Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 17 glasov Ocenite to novico!
Bojan Petan je bil zaslišan pred preiskovalno komisijo o zlorabah v bančnem sistemu. Pred krizo se je DZS - ki je ena večjih poslovnih skupin v državi (združevala je DZS, družbo Delo prodaja, medijsko hišo Dnevnik, Terme Čatež, Marino Portorož) - tako kot številne druge poslovne skupine prezadolžila, na koncu pa je v okviru obsežne sanacije bank na Družbi za upravljanje terjatev bank pristalo več deset milijonov evrov terjatev do družb iz skupine. Foto: BoBo
Nekdanjega vodje SCT-ja Ivana Zidarja na zaslišanje ni bilo in ga nameravajo prisilno privesti. Foto: BoBo

Petan pravi, da DZS z bančno luknjo nima nič. Zidarja bodo prisilno privedli.

Parlamentarna preiskovalna komisija o zlorabah v bančnem sistemu
12. marec 2018 ob 16:36,
zadnji poseg: 12. marec 2018 ob 17:38
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija, STA

Pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje politično odgovornost za nastanek bančne vrzeli pet milijard evrov, je bil zaslišan prvi mož DZS-ja Bojan Petan.

Predsednik komisije Anže Logar (SDS) ga je spraševal o odgovornosti za bančno vrzel, Petan pa mu je odgovarjal, da DZS ta hip z bančno vrzeljo nima nič. Poudaril je, da je DZS v vseh 73 letih obstoja vedno posloval z dobičkom in ni bil nikoli blokiran.

Ne ve, zakaj je bilo za okoli 61 milijonov dolgov DZS-ja decembra 2013 prenesenih na slabo banko: "Ta isti denar smo zdaj skupaj z obrestmi dolžni ameriškemu skladu. Niti centa ni bilo odpisanega." Trdi, da so bila zavarovanja tudi po takratnih ocenah za okoli 10 odstotkov višja od terjatev in da je družba dolg odplačevala.

Sklad York ima ta hip 80 odstotkov terjatev DZS-ja in Petan je prepričan, da bo sklad skušal kupiti še preostale. V skladu z načrti bo skupina DZS po Petanovih besedah do leta 2020 prodala del premoženja in poplačala dolgove, ki jih ima do Yorka.

Posojila zaradi dobrega poslovanja
Da so bile banke pripravljene kreditirati DZS, ne pripisuje morebitnim povezavam, ampak dobremu poslovanju družbe. Zanikal je tudi, da bi se DZS preveč zadolžil, je pa pri tem izpostavil težavo - ki so jo imele banke tudi sicer ob začetku krize -, in sicer kratkoročna posojila za dolgoročne naložbe.

Petan ne razume, zakaj se ga označuje za tajkuna, tudi visoki osebni dohodki - v letu 2009 je bil tretji najbolje plačani menedžer in je dnevno zaslužil 1.680 evrov bruto - se mu ne zdijo sporni, glede na to, da je vodil tri ali štiri družbe. Poudaril je, da je posloval zakonito in tudi vedno plačeval davke.

Zidar brez opravičila
Danes bi moral biti zaslišan tudi nekdanji prvi mož SCT-ja Ivan Zidar, a se na preiskovalni komisiji ni pojavil, pri čemer pa ni posredoval zdravniškega ali kakšnega drugega opravičila.

Zato so se člani odločili za prisilno privedbo Zidarja na enega izmed prihodnjih zaslišanj.

VIDEO
Petan brani DZS, Zidarja bodo privedli prisilno
VIDEO
Pričal le Petan, Zidarja ni bilo


T. H.
Prijavi napako
Komentarji
RibičIČ
# 12.03.2018 ob 16:52
Če bi bili resna država, bi te stvari razčistili pred sodišči. Tele fante, ki so vsi po vrsti izgubili spomin, pa bi morali odpustiti ali jim vsaj krepko znižati plače. Če imajo tako slab spomin oz. so jim tako opešale miselne sposobnosti, že ne morejo biti preveč sposobni upravljavci.
Lesnikovsok
# 12.03.2018 ob 16:52
jah bo treba dat kakšen evro blanki žgajnar.. če bo pa preveč zakompliciran primer pa malo še vrhovnemu in bo rešeno :)
brehme
# 12.03.2018 ob 16:50
Levičar s skoraj 2000€ dnevnega zaslužka, kot direktor 3eh družb. Vsi enakopravni.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 17:16
Vsi na goli otok in dva deci slane vode na dan.
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 17:03
Petan, tudi za tvojo rit palica raste.

