Gospodarstvo

Poudarki

  • Potrošniki niso ustrezno zaščiteni
Vsi operaterji kot razlog navajajo povišanje cen vsebin ponudnikov nekaterih najbolj gledanih televizijskih programov. Foto: BoBo
Podražitve bodo na mesečni ravni znašale od enega do pet evrov. Foto: Reuters

Dodaj v

Operaterji dražijo mesečne pakete naročnin

Razlog so višje cene ponudnikov televizijskih programov
2. januar 2018 ob 08:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Največja telekomunikacijska operaterja v Sloveniji, Telekom in A1, z novim letom dražita nekatere mobilne oziroma fiksne storitve. S 1. februarjem tudi Telemach. Kot razlog navajajo povišanje cen vsebin ponudnikov nekaterih najbolj gledanih televizijskih programov.

Telekom s 1. januarjem mesečno naročnino mobilnih paketov zvišuje za evro in 4 cente, naročnino storitev mobilnega interneta pa za 2 evra. Dražijo se tudi paketi fiksnih storitev, ki združujejo ponudbo interneta, televizije in telefonije, in sicer bodo cene višje od 2 do 5 evrov.

Podobno je tudi pri A1, kjer bodo cene paketov Kombo zvišali za od 2 do 4 evre, preostali paketi z vključeno televizijo se dražijo za 3 evre, paketi brez televizije pa za en evro. Spremembe naročnine pri mobilnih paketih za zdaj ne načrtujejo.

Je pa podražitve napovedal tudi Telemach, s 1. februarjem bo večina mobilnih in fiksnih paketov dražja za 1 evro, medtem ko bodo na T-2 odločitev o morebitni podražitvi sprejeli po opravljeni reviziji. Vsi operaterji kot razlog višanja cen izpostavljajo spremenjene razmere na trgu pravic televizijskih programov oziroma višje programske stroške nekaterih televizijskih programov - konkretno, gre za Pop TV, Kanal A, Brio, Kino, Oto, Planet TV in Sport Klub.

Višanja se bodo nadaljevala
Trend višanja cene vsebin pa se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu. Če se uporabnik s spremembami ne strinja, lahko brez odpovednega roka, plačila stroškov prekinitve naročniškega razmerja in brez pogodbene kazni od naročniške pogodbe odstopi, bo pa moral poravnati morebitne zapadle in neplačane obveznosti.

Uporabniki, ki so ob sklenitvi naročniškega razmerja kupili tudi terminalsko opremo, denimo modem ali digitalni sprejemnik, in je še niso v celoti odplačali, lahko ob odstopu opremo obdržijo in odplačajo sorazmerni delež ali pa jo vrnejo in plačajo uporabnino za čas, ko so opremo uporabljali.

Potrošniki niso ustrezno zaščiteni
Medtem pa v Zvezi potrošnikov Slovenije zaskrbljeno ugotavljajo, da potrošniki ob tovrstnih enostranskih odločitvah operaterjev še vedno niso ustrezno zaščiteni.

Potrošnike naj bi sicer ščitil Zakon o elektronskih komunikacijah, ki pa je napisan bolj v prid operaterjem kot potrošnikom. V zakonu je sicer res predpisano, da lahko ob spremenjenih razmerah in cenah potrošniki brezplačno odstopijo od naročniške pogodbe, a hkrati zakon ne obravnava ustrezno večine uporabnikov, ki so se pri operaterjih vezali na različne načine - najpogosteje z nakupom opreme.

Če želi tak uporabnik odstopiti od pogodbe, ta odstop še zdaleč ni brezplačen, pojasnjuje Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije:
"Tukaj je potrošnik precej ujet, resnično vezan, operater pa se sklicuje na pogoje, ki mu dovoljujejo, da lahko kadar koli spreminja cene." Zaradi tega bi bilo treba dodobra prevetriti zakon o elektronskih komunikacijah in potrošnika pri podobnih podražitvah bolje zaščititi.

Po nekaj mesecih že podražitve
Še zlasti zato, opozarja Okorn, ker operaterji dražijo pakete, ki so jih začeli ponujati šele pred kratkim: "V poslovnem svetu je zelo nenavadno, da neko podjetje po kratkem času spremeni oz. poviša cene, mislim, da je to precej nesprejemljiva poslovna praksa."

