Skupščina Radenske je podprla tudi predlog Pivovarne Laško o podaji pooblastila upravi za nakup lastnih delnic po ceni, ki se lahko giblje med petimi in desetimi evri. Foto: BoBo
Skupščina Radenske je podprla tudi predlog Pivovarne Laško o podaji pooblastila upravi za nakup lastnih delnic po ceni, ki se lahko giblje med petimi in desetimi evri. Foto: BoBo
Mercator
Razlika med izvirno nabavno in predvideno prodajno vrednostjo delnic Mercatorja v višini 45,3 milijona evrov bo pozitivno vplivala tudi na čisti dobiček skupine, ki naj bi letos dosegel 49 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Radenska in Union bosta v novem pogodbenem koncernu odvisni družbi Pivovarne Laško, oblikovanje koncerna pa je po besedah generalnega direktorja pivovarne Dušana Zorka nujno za upravljanje virov in delovanje na trgu. Delničarji so v Laškem ta predlog uprave potrdili šele v tretjem poskusu, z njim pa se strinjajo tudi delničarji Radenske in Pivovarne Union.

Delničarji so soglašali tudi, da Pivovarna Union proda 12,33 odstotka Mercatorja po ceni 221 evrov na delnico hrvaškemu Agrokorju, podprli pa so še statutarne spremembe, po katerih so lahko člani uprave Pivovarne Union imenovani tudi za člane uprave obvladujoče družbe oz. odvisnih družb.

Se pa z njihovo odločitvijo o koncernu ne strinja Nova Ljubljanska banka. Ta sicer na ponedeljkovi skupščini v Laškem ni imela glasovalnih pravic, a so že sporočili, da odločitev delničarjev slabi njihova zavarovanja in da bodo razmislili o preklicu posojil ter zahtevi za takojšnje vračilo dolgov. V Pivovarni Laško upajo, da se jim bo uspelo dogovoriti.

S prodajo Mercatorja bi poplačali dolgove
Skupina Pivovarna Laško sicer za letos načrtuje prodajo svojega 23,34-odstotnega deleža v Mercatorju, kupnino pa bo v celoti namenila za poplačilo finančnih obveznosti. Ob uspešno izvedeni prodaji in s pozitivnim poslovanjem se bodo obveznosti skupine s 377 milijonov evrov konec leta 2011 znižale na 187 milijonov evrov konec leta 2012.

Zadolženost posameznih družb se bo sicer različno zmanjšala - Radenska in Pivovarna Union bosta poplačali svoje dolgove, medtem ko bo Pivovarna Laško ostala visoko zadolžena. Njen dolg bo znašal 196,4 milijona evrov, pravijo v Laškem.

Prodati nameravajo 4,1 milijona hektolitrov pijač
Skupni prihodki od prodaje skupine Pivovarna Laško so predvideni v višini slabih 292 milijonov evrov, kar je 10 odstotkov manj od ocenjenih v 2011. Načrtovano rast prihodkov in prodanih količin pijač bodo v Laškem dosegali s povečanjem prodaje na najpomembnejših tujih trgih in ohranitvijo vodilnih položajev vseh blagovnih znamk skupine na domačem trgu, sporočajo iz družbe.

Načrtovana je prodaja 4,1 milijona hektolitrov pijač, od tega 58 odstotkov piva, 29 odstotkov mineralnih, izvirskih vod in vod z dodatki ter 13 odstotkov brezalkoholnih pijač.