Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 20 glasov Ocenite to novico!
Denar
V kategoriji trdnosti valute je Slovenija zasedla 75. mesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Lestvica ekonomske svobode: Slovenija najslabša v EU-ju

Izmed držav nekdanje Jugoslavije je nižje le Srbija
18. september 2013 ob 10:43,
zadnji poseg: 18. september 2013 ob 12:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija je na lestvici ekonomske svobode, ki jo objavlja društvo Svetilnik v sodelovanju z Mrežo ekonomske svobode, med 152. državami zasedla 97. mesto, kar je pet mest slabše kot lani.

Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so pojasnili v nevladni organizaciji Svetilnik.

Slovenija si je prislužila oceno 6,59 in se tako odrezalo podobno kot Tajska, Kolumbija, Haiti in Maroko, na repu lestvice pa so se znašle Venezuela, Burma, Republika Kongo, Zimbabve in Čad. Izmed držav EU-ja je Slovenija ocenjena najslabše - prehitela jo je tudi Grčija, ki se je uvrstila na 85. mesto. Med državami nekdanje Jugoslavije je bila Slovenija boljša le od Srbije na 104. mestu.

Na vrhu Hongkong, Singapur, Nova Zelandija
Na vrh lestvice so se za Hongkongom z oceno 8,97 od 10 mogočih točk ter Singapurjem in Novo Zelandijo uvrstili Švica in Združeni arabski emirati. Med državami z območja nekdanje Jugoslavije so se najbolje na lestvici uvrstile Črna gora (49. mesto), Makedonija (71. mesto) in Hrvaška (75. mesto).

Slovenija se je v posameznih kategorijah odrezala različno. V kategoriji obseg (para)državnega aparata in z njim povezani davki je dosegla 124. mesto, v pravnem sistemu in lastninskih pravicah 51. mesto, v trdnosti valute 75. mesto, v mednarodni trgovini 60. mesto, v predpisih oz. regulativah pa 111. mesto.

"Blaginja za veliko večino Slovencev le še sanje"
"Gospodarska rast in blaginja sta za veliko večino Slovencev le še sanje, medtem ko se dnevno spopadajo z bitko za preživetje," je ocenila predsednica Svetilnika Tanja Štumberger Porčnik in dodala: "Namesto da bi se se državna potrošnja krčila in zmanjševala obdavčitev dela, vlada razmišlja, kako uvesti nove ali povišati obstoječe davke."

Lestvica ekonomske svobode, katerih ocene vključujejo 42 kazalnikov, se pripravlja od leta 1996 in je nastala na pobudo Nobelovih nagrajencev iz ekonomije Douglassa Northa, Gerryja Beckerja in Miltona Friedmana.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
mihaj1
# 18.09.2013 ob 11:18
@K_ris
Sej nevem a si piarovec te sedanje vlade ali pa si res smrtno zaljubljen v to vlado. Tok imas za povedat o vernikih Janse, a sam si isti sam ti nimas nekega idola ker jih menjate na 3 leta kokr se Kucanu sprdne. Se opravicujem za mal off topic ampak clovek komentira vsako novico vlade. Pa naj se tok glupo stvar naredijo recimo vinjete po 220 evrov on bo nasel neki pozitivnega in nas prepriceval. Nevem a si brezposeln al dobis placano ali pa ste upokojenec navajen da je treba poslusati in kar vlada rece to je prav. Imas pa se ene par jih zraven recimo surda pa itd...
Se opravicujem ostalim ampak mi gre res na zivce....
TineB
# 18.09.2013 ob 11:09
@K-ris

Že če se pelješ po italijanskih avtocestah od Trsta do Milana in gledaš vse tisto poslovno-obrtno-trgovske cone tam, ti je lahko jasno, da je ITA precej pred nami kar se gospodarske pobude tiče in ima malo in srednje gospodarstvo precej bolje razvito od našega.

In zadnje čase nas tudi HR prehiteva po desni, ko se bolj odpirajo in zmanjšujejo birokracijo - in temu primerno se odzove tudi kapital, ki je pripravljen bolj vlagati oziroma posojati.

Pri nas pa tudi vse reforme ne bodo pomagale, če ne bomo bančnega sistema prej sanirali - ker pač danes se dober biznis gradi s pomočjo ugodnih posojil, kar pa trenutno naše banke niso zmožne v veliki meri ponuditi (še reprogramov obstoječih dobrih posojil niso vedno sposobne zagotoviti). Tako da - četudi bi imeli idealne pogoje za razvoj podjetništva z vidika birokracije in zakonodaje in davkov itd - banke ne bi bile zmožne sfinancirati novih projektov.