Najenostavnejša sprememba zakonodaje bi po mnenju sogovornika bila, da bi operater potrošniku zagotovil enako ceno storitve do konca vezave, po kateri ga je privabil k sebi in šele nato bi mu lahko začel zaračunavati več. Druga možnost pa je, da bi potrošnik v primeru menjave operaterja zadržal opremo, ki jo je kupil pri starem operaterju, in jo še naprej obročno odplačeval, storitve pa bi najel pri novem operaterju.

Jure Čepin in Simeona Rogelj, Radio Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
Modelar
# 02.01.2018 ob 08:15
Trg pri nas je skrajno nenormalen oziroma ga dolocajo kartelni dogovori.
SamoRes
# 02.01.2018 ob 08:22
Ko se bo našel operater, ki bo ponudil, da si sam izbereš tv kanale, ki jih boš gledal bo prevzel trg. Operaterji tiste zanimive vedno vmešajo v najdražjo shemo. Tako za mogoče petnajst programov, ki jih v gledaš plačuješ še sto takšnih, ki jih ne odpreš nikoli. Čisti nateg in cene so že pri 60 in več evrih za pakete.
Še vezave se rešim v tem letu in odpovem.
politik kritik
# 02.01.2018 ob 08:17
Striženje se nadaljuje. Organi za varstvo konkurence pa podkupljeno samo gledajo.
ko.renje
# 02.01.2018 ob 08:23
Pa naredite že enkrat paket brez Pop tv in podobnih bednih kanalov. Potrošniki plačujemo enako ceno kot do sedaj, kdor pa hoče te kanale pa naj gre v dražji paket. No, to so sanje, v resnici več v malho operaterjem in ponudnikom tv vsebin, seveda iz naših denarnic.
mali_piscek
# 02.01.2018 ob 08:34
Ponudniki kabelske tv, interneta in telefonije so očitne kartelno dogovorjene barabe.

Kje je tu tako opevani trg?
politik kritik
# 02.01.2018 ob 08:36
Skratka ZDA Pro plus trobilo so se genialno izkopali iz izgube. Pri tem ste jim pomagali, vi državljani z neprostovoljno dokapitalizacijo. Kaj takega, mislim, da se v zgodovini samostojne Slovenije še ni zgodilo, da bi dokapitalizirali privat firmo.
1-2-3
# 02.01.2018 ob 08:37
Za mene bi bilo edino prav, da če se vežeš na nek paket za npr. dve letu mora cena ostatibidejtična kot ob podpisu. Kje je poštenje, da če hočeš prekiniti paket na katerega si se vezal, da moraš plačati tisoč in eno "kazen" operaterju, ker si kršil pogodbo in prelomil svojo besedo. Medtem pa operaterji lahko delajo kar želijo in višajo cene in spreminjajo pogoje v paketu.
ala-persk
# 02.01.2018 ob 08:20
Ha ha nekdo je 31.12.2017 podpisal za 20€ na mesec. En dan kasneje se cena ze visa za 1€ :)
severnik
# 02.01.2018 ob 08:35
Na koncu leta se bodo pa hvalili z višjim dobičkom.
generacija56
# 02.01.2018 ob 08:43
Vse to se dogaja zato, ker živimo v banana republiki!
Potrošnik nima zaščite.
Ne pri regulatorju, ne pri društvu za zaščito potrošnikov, ne pri medijih!!!!
Ta pamflet je ponovno le vozni red, kako se bodo stvari odvijale.
Niti besede o tem, kako se bomo lahko proti temu borili.
Da gre za dogovor, je jasno, Da alternativ ni, je tudi jasno.
POSILILI so uporabnike z kanali, za katere NISMO PROSILI, jih ne potrebujemo, sedaj pa jih dražijo, NE DA BI UPORABNIK LAHKO VPLIVAL na izbor...
To poročanje je sramota... Ker vsi tičijo pod isto odejo...
Niti en operater ne ponuja opcije, da se neki navlaki lahko odrečeš!!!
A ni to kartelno dogovarjanje?
arhitektka
# 02.01.2018 ob 08:32
Kakšno vezo ima podražitev tv programov z višanjem cene mobilne telefonije?
galoper
# 02.01.2018 ob 08:48
Paketi so zvito sestavljeni. Kup nekih nepomembnih programov o katerih ni nikjer nobenih podatkov o sporedu, vsebini, itd., vmes pa nekaj gledanih znanih programov in potem navedba, da je v paketu toliko in toliko programov. Le tega ne dodajo, da so to nezanimivi programi za gledalce in služijo le za utemeljitev višje naročnine. Na ta način so me že obvestili, da se mi stroški z 29.60€ zvišajo na 38,00€, kar je več kot 28% zvišanja.
Ustanoviti bi morali Svet naročnikov, preko katerega bi tvorno sodelovali pri oblikovanju programskih shem in oblikovanju ponudb operaterjev in nadzoru poslovanja operaterjev, da ne bi slučajno še kakšno mošnjico financirali. Za delo pa rabimo najprej pravne osnove.
hepan
# 02.01.2018 ob 08:47
Zadnjic sem se vezal pri mobilnem operaterju. Kitajski telefon za 200 eur bom kupil in sel na hot hofer
vragec
# 02.01.2018 ob 08:48
Telemach draži zaradi šport kluba in pop tv-ja??? Šport klub je že v njihovi lasti, pop tv bi pa tut že moral biti.. se delajo norca iz svojih naročnikov in Slovenije, ki jim to dopušča. Konkretno samo zaradi pop tv in šport kluba se je naročnina že do sedaj dvignila za nekaj evrov.
martin112
# 02.01.2018 ob 08:14
Trend višanja cene vsebin pa se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu.

