Gospodarstvo
Nokturno
Med nepremičninami, ki so v lasti DUTB-ja, je tudi koprsko naselje Nokturno. Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper

Dodaj v

Kaj bo z nepremičninami počela "slaba banka"?

Povpraševanja po nepremičninah je dovolj
3. oktober 2014 ob 10:44,
zadnji poseg: 3. oktober 2014 ob 10:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Razvoj nepremičninskih trgov in pomembni razvojni naložbeni projekti v regiji so osrednja tema dvodnevne konference, na kateri sodelujejo nepremičninski, finančni in pravni strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter iz nekaterih drugih držav.

Na dvodnevni konferenci v Ljubljani, ki jo je pripravilo slovensko nepremičninsko združenje, skušajo slovenski strokovnjaki odgovoriti tudi na vprašanje, kaj bo z nepremičninami počela slaba banka in kakšna so pričakovanja glede trga.

Pred krizo so namreč banke s svojo posojilno dejavnostjo deformirale nepremičninski trg in zdaj se spopadajo s posledicami. Mnogo nepremičnin je ujetih v njihovih bilancah in prisiljene so jih aktivno prodajati ali pa, tako kot Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), čakajo na boljše čase. Takšnih, kot so bili, pa ne bo več, pravijo strokovnjaki, zbrani na dvodnevni nepremičninski konferenci v organizaciji nepremičninskega združenja FIABCI.

Banke, kot je Factor banka v likvidaciji, se morajo za privabljanje kupcev pošteno truditi. Dejansko je občutiti samo negotovost o prihodnjih gibanjih. Zadnje čase pospešujejo dražbe neprodanih stanovanj.

"Povpraševanje na trgu je, denarja je tudi dovolj. Če se bo na trgu pojavilo dovolj nepremičnin, se bodo tudi cene stabilizirale in bo vse lažje," pravi Matevž Slapničar iz Factor banke.

Trenutno pa kupci čakajo, ker vsak hip pričakujejo še ugodnejše ponudbe. Tu bo morala na trg vstopiti DUTB z 2400 stanovanji. Najprej mora vanje še kaj vložiti. Na trg pa jih bo spuščala postopno, da ne bi povzročila nenadnega padca cen.

"Vsekakor bomo ponudili različne možnosti najema, najema s poznejšo prodajo in postopnega nakupa," je povedal izvršni direktor DUTB-ja Janez Škrubej.

Največji del nepremičninskega portfelja DUTB-ja so industrijski objekti, vredni 600 milijonov, in turistični objekti, vredni 350 milijonov evrov. Zanimanje zanje je, tuji vlagatelji, ki tehtajo, koliko bodo z njimi zaslužili in kakšen denarni tok bodo z njimi ustvarili, pa zanje ponujajo izredno malo. Objekti so bili zgrajeni s stotinami milijonov, kupci pa zanje ponujajo skromne desetine milijonov. A še vedno obstajajo druge priložnosti.

"Logistika, IT, Amazon in velika skladišča, to je priložnost okoli katere se pogovarjajo investitorji, konkretno Luka Koper, zanima jih tudi linija Maribor Luka Koper," je povedal Matjaž Filipič iz KF Finance.

Brez tujih vlagateljev bo poslovni segment še naprej skromen. Promet z nepremičninami nad milijon evrov stoji. Tujci pa hočejo cenejša zemljišča, popuste, odvrača jih plačilo komunalnega prispevka. Še najbolj pa so se doslej bali splošne politične in gospodarske negotovosti.

Maja Derčar, Radio Slovenija

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Jezni Smrk
# 03.10.2014 ob 11:26
Sovražim bolano kapitalistično družbo.

Bivši uporabnik
# 03.10.2014 ob 11:00
Kaj bo z nepremičninami počela "slaba banka"?

isto kot država. namensko spustila cene na minimum oz izvedla kvazi neuspešne licitacije ipd, potem pa zadevo razdala med koalicijo voljnih, za kar so se verjetno že dogovorili pred ustanovitvijo dutb-e, slabe banke in vseh ostalih bankrotskih instrumentov..
hefe
# 03.10.2014 ob 12:35
Na trg pa jih bo spuščala postopno, da ne bi povzročila nenadnega padca cen.

