S posojilom bodo v Luki dokončno razširili kontejnerski terminal na prvem pomolu. Foto: MMC RTV SLO
S posojilom bodo v Luki dokončno razširili kontejnerski terminal na prvem pomolu. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko in predsednik uprave SID banke Sibil Svilan sta pogodbo o odobritvi 15-letnega posojila podpisala v ponedeljek.

Kot pravijo v Luki Koper, celoten projekt širitve kontejnerskega terminala vključuje podaljšanje operativne obale s štirimi dvigali postpanamax, ureditev zalednih površin in nakup potrebne opreme.

Po njihovih navedbah se je ravno kontejnerski terminal kljub gospodarski krizi v lanskem letu razmeroma dobro odrezal, saj je pretovor v primerjavi z letom prej upadel le za tri odstotke. V letošnjih prvih treh mesecih so v Luki Koper pretovorili 111.984 kontejnerskih enot oz. skoraj tretjino več kot v istem času lani.

Luki Koper bo, kot kaže, v prihodnje olajšana pot do najemanja kreditov in poslovnih sredstev. Predsednik vlade Borut Pahor se je namreč v ponedeljek ob obisku v koprskem pristanišču zavzel, da bi ministrstvo za finance Luko Koper do 22. aprila izvzelo s seznama pravnih oseb, po zakonu o javnih financah zavezanih k poročanju, saj družbo to ovira pri vsakodnevnem poslovanju.