Gospodarstvo
(7)
Miroslav Flisar iz družbe Osem, ki proizvodni obrat še vedno najema, pravi, da je vse odvisno od ponudbe in od tega, ali se bodo upniki morda končno odločili za prodajo po delih. Foto: BoBo

Dodaj v

Kompleks Pomurke bodo prevzeli ločitveni upniki

Na dražbo konec septembra ni prišel nihče
9. oktober 2018 ob 09:08
Murska Sobota - MMC RTV SLO, STA

Po zadnji neuspeli dražbi poslovnega kompleksa Pomurke po izklicni ceni 6,4 milijona evrov bo stečajna upraviteljica stavbna zemljišča in objekte prenesla na ločitvene upnike.

Na dražbo konec septembra ni prišel nihče, čeprav so bili po besedah stečajne upraviteljice Alenke Gril povabljeni vsi, ki so se za nakup kdaj zanimali. Tokrat je bilo prvič na prodaj vse, kar je znotraj tovarniške ograje, saj je Grilova konec leta 2016 uspela s tožbo in dobila tudi zemljišča, ki so bila zapisana kot last MIP Pomurke reja in so bila na prejšnjih dražbah iz prodaje izločena.

Tako je bila na prodaj tudi vgradna oprema, kotlovnica, hladilne naprave, transformatorska postaja in drugo, medtem ko je glavnino proizvodne opreme na podlagi nezavezujočega zbiranja ponudb prodala v zadnjih dveh letih.

Največji del, opremo za mesno predelavo oz. obrat za konzerve, je kupila družba Osem, ki proizvodni obrat še vedno najema, drugi večji najemnik je Intereuropa, ki ima tam hladilnice. Iz Intereurope so sporočili, da se za najem Pomurkinih hladilnic zanimajo tudi v prihodnje.

Zdaj bodo nepremičnine izročili ločitvenim upnikom, daleč največji je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Izročitev je po besedah Grilove običajen postopek, ko traja prodaja dalj časa in ni ponudnikov oz. ni primerne cene, kot jo upniki pričakujejo. Zato je sodišču predlagala, da pozove ločitvene upnike, naj prevzamejo deleže. Potem bodo upniki premoženje prodajali ali dajali v najem sami, stečajna upraviteljica pa bo še naprej prodajala drobno opremo, ki je ostala v Pomurki.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 09.10.2018 ob 10:22
Potem bodo upniki premoženje prodajali ali dajali v najem sami, stečajna upraviteljica pa bo še naprej prodajala drobno opremo, ki je ostala v Pomurki.

To ti je posel. Stečaj Pomurke traja že kakih 15 let. Še malo pa bo stečajna v zasluženi penziji.
AM
# 09.10.2018 ob 11:37
To ti je posel. Stečaj Pomurke traja že kakih 15 let. Še malo pa bo stečajna v zasluženi penziji.

In če temu dodaš, da je vsak stečajni upravitelj, običajno stečajni upravitelj za več firm hkrati, je to res biznis in pol !
amigo
# 09.10.2018 ob 12:06
Najprej so v pred stečajem dovozno cesto in celotno okolico prepisali na drugo firmo. Kdo bo kupil tovarno, če se bo lahko v tovarno vozil samo s helikopterjem. Zdaj so to menda rešili, a je trajalo več kot 10 let. Tako to gre v naši super banana državi. Polnijo si žepe, mi bedaki pa lahko to samo opazujemo.
divacvlade
# 09.10.2018 ob 22:12
Koliko je pa stečajna upraviteljica že zaslužila z pomurko? Ključen podatek torej manjka. Da ni slučajno že 10% vrednosti
Kouvran
# 09.10.2018 ob 21:07
Premočna konkurenca bi bila stari Evropi.
Mogli so jo uničiti.
oziris.va
# 09.10.2018 ob 13:47
Ja, kako pa bi si lahko drugače privoščili življenje (življenjski stil) na višjem nivoju? No money, no honey.
galoper
# 09.10.2018 ob 11:00
@amigo # 09.10.2018 ob 10:22
Morda bo kdo pogledal podatke in namene trajanja.
Drobljenje kapitala slabi firmo, koncentracija jo krepi
Kazalo