Lah bo s svojo ponudbo čakal do konca septembra. Foto: MMC RTV SLO
Lah bo s svojo ponudbo čakal do konca septembra. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarna Laško
Ponudba Pivovarna Laško

KS Naložbe so v današnjem Delu objavile prevzemno ponudbo za odkup vseh delnic Pivovarne Laško. Za vsako delnico pivovarne ponujajo devet obveznic KSF1, prevzemna ponudba pa velja do 30. septembra do 12. ure. Namero za prevzem je družba sicer objavila že 8. julija.

Praga uspešnosti prevzemnik ne določa. Prevzemna ponudba bo tako štela za uspešno ne glede na odstotek vseh delnic, ki jih bo prevzemnik pridobil v postopku prevzemne ponudbe. Obveznice so izdane v nominalni vrednosti en evro. Obveznice so 10-letne s spremenljivo obrestno mero šestmesečni EURIBOR s 300 bazičnimi točkami pribitka, vendar ne več kot šest odstotkov.
Lah še ne ve, kakšen lastnik želi biti
Finančna družba KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah, prevzem - kot omenjeno - namerava izvesti z izdajo dolžniških vrednostnih papirjev.
"Za obveznice smo se odločili, ker trenutno še ne vemo, ali bomo končali zgolj kot portfeljski ali kot strateški, torej večinski lastnik Pivovarne Laško. Poleg tega bodo banke, ki so v protislovni vlogi lastnikov in upnikov, morda potrebovale več časa za analizo sprejema oziroma nesprejema ponudbe. Vsekakor pa lahko v primeru, da postanemo večinski lastnik, kar je naš cilj, naše obveznice kadarkoli odpokličemo in izplačamo denarno nadomestilo," je v sporočilu za javnost zapisal Lah.
Poznavalci do ponudbe zadržani, Laščani odločitev puščajo lastnikom
Analitiki so glede Lahove ponudbe skeptični, saj gre pri omenjeni obveznici za vrednostni papir, s katerim se sploh še ne trguje, zato niti ni jasno, kakšna je njegova cena, in katerega bonitetna ocena ni ravno najboljša. Poleg tega je ponujena prevzemna cena devetih evrov za delnico pod trenutno tržno ceno in zatorej za delničarje neprivlačna, saj ne ponuja premije.
Objavljena prevzemna ponudba za odkup delnic Pivovarne Laško je stvar lastnikov, ki bodo ocenili, ali je ponudba primerna ali ne. Za upravo skupine Laško je pomembno, da dobro posluje in da se v skladu s sprejeto strategijo razdolžuje in osredotoča na osnovni posel, so se na danes objavljeno prevzemno ponudbo KS Naložb odzvali v pivovarni.

Pivovarna Laško
Ponudba Pivovarna Laško