A lahko malo več o tem??
ElTorro
# 02.01.2018 ob 08:51
Velik problem je tudi to, da imajo vsi cenike nastavljene tako, da ni velike razlike med zgolj internetom in paketom internet+TV.

Možnost izbire posameznih kanalov bi bila sicer super, ampak bi morala biti dobro regulirana, ker bi jo drugače operaterji pač izigravali (recimo paket 20 kanalov=20 EUR, lahko pa izbereš vsakega posamezno po 10 EUR).

Meni bi bilo bolj pomembno, da se na trgu pojavi operater, ki bi po neki normalni ceni ponudil le internet, brez TV. Vsi operaterji imajo sedaj cenike nastavljene tako, da se ti skoraj ne splača vzeti le interneta, ker je dodatek za TV relativno majhen.

Telemach ima recimo najcenejši trojček za 36 EUR, v njem je internet 25/1.
Samo internet 20/2 stane 30,5 EUR.

Pri teh številkah človeku tudi hitro postane jasno, da podražitve nimajo nič s cenami, ki jih operaterji plačujejo za pravice za TV kanale - ker se v tem primeru samo internet (in mobilna telefonija) pač ne bi dražila.

Moja želja za Miklavža, Božička in Dedka Mraza je, da mi nekdo ponudi internet po spodobni hitrosti (okrog 20/2, recimo) za 15 EUR mesečno ....in lahko odpovem TV, ki ga gledam res poredko.

Če ob tem EU naredi korak naprej na področju regionalne diskriminacije, in od ponudnikov kot so Netflix in Hulu zahteva, da je ponudba vsebin na celotnem področju EU enaka, pa bi bila to prava smetana na torti.
seronja80
# 02.01.2018 ob 08:51
Pro plus deluje po sistemu rtv-ja, če imaš tv naročnino potem nas boš tudi plačeval, njihov program je pa lih tok (ne)gledljiv kot od rtv-ja. Od 250 kanalov, ki jih imam jih gledam največ 10 in od tega sigurno ni pop tv ali pa a kanal s tistimi butastimi oddajami, kmetija,big brother in podobna nesnaga..
unitrode
# 02.01.2018 ob 09:05
Za začetek bi bilo potrebno razpustiti urad za varstvo konkurence, ker so tisti odlično plačani birokrati sami najbolj koruptivni. Mi pa jih plačujemo. V srednjem veku so imeli lepo navado, da so peke ki so goljufali vlekli v Ljubljanici pod vodo: zakaj se to ne ponovi? No pa resno: Telekom, ki je državna družba bi lahko ponudila vsaj programe TV na izbiro; s tem bi prevzela večino naročnikov drugih ponudnikov. RTV Slo pa bi lahko (spet) skrčila poročila na pol ure ne pa papagajsko sledila POPu s poročili , ki jim dodajo za pol ure reklam.
leond
# 02.01.2018 ob 08:34
Prodajmo Telekom.
zapravico
# 02.01.2018 ob 08:44
Počasi se vse draži,kljub gospodarski rasti,zdaj samo še čakam da dvignejo DDV na 25%
didldadl
# 02.01.2018 ob 09:11
Kako je mogoče da poptv kanal a uvajata praktično obvezno plačevanje?! Naj jih potem operaterji dajo pod opcijo, kjer imam vsaj možnost izbire ali jim bol plačeval ali ne.
mark36
# 02.01.2018 ob 08:54
Zakaj ne dajo teh butastih programov kot opcijo, tako kot je HBO, pa naj se potem vsak posameznik odloči, če hoče dat ne vem koliko EUR za to sranje. Jaz se jim zlahka odpovem.
FancyBoy
# 02.01.2018 ob 09:30
Bojkot poptv in kanal a
Gams
# 02.01.2018 ob 08:51
Kaj se izgovarjajo na pop tv ko bi rekli vsi skupaj da ga ne bodo vključili v ponudbo nad določeno ceno bi oni morali znižati.
Strižejo nas kot ovce.
politik kritik
# 02.01.2018 ob 09:02
@ElTorro

