Prvotno objavljena fotografija ob prispevku ni bila objavljena namerno. Ne avtor prispevka ne uredništvo ne namiguje, da je čistoča vprašljiva tudi v pekarni, katere logotip je bil viden na omenjeni fotografiji. Foto: Bobo
Prvotno objavljena fotografija ob prispevku ni bila objavljena namerno. Ne avtor prispevka ne uredništvo ne namiguje, da je čistoča vprašljiva tudi v pekarni, katere logotip je bil viden na omenjeni fotografiji. Foto: Bobo
Kruh s čokoladnim namazom
V 55 odstotkih pregledanih obratov niso ugotovili neskladnosti na higienskem področju. Foto: freedigitalphotos.net

Poostren nadzor sta uprava za varno hrano in finančna uprava (Furs) izvedli v nočeh s 4. na 5. december ter s 5. na 6. december. Izbor pekarn je bil narejen na podlagi ocene tveganja finančne uprave, so sporočili iz uprave za varno hrano.

Furs je opravil 147 nadzorov, v katerih so ugotovili 24 kršitev. Pri 18 zavezancih so se kršitve nanašale na zaposlovanje na črno, pri drugih pa so bile kršitve povezane z evidencami in poslovnimi knjigami. Skupno so izrekli za 72.200 evrov glob, določeno število nadzorov pa še vedno traja.

Uprava za varno hrano in Furs sta v tem času skupaj pregledala 47 pekarn in eno prodajalno kruha in pekovskih izdelkov. Skupaj so izvedli 48 pregledov in le v 15 primerih niso ugotovili kršitev zakonodaje.

V 55 odstotkih pregledanih obratov niso ugotovili neskladnosti na higienskem področju. V kar 13 odstotkih pa so bile higienske razmere zelo slabe - plesnive stene in stropi, umazana tla, na neprimernih mestih odložene stvari, v dveh primerih so opazili iztrebke glodavcev, zapredke insektov v vreči z moko in obgrizene vreče. V enem primeru so inšpektorji zato odredili generalno čiščenje in odstranitev onesnaženih surovin, v drugem pa začasno prepovedali opravljanje dejavnosti.

Slabo poskrbeli za sledljivost surovin
Inšpektorji so preverjali tudi sledljivost surovin. Sledljivost moke je lahko na mestu zagotovilo 62 odstotkov obratov, v 38 odstotkih obratov pa morajo te dokumente še predložiti inšpektorjem. V enem primeru s predloženo dokumentacijo niso mogli izkazati količin in dobave za enega od svojih obratov.

V 77 odstotkih obratov so bila jajca ustrezno označena, nosilci dejavnosti pa so prav tako na kraju samem oz. naknadno izkazali ustrezno sledljivost. V le štirih primerih pa z računi niso mogli dokazati sledljivosti jajc.

V 46 odstotkih vseh pregledov so inšpektorji preverjali tudi, ali so kruh in pekovski izdelki na prodajnem mestu ustrezno označeni. V 32 odstotkih pregledov so inšpektorji ugotovili nepravilnosti v označevanju, zato so odredili njihovo odpravo. Zaradi visoke stopnje neskladnosti z zakonodajo v omenjeni dejavnosti jo bosta obe upravi še naprej obravnavali kot dejavnost večjega tveganja, so še sporočili.