Nevladne organizacije pozivajo tudi k ustanovitvi etičnega razsodišča, ki bi ovrednotilo projekt. Foto: BoBo
Nevladne organizacije pozivajo tudi k ustanovitvi etičnega razsodišča, ki bi ovrednotilo projekt. Foto: BoBo
Nina Štros
Zdajšnji osnutek nacionalnega energetskega programa sicer vsebuje pet mogočih scenarijev, vendar na žalost noben ni resnično trajnostno energetski, meni Štrosova. Foto: MMC RTV SLO

Šestmesečno obdobje bi izkoristili za ustanovitev etičnega razsodišča, ki bi na transparenten način ovrednotilo projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj z vidika ekonomske, okoljske in družbene sprejemljivosti, je pojasnila vodja organizacije Greenpeace Slovenija Nina Štros.

Za javni poziv, ki se mu na spletni strani ustavimotes6.si lahko pridružijo tudi organizacije in posamezniki, so se po njenih besedah odločili, ker kljub pozivom civilne družbe omenjeni projekt ni bil nikoli ustrezno razložen. Doslej sicer na poslani poziv še niso prejeli uradnih odzivov strank in njihovih poslancev.

Zagotoviti je treba transparentnost izgradnje
Pred nadaljevanjem projekta bi si bilo treba nujno vzeti čas in razjasniti vse dvome okrog projekta ter tako zagotoviti transparentnost izgradnje TEŠ 6, je dejala. Pri pozivu ne gre za vprašanje, ali naj se projekt ustavi ali nadaljuje, temveč za izražanje potrebe po drugačnem načinu odločanja o projektih nacionalnega pomena, je dejala.

Prav tako pozivajo k pripravi trajnega energetskega načrta, ki naj postane bistven del katerekoli koalicijske pogodbe. "To je poziv nevladnih organizacij že dobre dve leti oz. vse od priprave osnutka nacionalnega energetskega programa," je dejala. Zdajšnji osnutek nacionalnega energetskega programa sicer vsebuje pet mogočih scenarijev, vendar na žalost noben ni resnično trajnostno energetski, meni Štrosova.

Po njenih besedah bi se morali v njem bolj osredotočiti na odmik od nadaljnje uporabe premoga in jedrske energije ter maksimalno izkoristiti potencialne obnovljive vire energije in energetske učinkovitosti.

Karba: Politikom je treba dati čas
Renata Karba
iz organizacije Umanotera pa je poudarila, da želijo z moratorijem slovenskim politikom dati čas, da se v miru odločijo o prihodnosti projekta in ne podležejo pritiskom investitorjev. Ker bo odločitev o projektu TEŠ 6 pomembno vplivala na prihodnje stanje javnih financ, bo morala vlada kmalu sprejeti končno odločitev o tem projektu, je poudarila.