Gospodarstvo
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Gradbišče
Enostavne gradnje po novem ne bodo potrebovale grqadbenega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Manj birokracije za nezahtevne gradnje

Uredba uvaja novo razvrstitev gradenj
28. februar 2013 ob 19:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z novo uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje bodo investitorji lahko pridobili gradbeno dovoljenje po enostavnejšem postopku.

Za investitorja bo ta postopek bistveno cenejši in hitrejši, saj mu ne bo treba priložiti projektne dokumentacije, so sporočili z vlade. Določen je tudi večji nabor enostavnih objektov, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja.

Na vladi ocenjujejo, da se bo število objektov, ki bodo po novem sodili med enostavne objekte, povečalo za približno 35 odstotkov, število objektov, ki bodo po novem sodili med nezahtevne objekte, pa naj bi se povečalo za več kot 50 odstotkov. Tudi pristojnemu inšpektoratu se bo po oceni vlade zaradi nove uredbe število postopkov, ki jih vodijo zaradi gradnje enostavnih objektov, zmanjšalo do 30 odstotkov.

Po novem bodo gradnje razvrščene na zahtevne, manj zahtevne, nezahtevne in enostavne objekte. Enostavni objekti gradbenega dovoljenja ne bodo potrebovali, za nezahteven objekt bo treba pridobiti le gradbeno dovoljenje brez projektne dokumentacije, za manj zahtevne in zahtevne objekte pa se bo izdalo gradbeno dovoljenje na podlagi izdelane projektne dokumentacije.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
nWo
# 28.02.2013 ob 20:10
Po novem bodo gradnje razvrščene na zahtevne, manj zahtevne, nezahtevne in enostavne objekte.

Ta klasifikacija velja že kar nekaj let in ni nikakršna novost.
Whisperer
# 28.02.2013 ob 20:16
Kot ugotavlja predhodnik,vse to je že v veljavi nekaj let ! Problem je ,ker zakonodaje nihče ne bere ,zato smo v ......... ostale nadzorne institucije, pa ne počno tega kar je zapisano.
Krog je zaključen.
menitosi
# 01.03.2013 ob 00:17
Gre le za napako novinarja. Kategorije seveda obstajajo že dolgo časa, gre le za to, kater objekt bo spadal v katero kategorijo. Bo kar dosti prekvalificiranih objektov, ki je bilo preh v kategoriji nezahtevni objekti sedaj v kategoriji enostavni objekti. Odlično, še več takih učinkovitih rešitev!
paraBellum
# 01.03.2013 ob 08:05
Že res, da za enostavne objekte ne potrebuješ projektne dokumentacije, ampak nekatere institucije, ki dajejo soglasja za gradbeno dovoljenje zahtevajo projektno dokumentacijo, da podajo soglasje. Preverjeno pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja za enostaven objekt, kjer so zahtevali projektno dokumentacijo, kljub temu, da jo po zakonodaji ni potrebno predložiti. Nekateri uradniki so pač nad zakonom in se mirno odločijo, da mora izvajalec plačati še projektno dokumentacijo, ki stane 1/3 celotnega projekta.
thetilko
# 01.03.2013 ob 06:31
@kralj kekec .... nase vlade delujejo dobro samo ob odhodu.

Bo pa potrebno zaceti locevat med bonboncki in vsakodnevno hrano.

Zakaj ni spremenil zakona glede samogradnje? Ce se prav spomin mu je nasprotoval.

Pac enkrat dela umazano delo eni, drugi drugi. Nikoli ne spremenijajo nazaj. Pred odhodom pa dajo bonboncek.

Sploh pa da celotno vlado personalizirate v eno osebo in se to v eno od dveh oseb katerim je dokazana korupcijo pove nekaj o vas.
kralj kekec
# 01.03.2013 ob 05:43
Samo janša ureja dobre stvari v državi !
Eska
# 01.03.2013 ob 11:18
Vzdrževanja reda pri gradnji objektov, še ni birokracija.
antinowhereleague
# 01.03.2013 ob 11:50
"Mojemu" pr'jatlu grozi gradbena inšpekcija z rušitvijo!... Le kako mu lahko pomagam?! Ha, ukažem "poenostavitev", spremenim paragraf, uvedem novo uredbo, izvzamem 35%, ... Problem rešen!
Pr'jatu mi je dolžan uslugo: ni važn, če se sesuje celoten sistem.
Kdo še verjame tako razsuti, na prafaktorje zmleti in ponižno ubogajme proseči gradbeni stroki?
Kazalo