Gašpar Mišič bo prvi mož Luke Koper ali poslanec. Foto: BoBo
Gašpar Mišič bo prvi mož Luke Koper ali poslanec. Foto: BoBo

Od nadzornikov, ki bodo odločali o treh kandidatih - med drugim tudi o Gašparju Gašparju Mišiču -, pričakuje, da bodo na najvišji položaj v družbi imenovali osebo, ki bo družbo vodila resno, odgovorno in skladno s pomenom, ki ga ima Luka Koper za gospodarstvo, blaginjo in zaposlovanje. Poznavalci razmer ob tem opozarjajo, da je stanje na področju korporativnega upravljanja slabše kot kdaj koli prej.

Slovenska odškodninska družba od nadzornikov Luke Koper pričakuje, da bodo za predsednika uprave imenovali izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in velikopotezno strategijo, pa tudi, da bo kandidat izbran na podlagi transparentnega in vnaprej določenega postopka. Da bi bila ponovitev postopka nominacije in izbora najpametnejša odločitev, v tem trenutku meni tudi ekonomist Bogomir Kovač: "Veliko bolje je, da gremo z neko sorazmerno čisto rešitvijo, z upravo, ki bo imela za sabo politično in poslovno kredibilnost, kot pa da zopet hitimo in improviziramo, s tem pa ponavljamo napake kadrovanja v zadnjih nekaj letih, kar ogroža poslovni in strateški položaj Luke."

Kaj bodo dejansko naredili nadzorniki, mora biti izključno njihova stvar, opozarja generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije Irena Prijović, ki meni, da se je treba v tako razgretem ozračju umiriti in razmisliti o nadaljnjem ravnanju: "So pa dejansko že s tem, ko imajo političnega kandidata - ker če je to politik do včeraj -, potem gre za nekaj, kar bodo težko spremenili, in to je dvom o neodvisnosti izbora kandidatov."
Ob tem še opozarja, da politični apetiti še nikoli niso bili tako transparentni, kot so zdaj. Temu bi bilo treba narediti konec, a politika je do zdaj le malo naredila za to: "Od premierke in tudi vlade, ki nosi politično odgovornost, se pričakuje, da začne delati red. Na kakšen način? Verjetno tudi na način, da se nekomu pokaže vrata, da se javno obsodi določene prakse in da se sami ne vključujejo v proces razreševanja tega."
Večkrat se je namreč že izkazalo, da je politično kadrovanje škodljivo za družbe in da v proces vnaša visoka korupcijska tveganja, še opozarjajo na združenju.
Simeona Rogelj, Radio Slovenija