Boh ne daj, da bi se kej prodajalo po realni ceni... aja, eni bi preveč zgubili, zato nepremičninski balon ne sme (dokončno) počit.
el CARTEL
# 03.10.2014 ob 11:52
"Povpraševanje na trgu je, denarja je tudi dovolj. Če se bo na trgu pojavilo dovolj nepremičnin, se bodo tudi cene stabilizirale in bo vse lažje,"

lol za povpraševanje (zato stanovanj ne morete prodati, ker povpraševanje "je")
lol tudi za denarja je dovolj

Trenutno pa kupci čakajo, ker vsak hip pričakujejo še ugodnejše ponudbe. Tu bo morala na trg vstopiti DUTB z 2400 stanovanji. Najprej mora vanje še kaj vložiti. Na trg pa jih bo spuščala postopno, da ne bi povzročila nenadnega padca cen.

tu je odgovor, kaj bo počela slaba banka.
umetno bo z monopoli skrbela za minimalno dostavo stanovanj, da bodo le ta ostajala pri umetno visokih cenah.

že to,d a je odkupila ta stanovanja (predvidevam, da je prevzela lastništvo, če jih bodo oni ponujali), so dali jasen signal, da bo država načrtno odkupovala predraga stanovanja po prevelikih cenah, samo da jih potem prerine naivnim državljanom.

podnajemnikom sicer ni lahko, a je še vedno pametno počakati.
prej bo slaba banka propadla (in s tem se tudi znižala cena stanovanj), kot pa lahko vi odplačate 125k + obresti kredita (20 let?)

pač bomo prisili banko, da bo znižala ceno stanovanj. max 4-5 let, pa bo cena sigurno padla občutno.
naivneži, ki kupujejo stanovanja danes, bodo plačevali 150k € kredita za nekaj, kar bo potem vredno 75k
hafiks
# 03.10.2014 ob 19:17
Ce Nemec gradi po 600€\m2 in svojemu Mujotu da placo 3000 evrov.
Pri nas gradimo po 400€\m2 ker Mujotu damo samo 1000€
Nemec prodaja po 1000 do 1600€\m2 in je zadovoljen ker ima 100% zasluzek.
Nasim ni dosti 300% zasluzek.
Normalno da ne. Ker je treba "mazati" na vse strani.
Od tistega na banki ki ti odobri kredit do tistega ki ti ga je zrihtal.
Na koncu so vsi nategnili postenega kupca.
To je slo do 2008.
Zdaj se cudijo kako je to pol manj vredno.
Cene ne bodo spustili raje bodo jokali in cakali na denar drzave .
Kako nepravicno je to.
svitos
# 03.10.2014 ob 13:04
Pa kdo bo pa še hotel kupovati preperele ter nevzdrževane objekte? Jaz ne!
svitos
# 03.10.2014 ob 13:02
DUTB je en navaden parazit z državnim blagoslovom seveda.. Teli osli se ničesar ne zavadajo ter skrbijo edinole za lastno blagostanje! Bando bo treba očitno iztrebit, da se bo kaj spremenilo na bolje.
kozorog1973
# 03.10.2014 ob 11:37
to kar počne slaba banka, je netransparentno in v navzkrižju z pravnimi merili na katerih je tudi osnovana.Zakaj netransarentno, no pa naj se nek junak najde med vami ki je obveščen kaj počno junaki v slabi banki, kakšne vse odločitve spejemajo itd?
Bivši uporabnik
# 04.10.2014 ob 11:01
sicer pa je Janez Janša zahteval prodajo Mercatorja, ki bi se prodal po 2-3 kratni ceni/delnico kot se je sedaj, ko ste ga prodali vi levaki nesposobni praktično zastonj in povrh za svojo nesposobnost krivite Janeza Janšo, bravo ni kaj, lahko je svojo bed... kriviti ostale.

očitno imaš zelo slab spomin. janša je izsilil prodajo markatorja šrotu, s katerim sta seveda imela plan potem zaslužit, ker je janša aktivno sodeloval pri pridajo državi oz mu je bil strategija več kot očitno znana. da ne omenjam izdanih kreditov ipd..
zato bolje, da ne začneš s takimi..
hafiks
# 03.10.2014 ob 19:23
Mi smo hiso 8*12 m ki ima 300m2 sazidali do 3 gradbene faze za samo 35 000 € .
Res je da veliko dela smo sami naredili in nimamo dveh levih rok.
Not smo dali se 50.000 za opremo in ostala dela.
Bivši uporabnik
# 03.10.2014 ob 14:17
el cartel, v bazenu niso samo stanovanja ipd..

