Novi predsednik GZS-ja je postal Marjan Mačkošek. Foto: BoBo
Novi predsednik GZS-ja je postal Marjan Mačkošek. Foto: BoBo

Če realnemu sektorju ne bo uspelo pokazati in dokazati, da je najprej treba ustvariti, šele potem lahko delimo, se nam kot družbi slabo piše.

Marjan Mačkošek
false
Zdaj bivši predsednik zbornice Samo Hribar Milič podpira programske usmeritve novega predsednika. Foto: BoBo

Novemu predsedniku Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Marjanu Mačkošku, ki je v predstavitvi pred volitvami poudaril, da je treba GZS-ju vrniti veljavo v družbi, mandat uradno nastopi 24. maja. Glas države in glas sindikatov sta močnejša od glasu gospodarstva, in to je treba spremeniti, je predstavil svojo vizijo Mačkošek.

Mačkošek je diplomiral na mariborski univerzi na prvi in drugi stopnji iz strojništva. Pozneje se je izobraževal leta 1988 na IEDC poslovni šoli na Brdu, leta 2008 pa se je udeležil usposabljanja za člane nadzornih svetov ali upravnih odborov družb. Od leta 1984 naprej je zasedal vodilna mesta v Železarni Štore, pozneje je bil direktor podjetja ITRO Štore in od leta 1998 glavni direktor današnjega podjetja Štore Steel. Je tudi prejemnik nagrade GZS-ja za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v letu 2011.

"Ko je konsenz dosežen, pa sem človek, ki želi, da je realizacija dogovorjenega hitra in učinkovita," je o sebi dejal in poudaril, da si je včasih za iskanje soglasja treba vzeti malce več časa.

Dvoletni mandat prekratek
Po mnenju novega predsednika je dvoletni mandat prekratek, da bi bilo mogoče izpeljati velike, revolucionarne spremembe. Glede programskih usmeritev je izpostavil, da se zavzema za ohranitev prostovoljnega članstva in ob tem napovedal odprodajo nepotrebnega premoženja.

Prepričan je, da je treba skupaj s trgovinsko in obrtno zbornico najti način, da zajamejo tudi vse tiste gospodarske subjekte v Sloveniji, ki se "šlepajo" na tistem, kar zbornice delajo in skušajo doseči. Članarina v zbornici bi se lahko štela v davčno olajšavo, je dodal.

"To pa pomeni internacionalizacijo, kjer je zagotovo še veliko prostora, pomemben je segment malega gospodarstva, pa tudi ustvarjanje pogojev za vse druge gospodarske družbe, ki delujejo v okviru zbornice, in tudi tiste, ki ne. Ne nazadnje nam mora biti cilj povečanje števila članov zbornice za vsaj 10 odstotkov," je predstavil načrte uspešnejšega poslovanja zbornice.

Trije podpredsedniki
Mačkošek bo predlagal imenovanje treh podpredsednikov GZS-ja, ki bodo zadolženi za področje združenj, regijskih zbornic in malega gospodarstva. Predlagal je tudi možnost reorganizacije zbornice, če bi glede tega dosegli soglasje.

Novi predsednik GZS-ja je opozoril na nujnost okrepitve položaja gospodarstva glede na vlado in sindikate: "Če realnemu sektorju ne bo uspelo pokazati in dokazati, da je najprej treba ustvariti, šele potem lahko delimo, se nam kot družbi slabo piše."

Ponovna ločitev funkcij
Do zdaj je mesto predsednika zasedal Samo Hribar Milič, ki je bil istočasno tudi generalni direktor zbornice. Zdaj bosta funkciji ponovno ločeni, kar je tudi drugod po Evropi praksa, saj je običajno predsednik zbornice ugledni gospodarstvenik, ki deluje neprofesionalno. "Predvsem je treba utrditi glas gospodarstva proti vladi, političnim strankam, pa tudi socialnim partnerjem. Članstvo si želi močan GZS," je predstavil svoje strinjanje z Mačkoškovim programom.

Če realnemu sektorju ne bo uspelo pokazati in dokazati, da je najprej treba ustvariti, šele potem lahko delimo, se nam kot družbi slabo piše.

Marjan Mačkošek