Ko sem jaz pred kakim letom odjavljal TV, sem za osnovno shemo 20ih kanalov plačeval 10 € na mesec in ene 50 € na mesec za internet in stacionarni telefon. meni se zdi 10 € na 50 € kar veliko. To je 120 € na let. Pa kot pravim je to bila osnovna shema Slo. kanalov. Za ostale kanale so še doplačila.

Kakorkoli zadevo sem odjavil jim vrnil modem, daljinec in električni kabel za priklop. Ampak so mi barabini še kar računali. Ko sem jih vprašal zakaj, so mi rekli, da poleg Modema, daljinca in električnega priključnega kabla sem dobil še predpotopni Scart kabel, ki ga nisem vrnil. Seveda jaz tega nisem že dolgo imel več ker ga pri novem TVju nimam kam vtaknit ker gre vse prek HDMI priklopa, ali WiFija. Kakorkoli, da sem se lahko odjavil od TVja sem potem šel kupit v štacuno nov Scart kabel, da sem jim ga vrnil. Katastrofa. Ne jemljite nič od operaterjev, ker hočejo potem to nazaj in je ta zastonj stvar samo en trik, da vas držijo, pa čeprav ni vredna niti 1 cent.
Praaslovan
# 02.01.2018 ob 08:59
Organizirajmo se telefonija pri hoferjih je za 50% nižja kot pri velikih že
Bivši uporabnik
# 02.01.2018 ob 09:44
Tu se vidi, da pri takih zadevah trg ne igra niti približno vloge... Vsak operater ima zelo podobne cene, za isto ceno približno enako ponudbo in vsi se naenkrat podražujejo in imajo enake akcije... Dokler jaz ne bom imel možnosti, da vzamem v enem paketu recimo 40 tv-programov, ki si jih po lastni volji lahko izberem, bom vse skupaj smatral za nateg...
Celjan27
# 02.01.2018 ob 09:14
Komaj cakam, da pride se hofer ali bob na trg tv programov....
ttrubadur
# 02.01.2018 ob 08:57
Sploh ni problema. Bom pa tujcu plačeval manj. Telekom zbogom!
S-works
# 02.01.2018 ob 08:50
Počasi bo treba preklopit na Netflix. Uporablja kdo samo internetne storitve od zgoraj naštetih ponudnikov? Kakšne so kaj cene?
chips563
# 02.01.2018 ob 10:03
Na finskem je cena Interneta 100/50 + Tv + Telefon za 32€ na mesec. Bravo nasi.
tupamaross
# 02.01.2018 ob 09:44
Pred enim letom se mi je pokojnina zvišala za 7 EUR na mesec,
trajna postavka na računu za komunalne storitve pa se je povišala
za 8 EUR. Trajna postavka na enem samem računu mi je izničila
povišanje pokojnine.

Napovedano zvišanje pokojnine februarja za 2,2% bo več kot 100%
izničena z povišanjem cen "modrega paketa," za katerega sem z
Telekomom podpisal pogodbo za 2 leti.

