Brezposelnost se je januarja zvišala predvsem zaradi prijavljanja brezposelnih, ki jim je ob koncu leta potekla pogodba o delu. Foto: BoBo
Brezposelnost se je januarja zvišala predvsem zaradi prijavljanja brezposelnih, ki jim je ob koncu leta potekla pogodba o delu. Foto: BoBo

Januarja se je namreč nadaljevalo prijavljanje brezposelnih, ki jim je ob koncu leta prenehalo delovno razmerje za določen čas, so sporočili z Zavoda RS za zaposlovanje.

Novih prijav je bilo januarja na zavodu 14.040, kar je 23,3 odstotka več kot decembra in 1,4 odstotka več kot januarja 2015. Iz evidence je zavod v preteklem mesecu odjavil 8951 brezposelnih, od katerih se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6705 ljudi. To je 117,1 odstotka več ljudi kot decembra in 7,4 odstotka več kot januarja lani.

Med na novo prijavljenimi na zavod je bilo 1165 iskalcev prve zaposlitve, 2017 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 9504 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Že drugič zapored se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah zavoda. Najbolj se je povečala na Ptuju (8,8 odstotka), Mariboru (7 odstotkov), Velenju (6,8 odstotka), Murski Soboti (6,6 odstotka), Kopru (5,7 odstotka) in Sevnici (4,5 odstotka).

V letni primerjavi brezposelnost nižja povsod
V letni primerjavi je ostala brezposelnost nižja v vseh območnih službah, največje padce pa so ugotovili v Velenju (-8,5 odstotka), Novi Gorici (-8,4 odstotka), Mariboru (-8 odstotkov), Kranju (-7,5 odstotka), na Ptuju (-7,2 odstotka) in v Murski Soboti (-5 odstotkov).

Zaradi veliko novih prijav v decembru in januarju se je znižal delež dolgotrajno brezposelnih, poleg tega so se znižali še deleži brezposelnih žensk, brezposelnih mladih, iskalcev prve zaposlitve pa tudi delež trajno presežnih delavcev oz. brezposelnih zaradi stečajev.

Nizka in "previsoka" izobrazba
V izobrazbeni strukturi sta se v primerjavi z januarjem lani zvišala deleža brezposelnih z osnovnošolsko in s terciarno izobrazbo, medtem ko sta se delež brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ter delež oseb s poklicno izobrazbo znižala.

Vedno več starejših brezposelnih
Po drugi strani so se povečali deleži brezposelnih v starostnih skupinah od 30 do 39 let, od 40 do 49 let in tistih, starih 50 ali več. Nasprotno je za 1,7-odstotne točke nazadoval delež brezposelnih v starosti od 15 do 29 let.

Upadli so tudi deleži trajno presežnih delavcev oz. brezposelnih zaradi stečajev, iskalcev prve zaposlitve ter brezposelnih v starosti od 30 do 39 let in od 40 do 49 let. Delež žensk pa je ostal enak.