Enostavne gradnje po novem ne bodo potrebovale grqadbenega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO
Enostavne gradnje po novem ne bodo potrebovale grqadbenega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO

Za investitorja bo ta postopek bistveno cenejši in hitrejši, saj mu ne bo treba priložiti projektne dokumentacije, so sporočili z vlade. Določen je tudi večji nabor enostavnih objektov, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja.
Na vladi ocenjujejo, da se bo število objektov, ki bodo po novem sodili med enostavne objekte, povečalo za približno 35 odstotkov, število objektov, ki bodo po novem sodili med nezahtevne objekte, pa naj bi se povečalo za več kot 50 odstotkov. Tudi pristojnemu inšpektoratu se bo po oceni vlade zaradi nove uredbe število postopkov, ki jih vodijo zaradi gradnje enostavnih objektov, zmanjšalo do 30 odstotkov.

Po novem bodo gradnje razvrščene na zahtevne, manj zahtevne, nezahtevne in enostavne objekte. Enostavni objekti gradbenega dovoljenja ne bodo potrebovali, za nezahteven objekt bo treba pridobiti le gradbeno dovoljenje brez projektne dokumentacije, za manj zahtevne in zahtevne objekte pa se bo izdalo gradbeno dovoljenje na podlagi izdelane projektne dokumentacije.