Za ostarele je to resnično katastrofa, saj jim je mobitel, internet,
televizija še edino okno v svet,podražitve tega pa jim daleč presega
povišanje pokojnin.

To resnično počnejo le umski bolniki, saj se zavedajo, da vsaj
polovica upokojencev ne bo mogla plačati naročnin. Zakon pa za
neplačnike ne predvideva več tožb, pač pa takojšnji rubež, kar bo
ostarelim rubilo stanovanje, hiše... za dolg od nekaj tisoč ali celo
od nekaj sto EUR, njihova stanovanja pa bodo na tajnih dražbah,
kot je to vedno, kupili prijatelji od prijateljev...

Prekleti Balkan! Nismo krivi, da smo se na tem Balkanu rodili, ker
si nismo mogli izbirati kraja rojstva.
vidoma
# 02.01.2018 ob 09:44
Kako že gre tista kapitalistična mantra?
Naj se država ne vmešava. Čim manj regulacije. Trg naj se regulira sam. Nekdo bo ponudil boljši izdelek/paket in se bodo kupci/potrošniki odločili za njega. Cena se bo zniževala, kakovost se bo izboljševala.
Realnost pa takšna:
Trg v resnici, če sploh, obstaja SAMO dokler obstajajo majhni igralci. Takoj, ko gre za enomestno število ponudnikov se zmenijo. Vedno na račun kupcev in morebitnih novih igralcev.
pohorskimedved
# 02.01.2018 ob 10:31
Plačujemo dva tv prispevka. 12,75€ RTV Sloveniji in 12,75€ POP TV, ki je skrit v računih za trojčka.
Delavec z najnižjo plačo 600 € mora delati 1,5 dneva (od 22 delovnih), da plača najnižji paket trojčka. Kje pa so še ostali stroški.
Nabrusimo kose, že klas dozoreva...
tupamaross
# 02.01.2018 ob 10:09
CimeBine,
o kakšnih dveh evrih govoriš? Modri paket se bo po napovedih
v tem letu podražil za okoli 12 EUR na mesec.

Poglejva. Z ženo sva upokojena. Hodila sve mesečno v opero
enkrat in v gledališče ali dramo dvakrat. 50 let sem bil naročen
na časopis Delo. Z pokojnino v startu sva bila zadovoljna, po
tem pa se je vse bolj in bolj cenovno oddaljevalo od naših
možnosti. prvo sva nehala hoditi v opero, po tem pa še v dramo
in/ali gledališče. Pred dvema letoma sva morala odpovedati
še časopis Delo, kar mi je bilo najhujše.

Najhujše so podražitve trajnih mesečnih postavk na računih za
komunalo, elektriko, zavarovanja hiše, zdravstvenega varstva,
podražitve goriv... Na vsem lahko kaj privarčuješ, na trajnih
postavkah na rednih mesečnih računih pa nič. Dva meseca sva
z ženo v letu dni odsotna (na morju) in nas takrat ni. Čisto vse v
hiši izklopimo pa vseeno moramo plačati okrog 22 EUR za
elektriko, ki je trajna postavka in ni vezana na porabo elektrike,
enako za vodo, enako za vse drugo...

Maksimum (da ne preteravam) 20% upokojencev bo lahko
vse te podražitve spremljalo in plačevalo, 80% pa ne. Dokler sva
z ženo oba živa, bova te podražitve prenesla, ko pa eden od nas
dveh umre, tisti, ki bo ostal, niti trajnih postavk ne bo sposoben
plačati, kar šele porabo vode, elektrike, zavarovanj...