Prej, ali slej ....
Damoklej
# 12.03.2018 ob 19:09
Zidarja bodo prisilno privedli

To je najboljša prvoaprilska šala zadnjih let
bori
# 12.03.2018 ob 17:26
Saj luknja res ni tak problem, le kje je pa 75+mlrd izkopanega materiala? Najbolje da to luknjo uvrstimo v našo kulturno dediščino. In pod unesco. Vredno ogleda.
3010eur
# 12.03.2018 ob 17:16
Sami težki biznismeni ... S pomočjo naše lipe SFRJ
Tao3
# 12.03.2018 ob 16:50
Me zanima kako bo Logar privedel Zidarja prisilno? Zidar bo poklical Janšo, Ivan bo pogoltnil cmok in poklical Logarja ... glej in se uči ...
SamoRes
# 12.03.2018 ob 17:57
Lahko mi verjamete, da se je t.i. udbomafiji srce smejalo, ko je vlada Janeza Janše delala usluge SCT-ju in Ivanu Zidarju. Vlada Janeza Janše je samo legalizirala tisto, kar je zastavila gradbena mafija, ki je prav gotovo izhajala iz udbomafije. Zagotavljam vam, da si udbomafija ne bi upala zadeve z "zaključkom gradnje OI" pred volitvami izpeljati tako hitro in brez kančka sramu v javnosti, kot je to storila vlada Janeza Janše.
Jaz sem bil pri Janezu Janši na vladi in ga prepričeval, naj ukrepa proti SCTj-u. Vprašal sem ga, zakaj pustijo nekemu Zidarju, ki se je družil z eminentnimi udbovci, take reči. Pa ga je ščitila Janševa SDS in je Janševa vlada podpisala prevzem Onkološkega inštituta.
Kirurg Erik Brecelj
Tao3
# 12.03.2018 ob 17:52
Se je za kar nekaj časa potuhnil ampak sedaj vidimo kam pes taco moli, kdo ga najema in kaj dela ... dobro ga skrivate falota ... in lepe denarce žuli iz davkoplačevalskega denarja za neko brezvezno prelaganje papirja, ki bi moralo biti na sodišču ne pa v neki parlamentarni preiskavi, ki je samo zato, da se stavri nikoli ne bodo raziskale. Politični bla bla brez obsodb in brez sankcij ...
Tao3
# 12.03.2018 ob 17:50
Pezdir ni odkril niti kdo mu je dal poln kufer denarja. NIKOLI ni povedal, kdo mu je ponujal kufre. Samo širokoustil se je zato zame ni več kredibilen ampak navaden mali lažnivček ...
Bivši uporabnik
# 13.03.2018 ob 18:00
Ja, on res nima nič z bančno luknjo, njegov bančni račun je poln
REsnica
# 12.03.2018 ob 20:27
Logar si dviguje rating... ampak Zidar je preveč močan in ga zanesljivo ne bo v DZ. Stagvim kar hočete, da ni šanse da ga demokratični sistem kakorkoli prisili v nekaj, kar mu ne bo všeč. Edino če se sam odloči in molči ali pa zajebava dokler ga sam logar ne utiša.

Zidar je en najmočlnejših mafijskih botrov slovenije. Je sodeloval z udbo, je mednarodni trgovec z orožjem ( dobavljal ga je tudi JLA in še posebej v času osamosvajanja je sodeloval in pomagal tudi janši), s politiki (omanova ljudska stranka, jelinčić, kučan, drnovšek, janša, petrle...) je kradel in si delil denar pri gradnji avtocest.... o vsem ima shranjene arhive z dokazi ki lahko potopijo vse stranke in politike, ki so bili na oblasti v času njegove kariere. Od jugoslovanskih časov do zloma SCTja.
Ker je politike strah, da bi arhivi prišli v javnost, je praktično nedotakljiv. nobena od večjih strank in njihovih vidnih članov, si tega ne more privoščit.

