Pivovarna Laško bo za zdaj ostala v lasti dozdajšnjih lastnikov. Foto: BoBo
Pivovarna Laško bo za zdaj ostala v lasti dozdajšnjih lastnikov. Foto: BoBo

Glede na to, da v prevzemni ponudbi ni bilo določenega prevzemnega praga, v KS Naložbe ugotavljajo, da je bila ponudba uspešna. Rok za iztek prevzemne ponudbe se je sicer končal danes.

"Ker pa v KS Naložbe nismo dobili tega, kar smo želeli - nakup Pivovarne Laško -, bomo še naprej iskali in sooblikovali opcije za prestrukturiranje finančnih obveznosti Pivovarne Laško, pri čemer sodelujemo s skupino Erste Group. Glavna naloga tega sodelovanja je temeljita analiza trenutnega stanja pivovarne in potem oblikovanje nove finančne konstrukcije," je dejal Lah.

Ob tem je dodal, da se pogajanja o nakupu z glavnimi delničarji intenzivno nadaljujejo. Ob primernem razvoju dogodkov je v prihodnosti mogoča tudi nova prevzemna ponudba.

Vodopivec: Nismo imeli priložnosti spremeniti pogojev
Direktor KS Naložb Blaž Vodopivec pa je poudaril, da niso mogli predvideti razvoja dogodkov, zlasti v zvezi s prodajo Mercatorja, in ker v pivovarni niso mogli opraviti kakovostnega skrbnega pregleda, tudi niso mogli spremeniti cene in načina plačila, če bi se tveganja bistveno zmanjšala.

"Tveganja tako še vedno ostajajo. Gre za negotovost v zvezi s prodajo naložbe v Mercatorju, denacionalizacijskimi postopki v Radenski, zapleti glede poroštev Perutnini Ptuj, tožbami malih delničarjev, ker Pivovarna Laško ni objavila ponudbe za prevzem Mercatorja, številnimi kratkoročnimi krediti ter stanjem na področju ekologije. Ta vprašanja oziroma pravne dileme bo moral razjasniti vsak večji novi lastnik Pivovarne Laško," meni Vodopivec.