Ne vem.če si upokojen. Ti lahko zajamčim,da bo do smrtonosno
za upokojence. Pa da ne bo nesporazuma. Z ženo imava oba
mesečne pokojnine malo nad povprečjem, kar nas uvršča nad
prag revščine... Ko bo ostal en sam, bo tudi uvrščen nad pragom
revščine, pa ničesar od tega ne bo več sposoben plačati, če hoče
redni dnevno pojesti 2 obroka, plačati kurjavo, dodatno zavarovanje...
Jezni
# 02.01.2018 ob 09:07
Naj naredijo pakete s kreditnimi točkami (npr. 100, 200, 300) in ocenijo kanale s št. kreditnih točk, nato si naročnik izbere kanale dokler ne pokuri kreditnih točk.
Bivši uporabnik
# 02.01.2018 ob 10:13
Kako je ka j takega sploh mogoče? Za rtv naročnino še nekako razumem, da je obvezna, ampak, da moramo plačevati davščino veliki ameriški korporaciji? Ker to niti ni več kapitalizem, ampak fevdalizem. V katerem je država samo kmet na šahovnici, uradniki-birokrati-regulatorji pa požegnajo vsak tak lopovluk. Z žegnom države je tako iz medijska hiša, ki je bila tik pred tem, da zaradi obupnega, po ameriškem zgledu povsem negledljivega, a zaradi produkcijsko zahtevnega programa (reality šovi, licenčni šovi ala mastechef, talenti ipd) izgine z obličja, zdaj se pa naekrat kopajo v denarju?
Edino, kar bi bilo prav in pošteno je, da se vsak lahko odloči, ali bo imel Pop tv in ostalo navlako (ker roko na srce, a kdo sploh glede razne voyo, brio? Že A kanal je mimo.) in zanjo plačeval.
Pa da jih vidim, junake imperialistične.
Homer.
# 02.01.2018 ob 10:36
Največji krivec je država (AKOS), ki je dovolil, da so v osnovnem paketu plačljivi programi. Če k temu dodamo, da je dovolil da je izdajatelj programa tudi operater, je bil vrtiljak podražitev zapečaten
Pa hmmm, pred približno letom, so na AKOSu izjavili, da bodo zadevo "preučili", a je leto dni očitno premalo časa. CIA lastniki Telemacha očitno delajo čudeže.

Če se samo spomnim, kako so pred leti "hebali" RTV, da ne sme upravljati dvb-t omrežje komercialk in pripeljali Norkring, ki je potem neslavno propadel. Potem pa je kar naenkrat bilo možno izdati dovoljenje RTV-ju.
monte
# 02.01.2018 ob 09:59
Ločiti naročnino in programe: naj se jasno ve, koliko je naročnina, programe pa si vsak izbere sam in naj se točno ve, koliko je cena vsakega programa. Tako bo imel vsak 10, 20, ali max. 30 programov. Kdo pa sploh potrebuje 50, 100, ali celo 200 programov???
V trgovini je na polici 30 vrst marmelad, folk kupi 2 ali 3, in te plača. Od 30-ih gre štacuni v promet morda skupno 10 vrst... ostalih 20, ki zgolj zasedajo prostor ali kvečjemu prodajo po 2 na mesec, bodo umaknili iz prodaje.
Na enak način bi naredili red tudi pri TV programih: kolikor in kaj hoče kdo gledat, toliko naj plača. Zdaj pa plačujemo slamo, ki je nihče ne gleda!
generacija56
# 02.01.2018 ob 09:17
200 TV kanalov se bi v trenutku odrekel za 10% nižjo mesečno naročnino.
A kateri operater to ponuja?
Ne!
Pa še telefonski priključek jim pustim za darilo.
Tako kličejo le reklame in ankete...
Bivši uporabnik
# 02.01.2018 ob 09:53
Ne gledam niti POP niti Kanal A -gledam le SLO2 zaradi športa drugače televizije sploh ne vklopim.

