Nadzorni svet Mercatorja je za novega predsednika uprave družbe imenoval Tonija Balažiča, ki je bil do zdaj na čelu Žita. Foto: Dejan Vrtačnik
Nadzorni svet Mercatorja je za novega predsednika uprave družbe imenoval Tonija Balažiča, ki je bil do zdaj na čelu Žita. Foto: Dejan Vrtačnik
Mercator
Do imenovanja nove uprave Mercator še vedno vodi ekipa z Debeljakom na čelu, ki je konec marca odstopila. Za ta korak so se odločili zaradi različnih pogledov vodstva in posameznih večjih lastnikov na nekatere vidike prodaje družbe Agrokorju. Foto: MMC RTV SLO
Mercator bo vodil Toni Blažič

Nadzornikom sta vizijo in program dela na prejšnji seji predstavila dva kandidata: prvi mož Fructala Drago Kavšek in sedanji predsednik Žita Toni Balažič, ki je veljal za najresnejšega favorita za to mesto. Debeljak bo svojo funkcijo opravljal še do konca maja, do konca septembra pa bo ostal v Mercatorju kot svetovalec uprave. Nekdanja uprava se je tudi odpovedala odpravninam.

Odločitev glede izbora novega predsednika uprave Mercatorja je vodja nadzornega sveta Matej Lahovnik po seji nadzornega sveta sporočil na novinarski konferenci na sedežu družbe. Dodal je, da vprašanje lastništva Mercatorja še vedno ostaja odprto, a z namerami morebitnih prevzemnih interesentov še niso bili seznanjeni.

Tri prednostne naloge
Balažič je ob tem izpostavil tri prednostne naloge nove uprave: okrepiti položaj družbe v Sloveniji, prenoviti ponudbo za potrošnika in še utrditi položaj prvega trgovca, zlasti prek močnejšega poslovanja v tujini. Z vidika poslovanja kot potencialne razdolžitve je pomemben tudi projekt prodaje nepremičnin, je dodal.

Lahovnik je sicer pred časom za MMC povedal, da so nepremičnine ključen razlog za prevzem s strani Agrokorja, saj "Mercator lahko že v tem trenutku proda okoli 1,7 milijarde evrov svojih nepremičnin. Že polovica te vrednosti pa zadošča za kupnino, ki jo ponuja Agrokor".

Grahek: Družba mora najti ustrezen model delovanja
Poznavalci so si sicer enotni, da so pred novo upravo nezavidljivi izzivi.
Andraž Grahek iz KD skladov meni, da je družba Mercator v položaju, kjer bo morala "velike napore usmeriti v to, da se nekako spopade s to gospodarsko krizo" in da se najde neki ustrezen model delovanja družbe. "Ali bodo samostojni ali bo prišlo do povezovanja s hrvaškim Agrokorjem," je povedal.

Med osrednjimi nalogami bo tudi prodaja deležev, ki jih imajo v družbi banke in skupina Pivovarna Laško. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete se ob tem sprašuje, ali se bo nova uprava primarno ukvarjala z reševanjem svojih lastnikov ali z izboljševanjem položaja Mercatorja tako na trgu kot tudi v odnosu do dobaviteljev, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

"Ko pride do lastniške konsolidacije trgovca, poka na vseh frontah"
Mercator bi lahko v rokah hrvaškega Agrokorja pristal še letos, vprašanje pa je, po kakšni ceni, še ugotavljata Grahek in Kuhar, ki je ob tem dejal, da bodo stvari v vsakem primeru "hude, ker ko pride do lastniške konsolidacije trgovca, poka na vseh frontah".

Politika se do prodaje Mercatorja še ni ponovno opredelila, a če bo, kot je pred dnevi pojasnil finančni minister Janez Šušteršič, na vladi prevladalo mnenje, da obstaja interes države o umiku iz Mercatorja, potem bo treba ta interes jasno opredeliti.

Mercator bo vodil Toni Blažič