Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav bo podrobnosti tretjega svežnja javnosti predstavil jutri. Foto: BoBo
Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav bo podrobnosti tretjega svežnja javnosti predstavil jutri. Foto: BoBo
Tretji vladni sveženj ukrepov

Vlada je potrdila tretji sveženj ukrepov za spodbujanje gospodarstva, v katerem imata osrednjo vlogo reforma trga dela in pokojninska reforma.

Podrobnosti o vsebini tretjega svežnja ukrepov za spodbujanje gospodarstva še niso znane, saj jih bo minister za gospodarstvo Radovan Žerjav javnosti predstavil jutri. Žerjav je povedal le, da sveženj vsebuje spremembe več kot 20 zakonov.

S sprejetjem tretjega svežnja se je vlada obvezala, da bo potrebne ukrepe izpeljala do konca letošnjega novembra. V okviru tega bo uveljavljenih več kot 140 ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Vlada je obravnavala tudi vrsto kadrovskih vprašanj. Med drugim je razrešila direktorico davčne uprave , ki je julija podala prošnjo za razrešitev, in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Peršeta. Za državnega sekretarja v kabinetu premierja je imenovala Toneta Kajzerja, Jožetu Dežmanu je podaljšala mandat vršilca dolžnosti direktorja arhiva Republike Slovenije, Miru Petku pa mandat vršilca dolžnosti generalnega direktorja direktorata za medije.

Sestavni del svežnja sta pokojninska reforma in reforma trga dela. Obe reformi je javnosti že predstavil minister za delo Andrej Vizjak, v prihodnjih dneh pa bo potekalo usklajevanje s socialnimi partnerji.

Minister za finance Janez Šušteršič je po seji vlade dejal, da je treba nehati razmišljati o tem, da ukrepi za spodbujanje gospodarstva pomenijo samodejno finančne spodbude. Po mnenju Šušteršiča sta veliko pomembnejši spreminjanje okolja, v katerem podjetje deluje, in pridobivanje zasebnih vlagateljev.

L. L.

Tretji vladni sveženj ukrepov