To pa da zvišajo položnice pazite - SAMO ZARADI SLOVENSKIH PODRAŽITEV! Ste kdaj slišali, da bi Discovery ali Eurosport podražil - NE! Pa je kakovost programa na vrhu! Pri nas pa kjer ni nič od nič vse dražit.
aaa123
# 02.01.2018 ob 08:47
Prav tako se dražijo vozniški izpiti:
https://www.zurnal24.si/avto/vozniski-izpiti-bodo-po-novem-bistveno-drazji-302682
sik
# 02.01.2018 ob 09:54
In potem greš iz dežja pod kap.
Kakor sem imel možnost spoznati so vsi trije ta veliki iste barabe.
Pri vseh velika nonšalantnost do ljudi.
Zadnji primer Telemacha.Za sina sem naročil telefon 15.12. preko spleta in že prva njihova slabost da kot na večini tudi cenenih spletnih trgovin kjer imajo to navedeno le ti nimajo napisanega okvirnega dobavnegs roka.Prevzel sem riziko v upanju da bi pod Bozicno jelko telefon.Mala morgen.Po treh dnevih čakanja na odgovor ko sem jim mislim da 22.12.poslal vprasanje jako izgleda so najprej zahtevali davcno in potem sem sper en dan cakal nakar mi odgovorijo da so narocilo stornirali ker crnega ni bilo na zalogi.Jaz pa sem narocil zlatega.Tudi ce bi crnega gre ponovno za sistemsko nspako njihove trgovine ki mi narocila ni avtomatsko zavrnila ali ne opozorila da aparat ni na zalogi.Da ne govorim o tezavah ko sem prisel potem z denarjem do trgovine in tudi direktno nisem mogel kupiti naprave ker sva se z zeno dogovorila da bodo pac racuni na njo prihajali ker na nekoga pac morajo z vzirom na to da smo stiriclanska druzina.Po vsem tem mi je napisala pooblastilo in ga podpisala kar ni zadostovalo ker bojda mora biti sodno overjen.Torej da kupim za sina mobi in ob tem podaljsam narocnisko razmerje za dve leti ne zadostuje podpisano pooblastilo, moj osebni dokument, dokument moje zene in gotovinsko placilo celotnega zneska.
In moram priznati da imam zelo podobne izkusnje tudi z A1 in Telekom.
Ce sem cisto odkrit bi najraje sel nazaj v srednji vek na sobno oz.sedaj na digitalnilo anteno in na fiksni telefon.Internet bom pa od sosedov "vlekel"...ce ne bodo tudi oni obupali.
Majhen korak za človeštvo in velik za malega človeka.
pinkfranc
# 02.01.2018 ob 09:30
to so utopične želje, da bi si lahko izbirali programe

ker tako bi jim odpadle tiste najdražje sheme XL ipd. (recimo pri T2 ta stane 17 eur, M pa 9)
in če želiš imet Akanal, PopTV v HDju, moraš plačat paket XL (v HD programih med M in L paketom sploh ni razlike, tako da ni vmesne variante)

tudi marketing s številko bi odpadel. sedaj se lahko hvalijo, kako veliko št. programov ponujajo v paketih, čeprav jih je večina negledanih in jih preko satelita prenašajo zastonj.
peglezn
# 02.01.2018 ob 11:04
Nekdo mora POP-u plačat, da ima recimo samo za 3 minutne prispevke, imenovane POP IN, zaposlenih 5 afn in enega gaya ... in ne pozabimo, one and only Captain my captain Dani.

Zaradi folka, navlečenega na razne usodne gorske zdravnike in podobne limonade se bo zdaj med drugim podražila celo telefonija?

Če verjameš.
Geres*
# 02.01.2018 ob 10:32
tupamaross: žal je res tako - ko ostane en sam, s penzijo ne more preživeti. No z minimalno plaču tudi ne....
peglezn
# 02.01.2018 ob 10:28
Ne more ti nekdo dvignit ceno zato, ker se je pri kakulaciji zmotil.

Jaz imam pogodbo za fiksen znesek, torej...?

Država, varstvo potrošnikov, urad za konkurenco,... aja imate počitnice, sorry ker motimo...
malikaliber
# 02.01.2018 ob 10:09
Meni nič ne dražijo, ker sem vse odjavil! In živim prav tako!
Geres*
# 02.01.2018 ob 10:31
Danes človek samo za paket fiksni internet + TV + RTV da minimalno 50 eur. Pa to pomeni, da imaš osnovni TV paket. Na vrh tega pride še mobitel. Če upoštevamo, da je večina ljudi ne doseže povprečne plače, ki je cca 1.000 eur... je to postal zelo drag špas.

Nujno bi bilo:
- ukiniti obvezno rtv naročnino. Če država meni, da je nacionalnega pomena (kar ni), naj denar poišče nekje v proračunu (brez dodatnih davkov)
- kot vas je že več pisalo, možnost sestavljanja programskih paketov. Tako bi dragi operaterji ugotovili, da tudi tu velja pavilo 80/20.
21.12.2012
# 02.01.2018 ob 08:59
Naj uredijo tako, da ne bo treba paketno plačevati vsebin, ki jih ne potrebuješ, seveda pri tem, da je cena zato ustrezno nižja.
Kazalo