni nobenga
nonparel
# 26.10.2017 ob 07:26
Živel kapitalizem. Sicer pa so Luka Mesec in njegovi edini v parlamentu, ki se trudijo vlado in druge poslance prepričati naj se ukine izkoriščevalsko prekerno delo. Seveda, drugi o tem nočejo niti slišati, ne pozicija in ne desničarska opozicija.
Bormio
# 25.10.2017 ob 22:23
@boro007
Prodajalci tistih propadlih ljudi, ki kupujejo tobačne izdelke res ne silijo k nakupu, jim ga pa omogočajo.
Zasvojencu nič ne pomaga, če ve, da bo zaradi tega prej umrl in v hudih bolečinah, zasvojenost je pač zasvojenost. Je oblika bolezni. Prave organizirane človekoljubne pomoči pa od nikoder.
nikhrast
# 26.10.2017 ob 01:58
Trafika, pa kioski s cajtengami in cigaretami, vse to je passé, folk ne bere več cajteng, kadi jih pa vedno manj.
Poglej bencinske črpalke, tam so se prilagodili, vsaka ima zdanj "convenience store", dobiš pa pijačo, šoferski sandwich..., pa še cajtenge in revije. Takšne trgovince je treba odpreti po mestu, po svetu to laufa.
misterij1234
# 25.10.2017 ob 21:41
Ni problem v lopovu Petanu ampak v Forumu 21,ki svojim tajkunom ne dopušča,da bi delal po zakonih.
tsinamuh0
# 25.10.2017 ob 17:37
Trafikanti protestirajo--- in zdaj naj bi se nam tudi oni zasmilili. Bravo RTV za celovit prikaz tega vprašanja...
To je daleč najbolj brutalen posel, zaradi prodaje cigaret (najsmrtonosnejšega izdelka v zgodovini človeštva) VSAK DAN UMRE 10 SLOVENCEV in SLOVENK. O tem pa nič, to se novinarjev ne tiče? Seveda so prodajalci socialno dno, sužnji brez pravega vpogleda v naravo svojega dela.
V etičnem smislu spominjajo na t.i. Sonderkomande v taboriščih, če razumete.
Ukinit morilsko in prevarantko tobačno industrijo in njihove na belo prepleskane kancerogene palčke, pa se bo ta problem rešil sam od sebe!
Kazalo