banke bi lahko posamezno prodajala nepremičnine (za kar bi že zavnj bilo primorane), tako pa če zadevo preneseš na narod, lahko vlečeš v nedogled oz je to cilj, da nekdo pride praktično zastonj do infrastrukture, nepremičnin ipd.
ponavljam: zarardi 300 miljonov bomo razdali 30 miljard..
Bivši uporabnik
# 03.10.2014 ob 14:10
skliceval na Janeza janšo, ki s slabo banko praktični nima nič razen tega da je bil pobudnik za njeno ustanovitev

+ ukinitev referendumov, s katerimi bi lahko o tem ljudstvo odločalo o razprodaji (beri "mehkega" bankrota) države in s katerimi si je naredil celotno politično kariero..

da, za razprodajo (vsaj takšno, kakršno gledamo zdej) države je v veliki meri jj kriv, plus jasno vsi brez hrbtenice, ki to brez večjih zadržkov odobravajo, s cerarjem vred.
ampak te stvar vam bodi žal jasne šle čez 10, 15 let..
genniuuss
# 03.10.2014 ob 11:30
ja kaj,

počakala bo da se prah poleže,
pa za pol cene prodala ta pravim,
tistim ki so slabo banko zrihtal.
zozozo
# 03.10.2014 ob 21:41
Kaj bo z nepremičninami počela "slaba banka"?

Izgleda, da bodo predvsem delali mednarodne konference in pametovali. Zato pa rabijo denar, zato nepremičnin ne morejo zdaj prodajati po tržnih cenah.
minnaema
# 03.10.2014 ob 17:47
Slaba banka bo NEpremičnine prodajala za "V NEBO VPIJAJOČE VISOKE CENE" če jih bo
uspelo tako tržiti
& ker je pri Arabcih "špera" bo potrebno počakati na boljše čase, da naftni trgovci
se pripeljejo in pokupijo NEpremičnine-tudi v naši deželi..........menda ima SLABA BANKA dobre lobiste !
BACK
# 03.10.2014 ob 14:08
v najem jih dat za mikro denarja, pa bomo vsi hepi :)..jest pa sploh k išm flet :)
fredmightily
# 05.10.2014 ob 11:10
... zgodba letališča maribor se bo ponavljala v nedogled
zemljemerec
# 03.10.2014 ob 17:44
lahko jih ponudijo v uporabo begunskim družinam iz Iraka, Sirije, Afganistana, Libije, Eritreje, Sudana, Etiopije...
kozorog1973
# 03.10.2014 ob 14:45
zakaj nič ne omenjate Bratuškove ki je kot za nagrado da je sedaj s svojo češpljo v Bruslju prodala nemcem Brnik zastonj praktično, no zakaj nič jo ne omenjate, aja saj res, zopet je kriv janez janša.
kozorog1973
# 03.10.2014 ob 14:43
sicer pa je Janez Janša zahteval prodajo Mercatorja, ki bi se prodal po 2-3 kratni ceni/delnico kot se je sedaj, ko ste ga prodali vi levaki nesposobni praktično zastonj in povrh za svojo nesposobnost krivite Janeza Janšo, bravo ni kaj, lahko je svojo bed... kriviti ostale.
kozorog1973
# 03.10.2014 ob 14:41
da, za razprodajo (vsaj takšno, kakršno gledamo zdej) države je v veliki meri jj kriv, plus jasno vsi brez hrbtenice, ki to brez večjih zadržkov odobravajo, s cerarjem vred.
ampak te stvar vam bodi žal jasne šle čez 10, 15 let


s privitizacijo ni nič narobe in bi se morala kot se je v vseh normalnih demokratičnih državah a la Češka, Slovaška, Poljska itd že zdavnaj zaključiti. Z razprodajo nima privitizacija ,nič to je kot da bi noč in dan enačil in za razprodajo prosim da ne krivite Janeza Janšo, temveč levake.
Kazalo