Za nakup finančno bolj zdravih delov skupine Nafte se sicer po pisanju Dnevnika zanimata tudi Petrol in neznani angleški vlagatelj. Foto: BoBo
Za nakup finančno bolj zdravih delov skupine Nafte se sicer po pisanju Dnevnika zanimata tudi Petrol in neznani angleški vlagatelj. Foto: BoBo

Odločitev bo občinski svet sprejel v sredo, ko se bo tudi sicer izteklo zbiranje ponudb za nakup 100-odstotnega deleža v Nafti Geoterm in Nafti Strojna. Za nakup finančno bolj zdravih delov skupine Nafte se po pisanju Dnevnika zanimata tudi Petrol in neznani angleški vlagatelj.
Ponudba za nakup posameznega poslovnega deleža mora med drugim vsebovati ponujeno ceno za delež, način in rok plačila ter veljavnost ponudbe najmanj do 15. marca 2012. Ponudbi je treba priložiti tudi kratko obrazložitev razlogov za sodelovanje v postopku javnega zbiranja ponudb, poslovni načrt družbe za naslednja tri leta (ta mora vključevati tudi načrt naložb s terminskim načrtom in viri financiranja ter število delovnih mest v družbi v posameznem letu) ter poslovno poročilo ponudnika za leti 2009 in 2010. Hkrati morajo ponudniki priložiti izjavo o tem, da nastopajo v svojem imenu in za svoj račun oz. morajo, če nastopajo v okviru konzorcija ali kot agenti, to primerno razkriti.
Izbor, pogajanja ali prekinitev postopka
Če bo več ponudb, ki bodo izpolnjevale pogoje, se lahko Nafta Petrochem odloči, da bo z enim ali več ponudniki izvedel nadaljnja pogajanja. Nafta Petrochem lahko tudi brez obveznosti, kadar koli in brez navedbe razlogov prekine postopek prodaje in pogajanj.
Nafta Geoterm, ki je lani ustvarila 3,5 milijona evrov prometa, je imela konec decembra 2010 ob 3,1 milijona evrov kapitala 600.000 evrov dolga do bank. Nafta Strojna medtem ni imela nobenih finančnih obveznosti, ampak le 4,2 milijona evrov kapitala. Z več kot 12 milijoni evrov prihodkov pa je navkljub odplačilu vsega dolga pridelala tolikšen denarni presežek, da je 2,6 milijona evrov vložila v depozit.