Upajmo, da bodo vsaj po njegovi smrti ti arhivi prišli v roke pametnemu poštenjaku, ki bi jih moral takoj poslat kakemu večjemu mediju v EU ali ZDA. Ti arhivi so smrtno nevarni vsakemu slo novinarju ali politiku, če bi jih dobil in imel pri sebi. Stavim, da jih tudi SOVA in drugi iščejo..... ko jih najdejo Zidar ne bo več nedotkaljiv in bo končal v zaporu ne glede na njegovo zdravstveno stanje.

Odvisno od tega, kdo jih prej najde, bo uničen del arhiva, drugi pa bo uporabljen kot atomska bomba za uničenje političnih in drugih nasprotnikov.

demokracija kapitalizma pač.
Tao3
# 12.03.2018 ob 18:51
Flagellum Dei: pod katero vlado se je zgodila čusta lopata?!

Aja, pod katero vlado pa se je Zidar guncal s Kukovičko, ko sta odpirala kliniko? In pod katero vlado se je zgubila depeša od Patrije?

Drugače policija deluje samostojno toliko, da boš vedel, ne koordinira je Premije. Lopata mu je šla ZELO V NOS - Ivanu, ali Janezu - pač kakor se danes počuti.
pomladnidnevi
# 12.03.2018 ob 18:32
No,to privedbo bi rad videl po TV. Tega lopova ( Zidarja) še na sodnijo ne morejo spravit,kaj ga te bojo pred preiskovalno. Tak ga naj na nosilih prinesejo,ko slavnega Artukoviča iz Amerike.
Valerija
# 13.03.2018 ob 22:16
z bančno vrzeljo nima nič

nihče v Sloveniji nima nič z bančno vrzeljo.

vsi vemo, da se bančne luknje pojavijo same od sebe. nikogar nič ne vprašajo, na nikogar se ne ozirajo... preprosto se pojavijo iz nič.
zamudnik
# 12.03.2018 ob 22:08
Zidarja bodo prisilno privedli.

Čips imam pripravljen in pivo tudi.
viisaus
# 12.03.2018 ob 17:26
komsomolec//// ohhh ponovno počnete vse da zaščitite lopovske tajkune,, ali vas ni nič sram,ko se javno izrekate za levičarja toda v isti sapi napadate pezdirja kateri je odkril 90 % teh lopovskih tajkunov..... ja ja kominterna vam je naročila da z ognjem in mečem nad nasprotnike... z vsemi mogočimi lažmi poskušati minimizirati odgovornost tajkunov,,,,,
Binder Dandet
# 13.03.2018 ob 13:34
Haha, rad bi videl ta dan, ko bodo Zidarja kam prisilno privedli. Sodišča ga niso "zmogla" niti obsojenega v zapor strpat, pa ga bo parlamentarna komisija prisilno privedla na zaslišanje.:D:D:D
bory
# 13.03.2018 ob 11:23
Po koncu te farse bodo strokovno ugotovili, da je za bančno luknjo kriva Španclova Micka ker je pač preveč globoko mahala z motiko.....saj druge razlage pri tolikšnem porastu hudih oblik demence nekdanjih liderjev ne moreš pričakovati....
Zaza
# 13.03.2018 ob 07:57
Tao 3 še enkrat samo zate. Rado Pezdir je že večkrat povedal kdo mu je ponujal podkupnino v kovčkih, to je bil JOC PEČEČNIK, ki ga je tudi ovadil in kaj je storila policija in tožilstvo nič prav nič.
Leni1
# 12.03.2018 ob 22:55
Koliko pa pri od /s/ krivanju dokumentacije v bankah zaslužita Drago Kos in Andrej Praprotnik?
Franc Jožef I.
# 12.03.2018 ob 22:53
Za vsako rit raste palica !
Bivši uporabnik
# 12.03.2018 ob 22:27
Petan je Logarju v obraz in v kamere govoril neresnico. Neverjetno.
Prava pokeraška faca.
https://reporter.si/clanek/slovenija/taj
kun-bojan-petan-se-norcuje-iz-davkoplacevalcev-473156
https://www.portalplus.si/1064/good-riddance-bojan-petan-in-ne-vracaj-se-vec/
https://novice.svet24.si/clanek/slovenij
a/581b34828ca68/bojan-korsika-bojan-petan-ni-tajkun-ker-je-nas
ITD ITD.
Pravi tranzicijski cesar!
zeuss-zeng
# 12.03.2018 ob 17:01
Petan pravi, da DZS z bančno luknjo nima nič. Zidarja bodo prisilno privedli.
----------
dajmo se zresnit . Seveda je pri nas glede pravnega sistema marsikaj narobe vendar je potrebno delovati predvsem sodno - za to pa nihče nima volje - komisije so le politično pometanje problemov pod preprag ...
Nevtral
# 12.03.2018 ob 16:51
Tukaj neki ne štima...taki butlni pa spet nismo...
furs
# 15.03.2018 ob 00:35
Z bančno luknjo najbrž res nima nič, je pa zelo zaslužen za luknjo v mojem žepu. In drago jo bo zakrpal!
world citizen
# 14.03.2018 ob 11:44
Vidim da se od teh naših tajkunčkov še nihče ni usr... od batin, to se vidi iz aviona, banda lopovska!!
big23big
# 12.03.2018 ob 23:12
se še vedno kregate pod katero vlado in strand je blo to in ono? vsi so imelo škarje in platno in pod vsako vlado se je kradlo in mižalo. svojo brez spomina, slepo volilno bazo vrtijo in bojo očitno še naprej vrti okoli prsta, vi pa se še vedno kregate, kdo je vec vkradel. odgovor je preprost. tisti, ki je bil bolj dolgo ob koritu
bad brains
# 12.03.2018 ob 20:57
Resnica , že res, vendar tako smo mislili tudi za Bavčarja.
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 20:57
"Drugače policija deluje samostojno toliko, da boš vedel, ne koordinira je Premije. Lopata mu je šla ZELO V NOS - Ivanu, ali Janezu - pač kakor se danes počuti."

