Na januarsko deflacijo so najbolj vplivale nižje cene oblek in obutve. Foto: BoBo
Na januarsko deflacijo so najbolj vplivale nižje cene oblek in obutve. Foto: BoBo

Na januarsko deflacijo so najbolj vplivale nižje cene v skupini obleka in obutev, in sicer za 1,1 odstotne točke. Cene obleke so bile zaradi razprodaj nižje za 16,3 odstotka, cene obutve pa za 11,4 odstotka. Za 2,8 odstotka so bile nižje tudi cene električne energije.

Na drugi strani pa so bile opazno višje cene zdravstvenega zavarovanja (za 34,4 odstotka). Višje so bile tudi cene zelenjave (za 7,5 odstotka), sadja (za 4,3 odstotka) in drugih storitev v prometu (3,5 odstotka) ter cene počitnic v paketu (za 2,4 odstotka).

Na letni ravni je še inflacija
Na letni ravni je bila inflacija januarja 0,8-odstotna, kažejo podatki državnega statističnega urada. Povprečna 12-mesečna rast cen je bila januarja 1,6-odstotna.

V enem letu pa so se najbolj zvišale cene v skupini stanovanje (za 3,6 odstotka). Sledile so skupine alkoholne pijače in tobak (za 2,6 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 1,7 odstotka). Dražji so bili predvsem mleko, mlečni izdelki in jajca (za 4,4 odstotka) ter kruh in izdelki iz žit (za tri odstotke).

Pocenili so se zelenjava (za 0,9 odstotka) in sadje (za 0,6 odstotka).