Brez zdravega bančnega sistema pač ni razvoja podjetništva in gospodarske rasti. In glede na vse mečkanje pri sanaciji bank, bo to še dolgo trajalo. Da ne omenim, da bomo zmetali tone denarja v to in še za pomoč ESM bomo morali na koncu zaprositi - kar niti ne bo tako slabo.

Vmes nas bodo pa države, ki smo se jim posmehovali še pred leti, kako zabačene in zaostale so, prehitele po desni. In vprašanje je, če ne bo potem že prepozno za vlaganja - ker bo atraktivnost Slovenije uplahnela. Vsaj v določenih sektorjih, kjer danes vsaj še imamo nekaj konkurenčne prednosti. A ta pač ni večna.

Nič dobrega se nam ne piše ... Tudi zato, ker imamo takšno socialistično inercijo v družbi, ki pač blokira vsakršen napredek. "V imenu ljudstva."

Vsak Zahodnjak, ki pride sem, se čudi, kako ležerno še vedno tu živimo - vsej krizi navkljub. In to se bo slejkoprej abruptno končalo. In bo zelo bolelo.
izyodore
# 18.09.2013 ob 10:59
Meni se tudi zdi, da se nimamo kaj za hvalit....
TineB
# 18.09.2013 ob 10:59
Živela Demokratična socialistična republika Slovenija!

(noregobe.press)

Btw, vse vlade do sedaj so mi obljubljala razbremenitve za podjetja in podjetnike - od tega (razen odprave davka na plače in malce nižjega davka na dobiček) pa ni bilo nič. Toliko o skrbi za gospodarstvo, ki ne le daje ljudem delo in službe, ampak tudi napaja proračun preko davkov - tako s starni podjetij kot zaposlenih tam.

Če pa pač imamo med podjetniki in menedžerji barabe, ki kršijo zakone in izkoriščajo luknje v zakonih, pa ni treba zato kaznovati vsega gospodarstva in vseh (tudi bodočih) podjetnikov - raje naj se ali zakone bolje (tehnično) spiše, omogoči večji in strožji nadzor nadzornih organov (inšpekcije, uradi, agencije itd) ter še posebej izboljša delovanje sodstva, da bo bolj učinkovito in hitro sodilo in tako odpravljalo te anomalije, ki so danes že skoraj mainstream.

Čimprej bankrot, da pademo pod 0 in potem od tam začnemo graditi na novo, pod budnim očesom Bruslja, Frankfurta, Washingtona in Berlina. Bo hudo, a to je edina rešitev za boljšo PRIHODNOST. Vsaj za nove generacije, če je že mi ne bomo dočakali.

Katarza je nujna in ta bo prišla le v obliki šoka, žal.
Nikec3
# 18.09.2013 ob 10:49
Lestvica ekonomske svobode: Slovenija najslabše v EU-ju

Me nič ne čudi. Višanje davkov pač ne pomaga pri ekonomski svobodi. Dodajmo še RTV prispevek (ne razumem kako ni neustaven), imamo polno državnih firm...

Slaba ekonomska svoboda = socializem.
VinBencin
# 18.09.2013 ob 11:23
K_ris
si nas že naveličal s tvojimi nedelujočimi linki kot vir...
Zgodovinar_666
# 18.09.2013 ob 11:21
To je pa tako, če socialisti vodijo vlado. Drugega kot propad ne more biti.

Dokler se ne bo ustavilo strank kot so SD in Desus, toliko časa nam ni pomoči.

Jankovič je lopov, ampak v primerjavi z neko SD in Desusom je Einstein. Ker ti dve stranki sta pa kot talibani v Afganistanu. Samo da namesto šeriatskega prava uveljavljata komunistično diktaturo.
spf 25
# 18.09.2013 ob 11:41
Še en uspeh vlade Alenke Janković
VinBencin
# 18.09.2013 ob 11:21
Pomembno da pri nas vladajo naši in ne oni sovražniki naroda, da lahko plapolajo rdeče zvezde, da se lahko naši bivši partijci vozijo z luksuznimi kapitalističnim avtomobili...
Narod je za te privilegije pripravljen stradat.
7up
# 18.09.2013 ob 12:10
K_ris

