Prvič po letu 2008 je število prostih delovnih mest preseglo magično mejo 10.000. Foto: BoBo
Prvič po letu 2008 je število prostih delovnih mest preseglo magično mejo 10.000. Foto: BoBo

Največ prostih delovnih mest na ravni Slovenije je bilo ocenjenih v predelovalnih dejavnostih (skoraj 2.400) in v gradbeništvu (nekaj več kot 1.700). Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami je bilo ocenjenih okoli 6.100 prostih delovnih mest, kar predstavlja 53,6 odstotka vseh prostih delovnih mest, je danes objavil statistični urad.

Podatki o številu prostih delovnih mest so za posamezna področja dejavnosti manj zanesljivi, predvsem zaradi velikega števila poslovnih subjektov, ki zaposlujejo samo eno ali dve osebi. Takšni delodajalci redkeje zaposlujejo nove delavce, zato je povpraševanje po novi delovni sili tukaj na osnovi vzorca težje izmerljivo.

Stopnja prostih delovnih mest je v prvem četrtletju znašala 1,6 odstotka. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zvišala za dve desetinki odstotne točke, predvsem na račun izrazitega povečanja števila prostih delovnih mest (za 19,4 odstotka), medtem ko je število zasedenih delovnih mest ostalo skoraj na enaki ravni. Najvišja stopnja prostih delovnih mest je bila ocenjena v dejavnosti gostinstva, znašala je 4,2 odstotka in v dejavnosti gradbeništva, kjer je bila 3,5-odstotna.

Pri delodajalcih z deset ali več zaposlenimi osebami se je stopnja prostih delovnih mest prav tako zvišala, in sicer za desetinko odstotne točke, znašala je 1,1 odstotka. Najvišja je bila v dejavnosti gradbeništva 2,6-odstotna.

Zasedenih skoraj 700.000 delovnih mest
V prvem četrtletju je bilo zasedenih skoraj 694.500 delovnih mest, kar je za okoli 800 več kot v prejšnjem četrtletju. Od vseh zasedenih delovnih mest jih je bilo 80,6 odstotka pri delodajalcih z vsaj 10 zaposlenimi osebami. Na letni ravni torej v primerjavi z enakim četrtletjem prejšnjega leta se je število zasedenih delovnih mest povečalo za skoraj 12.000, najbolj v predelovalnih dejavnostih za skoraj 5.000.