Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek izgubil odstotek, potem ko je bilo objavljeno, da je ameriško gospodarstvo junija ustvarilo neto le 80 tisoč novih delovnih mest. Na tedenski ravni je Dow izgubil 0,8 odstotka. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek izgubil odstotek, potem ko je bilo objavljeno, da je ameriško gospodarstvo junija ustvarilo neto le 80 tisoč novih delovnih mest. Na tedenski ravni je Dow izgubil 0,8 odstotka. Foto: EPA
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP je spet na rekordno nizki vrednosti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Inflacija je na letni ravni padla na 2,2 odstotka, kar je 29-mesečno dno in nov dokaz ohlajanja kitajskega gospodarstva. Osrednji delniški indeks na borzi v Šanghaju se je znižal za 2,4 odstotka (največ v zadnjem mesecu). Čeprav centralna banka vodi vedno bolj ohlapno denarno politiko, se vlagatelji bojijo, da je to premalo za vrnitev robustne gospodarske rasti. V drugem četrtletju naj bi bila rast BDP-ja 7,7-odstotna. Uradni podatek bo znan v četrtek. Z delnicami elitnih kitajskih korporacij se trenutno trguje pri večkratniku ocenjenega dobička 9,6, medtem ko znaša povprečje zadnjih šestih let 17,6.

Donos španske obveznice nad sedmimi odstotki
Tudi evropske borze so teden začele negativno, a padci niso bili tako izraziti kot v petek. Frankfurtski DAX30 (6.410 točk) je popoldne že splezal "nad gladino". Za 159-litrski sod nafte brent je treba plačati okrog 98,5 dolarja. Vrednost evra je bila ob 13. uri pri 1,23 dolarja malce nad dvoletnim dnom. Donos španske desetletne obveznice znaša 7,08 odstotka (premija na nemško pa skoraj rekordnih 578 bazičnih točk), italijanske 6,13 odstotka. Popoldne se bo v Bruslju sestala evrska skupina, vendar ni pričakovati, da bi finančni ministri postregli s posebnimi idejami o rešitvi dolžniške krize.

Alcoa bo odprla sezono objav četrtletnih rezultatov
Tudi v ZDA položaj ni rožnat. Junija je bilo ustvarjenih le 80 tisoč delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa ostaja pri 8,2 odstotka. Predsednik Fedove chicaške podružnice je danes v Bangkoku povedal, da sveže poročilo o delu zvišuje verjetnost za novi krog kvantitativnega sproščanja. Prve korporacije bodo medtem že začele objavljati rezultate poslovanja v obdobju med 1. aprilom in 30. junijem. Analitiki pričakujejo, da bodo dobički v primerjavi z istim lanskim obdobjem nižji za okrog odstotek. Tradicionalno bo (že danes) prvi četrtletne rezultate razkril proizvajalec aluminija Alcoa, konec tedna pa bo sledila banka JPMorgan, ki je spomladi šokirala z razkritjem o milijardnih izgubah v enoti za upravljanje tveganja.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+3,11 %

8,30 EUR

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

12,05

MERCATOR

-0,74 %

121,10

TELEKOM

-0,83 %

60,00

GORENJE

-1,01 %

4,702

KRKA

-1,16 %

42,00

PETROL

-1,16 %

170,00

NOVA KBM

-3,95 %

1,70


SBI TOP spet na rekordno nizki vrednosti
Na Ljubljanski borzi je bilo ponedeljkovo trgovanje negativno, prometa pa je bilo le za vzorec, če ne upoštevamo Mercatorjevih delnic, s katerimi je bilo za 1,225 milijona evrov prometa. Indeks SBI TOP (516 točk je nov negativni rekord) je izgubil odstotek, letos pa je za 12,5 odstotka v minusu. Spet so se najbolj, za štiri odstotke, pocenile delnice Nove KBM, ki so vredne le še 1,70 evra.