Komentiral sem podatke, ki si jih posredoval v v drugi lestvici. Podatki so za 2013 in padec je 1.2 točki in je med najvišjimi na lestvici. Večina država postaja bolj konkurenčnih mi pa gremo v drugo smer,... kapiš?
7up
# 18.09.2013 ob 11:48
K_ris

Situacija je trenutno zaradi višjih davkov v primerjavi z 2011 samo še slabša,..
Ena ženska
# 18.09.2013 ob 12:14
Tak rezultat je posledica tega, ko je država " sorodniki d.o.o. " in vse smrdi daleč naokoli.
7up
# 18.09.2013 ob 11:46
K_ris

Ali smo zadnji ali pred-pred-zadnji v EU je popolnoma irelevantno. Najbolj zaskrbljujoč je velik negativni trend,..
Pa še ena zelo zaskrbljujoča zadeva. Če si pogledaš za primerjavo podrobnosti ima slovenija v kategoriji Government Spending 22.3 točke. Kar je katastrofa,... Npr AU doseže skoraj 70, precej bolj od nas socialna Nemčija 37.3
alkimistos
# 18.09.2013 ob 11:41
k ris...

lahko se tolažiš.. a smo pač najslabši in kakorkoli obrneš še padamo...
K_ris
# 18.09.2013 ob 13:58
@the law1

Ne se pa slepit, da ti ki objavljajo te lestvice gledajo tudi na sedanje stanje in to kljub temu, da so podatki iz leta 2011

Lestvica je sestavljena na podlagi objektivnih podatkov in ne subjektivnih presoj. Sicer pa si lahko sam prebereš, kaj točno je vključeno in kako je izračunan indeks, na podlagi katerega oblikujejo lestvico.
VinBencin
# 18.09.2013 ob 11:24
Zgodovinar_666
ne se motiš... na Kubi in v S.Koreji so socialisti naredili raj na zemlji.
Matjaz
# 18.09.2013 ob 13:49
@the law1
Kapitalizem se bo preuredil zaradi nuje, in ne zaradi tega, da bi ljudje zadela magična sila razuma, sočutja, sprejetja odgovornosti za njihove metode,....Ta sistem se bo preurejal celotno stoletje in s tem razvoj družbe - človeka. To se dogaja že danes, sicer pa vse poteka na izredno mučen način, ker veliko ljudi in nasploh vsi najbolj odgovorni faktorji v družbi, vztrajajo pri spodbujanju egocentričnosti, tekmovanja,...in vseh ostalih vrednot po katerih danes delamo.
Zgodovinar_666
# 18.09.2013 ob 12:58
@Mindmaster

V Avstriji je cca. 3% gospodarstva v državni lasti. V Sloveniji? 25% v neposredni in še dodatnih 25% v posredni državni lasti.

Razlika je očitna.

Aja, pa v Avstriji država svojih podjetnikov ne obravnava kot lopovov. In zato tudi nimajo davčnih blagajn. Imajo pa za gostince veliko bolje urejene zadeve. Tako da tam gostincem ni treba goljufati, da preživijo.
Wasabi
# 18.09.2013 ob 11:41
Če misliš, da z mojim oglašanjem v tej temi kakorkoli branim sedanjo vlado, si se torej pošteno zmotil.

K_ris, zdaj braniš še pretekle vlade;)
K_ris
# 18.09.2013 ob 14:02
@7up

Komentiral sem podatke, ki si jih posredoval v v drugi lestvici. Podatki so za 2013 in padec je 1.2 točki in je med najvišjimi na lestvici.

Še vedno ne upoštevaš nasveta, da je bolje najprej prebrati.

For the 2013 Index of Economic Freedom, the authors generally examined data for the period covering the second half of 2011 through the first half of 2012. To the extent possible, the information considered for each factor was current as of June 30, 2012.
LINK
IndyBob
# 18.09.2013 ob 13:46
To je Mencingerjev model gospodarstva, oz. njegov znanstveni eksperiment z gospodarstvom cele države. Slovenci pa poskusni zajčki.
Matjaz
# 18.09.2013 ob 13:07
''Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so pojasnili v nevladni organizaciji Svetilnik.''

