Gospodarstvo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 10 glasov Ocenite to novico!
Gradbišče
Enostavne gradnje po novem ne bodo potrebovale grqadbenega dovoljenja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Manj birokracije za nezahtevne gradnje

Uredba uvaja novo razvrstitev gradenj
28. februar 2013 ob 19:58
Ljubljana - MMC RTV SLO

Z novo uredbo o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje bodo investitorji lahko pridobili gradbeno dovoljenje po enostavnejšem postopku.

Za investitorja bo ta postopek bistveno cenejši in hitrejši, saj mu ne bo treba priložiti projektne dokumentacije, so sporočili z vlade. Določen je tudi večji nabor enostavnih objektov, za katere ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja.

Na vladi ocenjujejo, da se bo število objektov, ki bodo po novem sodili med enostavne objekte, povečalo za približno 35 odstotkov, število objektov, ki bodo po novem sodili med nezahtevne objekte, pa naj bi se povečalo za več kot 50 odstotkov. Tudi pristojnemu inšpektoratu se bo po oceni vlade zaradi nove uredbe število postopkov, ki jih vodijo zaradi gradnje enostavnih objektov, zmanjšalo do 30 odstotkov.

Po novem bodo gradnje razvrščene na zahtevne, manj zahtevne, nezahtevne in enostavne objekte. Enostavni objekti gradbenega dovoljenja ne bodo potrebovali, za nezahteven objekt bo treba pridobiti le gradbeno dovoljenje brez projektne dokumentacije, za manj zahtevne in zahtevne objekte pa se bo izdalo gradbeno dovoljenje na podlagi izdelane projektne dokumentacije.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo