Pogovori z bankami upnicami o reprogramiranju posojil za zdaj spodbudni, ocenjuje predsednik nadzornega sveta pivovarne. Foto: MMC RTV SLO
Pogovori z bankami upnicami o reprogramiranju posojil za zdaj spodbudni, ocenjuje predsednik nadzornega sveta pivovarne. Foto: MMC RTV SLO

Prvi nadzornik Laškega Vladimir Malenković je po seji pojasnil, da je konzorcijska pogodba o prodaji Mercatorja veljavna do sredine marca, na podlagi povratnih informacij uprave pivovarne pa se bodo nadzorniki odločali o nadaljnjih korakih pri prodaji Mercatorja.

Pogovori z bankami o reprogramu spodbudni
Nadzorni svet je na seji pozornost namenil tudi reprogramu posojil, ki se izteče konec marca. Takrat namreč Pivovarni Laško zapade v plačilo okrog 160 milijonov evrov posojil. Uprava družbe je nadzornikom pojasnila, da pogovori z bankami upnicami potekajo zelo intenzivno. Od uprave pa nadzorni svet pričakuje, da ga sproti seznanja z rezultati pogovorov. Po Malenkovićevi oceni so pogovori z bankami za zdaj spodbudni.

Uprava laške pivovarne pričakuje, da bodo banke upnice oblikovanje pogodbenega koncerna, ki so ga potrdile nedavne skupščine delničarjev Pivovarne Laško in Pivovarne Union ter Radenske, sprejele kot pozitivno dejstvo. Pogodbeni koncern naj bi tako bankam zagotavljal boljše garancije za plačilo posojil, družbam skupine pa uspešnejše in racionalnejše organizirano poslovanje.

Voda v grlo zaradi neuspešne prodaje
Prav zaradi neuspešne prodaje Mercatorja si morajo Laščani zdaj zagotoviti nov reprogram posojil. Pivovarna Laško se je namreč zaradi Agrokorjeve poteze - ta je minuli teden umaknil ponudbo za odkup delnic Mercatorja v lasti bank in Laškega - znašla v neugodnem položaju, saj se v primeru, da svojega 23,34-odstotnega deleža Mercatorja ne bo uspela prodati, ne bo mogla finančno razdolžiti.