Z drugimi besedami vam pišejo tole:
Adam Smith (oče sodobnega kapitalizma, v knjigi The Wealth of Nations) opisuje pet glavnih faz, ki jih je videl v zgodovinskem razvoju družbe :stanje lovcev, stanje nomadskega kmetijstva, stanje fevdalnega ali manorial kmetovanja, in stanja komercialnih soodvisnosti. Zadnja faza, lahko bi dejali: Nebesa kapitalizma je sistem popolnoma svoboden, znan kot laissez - faire kapitalizem. Po mnenju Smitha, je gospodarski trg samokorekcijski mehanizem, ki ga ni treba urejati s strani vlade. Nevidna roka je dovolj, da vodi ekonomijo in vse ostalo.

V zadnji fazi vsakega sistema, se je zmeraj pojavilo, da so glavni akterji nastale situacije trdili, da oni imajo prav, sistem deluje, le da ni dovolj tistega in tretjega. Medtem ko se nikoli niso želeli soočiti z posledicami, kaj so njihove teorije v resnici ustvarile, v tem primeru danes ustvarjajo: Šokirano stopnjo neenakosti, revščino, izkoriščevanje, materializem, popolno uničevanje okolja,...
K_ris
# 18.09.2013 ob 11:44
@TineB

Mi nujno potrebujemo sanacijo bančnega sektorja (lahko tudi s propadom kakšne banke), s katero odlašamo že vsaj 3 leta. Brez tega niti uspešna podjetja ne bodo mogla rasti.

Drugo, česar se nihče ne upa lotiti, je ena resna reforma trga dela, kjer smo socialno funkcijo države prenesli na podjetja (v obliki relativno visokih odpravnin in dolgih odpovednih rokov).

Tretjič, zaščititi je treba poštene, pridne in uspešne. Nikoli in nikdar ne bi smelo v težave zaiti podjetje, ki ima dovolj naročil, a ga je kupec nategnil. Postopki v teh primerih morajo biti kratki in učinkoviti.

Četrtič, zmanjšanje birokracije in ena resn reforma javne uprave. Javna uprava trenutno posameznikom in podjetje predstavlja oviro, ki bi se ji radi čim bolj izognili. Javna uprava v kakšni skandinavski državi pa po drugi strani predstavlja suport, pomoč podjetjem. In tu je treba narediti ta preskok. Javna uprava ne sme biti namenjena le temu, da bo zbirala poročila in dokumente, ki so jih podjetja dolžna posredovati ter da bo skrbela za pravilnost poslovanja podjetij. Ne, v prvi vrsti bi morala javna uprava predstavljati pomoč, na katero se lahko podjetja obrnejo, tam hitro dobijo potrebne informacije, njim pa ostane več časa za ukvarjanje s svojo primarno dejavnostjo.

Četrtič, potrebno je pospešiti privatizacijo podjetij v državni lasti in naj nas ne bo strah prodati podjetja, ki dobro poslujejo. Nobenega pravega razloga ne vidim, da mora imeti država lastništvo v Petrolu, Telekomu, Zavarovalnici Triglav...
Churchill W.
# 19.09.2013 ob 08:48
Največje omejitve ekonomske svobode v Sloveniji ostajajo preobsežen državni aparat, davčni primež, nefleksibilnost trga dela, prevelika regulativa, negativni odnos do tujih investicij in šibka pravna država, so pojasnili v nevladni organizaciji Svetilnik.

Srcno upam, da tole porocilo posljejo s priporoceno posto naslednjim ministrstvom - gospodarstvo, delo in socialne zadeve, pravosodje, javno upravo...ah, brezveze najbolje da kar vsem!!!! Mogoce bodo dojeli da visanje davkov brez ustvarjanja pogojev delo ne bo prineslo ne rasti, ne bolj polne drzavne vrece in ne izhoda iz krize. Kar rabimo je zmanjsanje davkov, cenejsa delovna sila (s tem mislim zmanjsanje prispevkov, ki jih pobere drzava in ne nizja placa delavca) ker smo tu med drazjimi v Evropi in ugodne razmere za tuje investitorje. Res je, da na ta nacin priskledniki zadnjih 20 let veliko izgubijo, ostali 98% pa lahko samo pridobi, ker slabse tako ali tako ne more biti vec!
K_ris
# 18.09.2013 ob 15:56
@7up

Z dedukcijo lahko morda pridem do tega, da danes stanje ni nič boljše. Z dedukcijo boš pa zelo težko prišel do zaključka, da so podatki iz leta 2013, če povsem jasno piše, da so iz let 2011 in 2012. Se motim?
vipmit
# 18.09.2013 ob 13:50
Za Semoliča in ostale sindikate je to demagogija. Glavno je, da so delavci v gospodarstvu na minimalni plači!
the law1
# 18.09.2013 ob 13:14
@PONOS

