Je Istrabenz še povečal svoj več kot desetodstotni delež v Petrolu? Foto: RTV SLO
Je Istrabenz še povečal svoj več kot desetodstotni delež v Petrolu? Foto: RTV SLO
Dobički podjetij, ki so vključeni v delniški indeks S&P 500, naj bi to četrtletje porasli za 6,8 odstotka v primerjavi z istim lanskim obdobjem. Foto: Reuters

Torek je bil na Ljubljanski borzi miren in v povprečju ni prinesel sprememb, je pa trg danes osem odstotkov višje kot pred mesecem dni. O julijskem mrtvilu torej težko govorimo. No, danes ga je bilo čutiti. V rednem trgovanju namreč z nobenim papirjem ni bilo za milijon evrov prometa. Edini se je tej meji približal Petrol, katerega enotni tečaj se je znižal za pol odstotka, na 952,5 evra. S Petrolom je bil sklenjen še sveženj v višini 27.400 delnic pri ceni 800 evrov. Skupna vrednost svežnja je presegla 22 milijonov evrov. Kot je znano, zadnji mesec delež v Petrolu občutno povečuje Istrabenz.

V prvi kotaciji največ izgubila Intereuropa
Krkine delnice so na koncu dosegle 1.040 evrov, kar je 2,76 odstotka nad prejšnjim tečajem. Odlično se je držal tudi Istrabenz, za katerega so bili kupci na začetku dneva pripravljeni odšteti tudi 130 evrov, kar pomeni skoraj štiriodstotni pribitek. Nekoliko cenejše so Mercatorjeve in Telekomove delnice, medtem ko so za odstotek in več padle delnice Intereurope (-1,6 odstotka), Gorenja in Save. Slovenski borzni indeks (11.439 točk) je ostal nespremenjen, medtem ko je indeks PIX (6.881 točk) pridobil 0,2 odstotka. Največja zasluga za to gre Infond idu 1, ki je spet izenačil rekordno vrednost sedem evrov.

Po petem zaporednem padcu končno preobrat v Evropi
Evropske borze, ki so prejšnji teden v povprečju padle za pet odstotkov, so teden začele rahlo negativno. Največ so izgubile delnice bank, ki se jim bodo zelo poznale težave s slabimi posojili v ZDA. Nemška banka IKB je na primer padla kar za 20 odstotkov. Na Wall Streetu je najhuje, kot kaže, mimo. Dow Jones ( 13.358 točk) je v ponedeljek pridobil 0,7 odstotka, potem ko so finančne delnice le okrevale. Vlagatelji verjamejo, da bodo dobički podjetij v drugem četrtletju dobri. Mnogo boljše razpoloženje je bilo v torek dopoldne opaziti tudi v Evropi, ki je hitro pridobila več kot odstotek.

T. O.