Roth in Shapley bosta nagrajena s 1,2 milijona evri. Foto: Reuters
Roth in Shapley bosta nagrajena s 1,2 milijona evri. Foto: Reuters

Roth je profesor ekonomije na Harvardu, Shapley pa je častni upokojeni profesor na University of California v Los Angelesu.

Ukvarjala sta se predvsem s tem, kako v ekonomiji povezati različne akterje, na primer, kako povezati študente z ustrezno šolo in celo, kako povezati donatorje človeških organov s pacienti, ki jih potrebujejo.

Teorija in praksa
Shapley je prispeval zgodnje teoretične osnove na tem področju, Roth pa je študijo prenesel v prakso. Čeprav sta znanstvenika delala neodvisno drug od drugega, pa je kombinacija Shapleyjeve osnovne teorije in Rothovega empiričnega raziskovanja, eksperimentov in delovanja v praksi vodila v cvetoče področje raziskovanja in izboljšala delovanje številnih trgov.

Nobelova nagrada za ekonomijo po tehnični plasti sicer ni "prava" Nobelova nagrada, saj v nasprotju z drugimi petimi - za medicino, fiziko, kemijo, literaturo in mir - ni bila del izvirnega sklopa nagrad. Na pobudo švedske centralne banke so jo začeli podeljevati šele leta 1969.

Nobelove nagrade - vsaka je vredna 10 milijonov švedskih kron (dober milijon evrov), lahko pa si jo razdelijo do trije nagrajenci - bodo slavnostno podelili 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, še poročajo tuje tiskovne agencije.

Tudi lani je sicer Nobelova nagrada za ekonomijo romala v ameriške roke. Prejela sta jo Thomas J. Sargent in Christopher A. Sims, in sicer za empirične raziskave na področju vzročno-posledičnih zvez v makroekonomiji.