Kdaj bo naslednji konec kapitalizma??
the law1
# 18.09.2013 ob 12:46
@Mindmaster

Čisto tako je, kot sem rekel, prekomerna regulacija in prekomerna vpletenost države v gospodarstvo. Ko se začnemo lotevati teh dveh stvari, bo prišla tudi večja odprtost tujim trgom in več neposrednih tujih investicij. Za zdaj še nismo imeli ene vlade, ki bi kaj naredila v tej smeri, pa to nima nikakršne povezave s socializmom.

Saj jaz neprestano pravim, da se je potrebno, privatizirat, liberalizirat in debirokartizirat. Zato sem pa tudi etiketiran s tvoje strani in ostalih kot zlobni liberalec. Me pa veseli, da počasi začenjaš spregledovat.

Sistem kot je sedaj v Sloveniji ima še kako veze s socializmom saj vpletanje države vsepovsod je pač osnova socializma.
božo1
# 19.09.2013 ob 13:05
Med državami nekdanje Jugoslavije je bila Slovenija boljša le od Srbije na 104. mestu.

To pove vse o tem "svetilniku", če je Bosna pred Slovenijo. Sicer pa je to vendarle možno, ker tam deluje baje vse "prosto po prešernu"(brez "države", davkov, dajatev......).
Slaba ekonomska svoboda = minus na računu ali pufi
K_ris
# 18.09.2013 ob 15:27
@7up

Kateri del ti sedaj točno ni jasen?

Ta del:
Podatki so za 2013
7up
# 18.09.2013 ob 15:07
@K_ris

A si sploh prebral kaj sem napisal? Še enkrat poenostavil.

1) Trend je negative -1.2 Drži?
2) Davki in ostale dajatve, ki so zvišale v zadnjem letu ali dveh so rezultat samo še poslabšale? Drži? Ali hočeš reči, da višji davki izboljšujejo podjetniško svobodo?

Kateri del ti sedaj točno ni jasen?
the law1
# 18.09.2013 ob 13:17
@Mindmaster

Vidiš, da si se spremenil saj te je @PONOS že označil za neoliberalista. Zanimivo
PONOS
# 18.09.2013 ob 13:12
mindmaster in the law najbrž ista oseba hehe se pumpajo po neoliberalistično, ki če bi bil tako sjajen ne bi povzročil dolg od 18 triliard$ in raste...
PONOS
# 18.09.2013 ob 13:07
"Ko hoda ne trči"
by Alan Ford
7up
# 18.09.2013 ob 15:33
K_ris
to sem najmanj 2x tudi tudi napisal, kaj to pomeni. Zadnjič v točki b. V znanosti temu rečemo deduktivni način razmišljanja. Pa saj nismo birokrati,... ali so v vas zatrli še zadnji intelektualni vzgib ? :)
CtrlDelete
# 18.09.2013 ob 15:10
Ok....čas je, da ljudstvo vzame stvar v svoje roke!
Jezni Smrk
# 18.09.2013 ob 12:30
Sovražim ekonomsko svobodo.
K_ris
# 18.09.2013 ob 11:52
@7up

Najbolj zaskrbljujoč je velik negativni trend,..

Še eden, ki ni pogledal podatkov. Naša ocena se glede na prejšnje leto ni spremenila niti za malo. Ostala je 6,58. Mi smo strmoglavili leta 2009. Sklepam, da je bila to predvsem posledica zvišanja minimalne plače in uvajanja Virantove plačne reforme.
nWo
# 18.09.2013 ob 13:05
"Blaginja za veliko večino Slovencev le še sanje"

Mogoče se nas bodo bratje avstrijci vseeno usmilili in nas vzeli pod okrilje. Ali pa so že pozabili da je Maribor v bistvu Marburg a/d Drau.
the law1
# 18.09.2013 ob 13:04
@Mindmaster

Meni je popolnoma jasno, da ne Avstrija in skandinavske države niso socialistične države, ker imajo popolnoma liberalizirano gospodarstvo.

Ravno nasprotno je, ker ravno socialisti so si ustvarili mit v glavah, da so skandinavske države socialistične. To pa je zblojenost.

Glede tega pa, še posebno zadnje čase, pogosto uporabljam besedo socializem pa takole:
Za zdramit določene ljudi, da sploh začnejo razmišljat jih je pač potrebno izzvat in to na provokativen način. Za tiste, ki imajo kaj v glavi bo to pomagalo. Za popolne indoktrinirance (jih ni malo) pa itak ni pomoči.

Pri tebi vidim, da je delovalo saj si že malo obrnil ploščo.
Mindmaster
# 18.09.2013 ob 12:41
Slabo se spomniš, ker si tako obremenjen s tem socializmom, da ne preneseš, če kdo nasprotuje tvojemu ortodoksnemu liberalizmu.

Čisto tako je, kot sem rekel, prekomerna regulacija in prekomerna vpletenost države v gospodarstvo. Ko se začnemo lotevati teh dveh stvari, bo prišla tudi večja odprtost tujim trgom in več neposrednih tujih investicij. Za zdaj še nismo imeli ene vlade, ki bi kaj naredila v tej smeri, pa to nima nikakršne povezave s socializmom.
the law1
# 18.09.2013 ob 12:37
@Mindmaster

Problem Slovenije je sistem v celoti, ki je preveč socialistično naravnan ali ti je to všeč ali ne oz. ta lestvica in razlogi zakaj smo tako nizko to samo potrjuje. Če se pa dobro spomnim si pa ti takšne stvari v preteklosti zagovarjal???
Mindmaster
# 18.09.2013 ob 12:32
Pa saj nismo izvedli nič novega. Tako Heritageova lestvica ekonomske svobode kot tista od Fraser Institute prideta do istih ugotovitev, ki so znane že od vstopa v EU. Najslabše se uvrščamo pri vpletenosti države in prekomerni regulaciji kreditnega trga in trga delovne sile.

Na račun teh rezultatov udrihati samo po trenutni vladi je bedasto, ker so podatki Fraser Institute do leta 2011, Heritage pa v opisu Slovenije pove, da je trend padanja ekonomske svobode konstanten od leta 2010. V bistvu sploh ne vem, če je trenutna vlada vključena v te podatke, ker je v opisu Slovenije še vedno tole:

Janez Janša, elected prime minister by the National Assembly in February 2012, heads a center-right coalition government.

Ampak če radi živite v pravljici, da bi bilo s prejšnjo vlado kaj bolje, vam ne more nihče pomagati. Bodite vsaj funkcionalno pismeni in zadržite svoje frustracije za tiste novice, kamor vsebinsko spadajo.
K_ris
# 18.09.2013 ob 11:45
@spf25

Še en tipičen predstavnik tega, kar sem pisal prej. Podatki so iz leta 2011. Kaj ima torej s tem Alenka Bratušek? Še niti do Janševe vlade nismo prišli...
Mindmaster
# 18.09.2013 ob 13:30
Normalno, da me je, saj dobro ve, da zagovarjam neoliberalistični UTD, ki mu nasprotujejo socialistični sindikati.
Mindmaster
# 18.09.2013 ob 12:54
Ne, ti si ortodoksni liberalec, ker neprestano utrujaš s tem socializmom kot tisti stari prdci s partizani in domobranci. Po tvojih kriterijih bi bile tudi Avstrija in nordijske države socialistične, pa dobro vemo, da ni tako.
RamK
# 18.09.2013 ob 12:31
Smo pa zagotovo na prvem mestu v solidarnosti!

Škoda le, da se od nje ne da živeti...
the law1
# 18.09.2013 ob 12:30
@K_ris

Še en tipičen predstavnik tega, kar sem pisal prej. Podatki so iz leta 2011. Kaj ima torej s tem Alenka Bratušek? Še niti do Janševe vlade nismo prišli...

A stanje se je v 2012 in 2013 izboljšalo ali kaj? Še dobro da najnižje od 152. mest ni možno pasti.

Ne se pa slepit, da ti ki objavljajo te lestvice gledajo tudi na sedanje stanje in to kljub temu, da so podatki iz leta 2011
goldhorn
# 18.09.2013 ob 12:05
Še enkrat: HVALA VSTAJNIKI! Upam, da vas bo trojka dobro privila!
sam-zee
# 18.09.2013 ob 11:30
Khm, se samo meni zdi da tu vendarle nekaj ne bo štimalo?!? Te lestvice je treba po mojem jemati precej z rezervo. Pa ne da govorim, da je vse OK pri nas, daleč od tega, le pretiravati ni treba...
Kazalo