Kot prvo ste levičarji vedno hvalili Aelnko Bratuš, kako je zaprla tajkune. In kot drugo je čista lopata šla v nos levičarjem.
Tao3
# 12.03.2018 ob 19:35
Rumalina: Kukovička se je zibala na gugalih z Zidarjem ko so odpirali Onkoliški inštitut ali pa pediatrično, oboje je bilo takrat "posvečeno" ... in dano v uporabo napol neuporabno ker je vsem tako pač pasalo ...
Tao3
# 12.03.2018 ob 18:10
Če bo Logar preveč migal z nogicami in cepetal se zna Zidar še česa spomnit, kar se trenutno ne spomni več in bo še en obtežilni kamen več okoli vratu Velikega Vodje ... BREZMADEŽNEGA!
REsnica
# 13.03.2018 ob 15:09
Amigo,
na sreco si pa ti toliko pametnejši...samo da pamet skrivaš bolj kot kača noge. Pojma nimaš kaj je to raziskovalni novinar, ker jih pri nas skorada ni.
Sploh pa ne gre samo za to, da bi novinarje zapisano zanimalo alpak da bi bili na varnem. Verjamem da ne kapiraš.
amigo
# 12.03.2018 ob 21:47
&REsnica
Upajmo, da bodo vsaj po njegovi smrti ti arhivi prišli v roke pametnemu poštenjaku, ki bi jih moral takoj poslat kakemu večjemu mediju v EU ali ZDA.

Ti si smešen. Ali res misliš, da koga v EU ali ZDA zanimajo slovenski lopovi imenovani politiki. Imajo svojih problemov zadosti. Z našimi lopovi bi morali sami obračunati. Nihče ne bo namesto nas.
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 20:55
"Aja, pod katero vlado pa se je Zidar guncal s Kukovičko, ko sta odpirala kliniko? In pod katero vlado se je zgubila depeša od Patrije?"

In pod katero vlado se je izkazalo, da je bil obtožni predlog prirejen in so bile v 10 letnem sodnem postopku bile kršene človekove pravice in ustava?!
bad brains
# 12.03.2018 ob 20:55
SamoRes , bravo, pod člankom o Zidarju si napisal komentar v katerem si šestkrat (6x) omenil Janeza Janšo. Še enkrat, bravo.....
rumalina
# 12.03.2018 ob 19:08
Tao 3, in pod katerimi troli je imel Ivan, Janez , ali kakorkoli bi ga že ti imenoval, kliniko v Avstraliji?
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 18:27
"Največ zunanjih sodelavcev je najela komisija pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu. Ta jih je tudi najbolje plačala. Za njihovo delo jim je namreč komisija namenila 90.425 evrov. "

Iz članka na RTV-ju: "Milojka Kolar Celarc za plačilo svetovalcev porabila že 450.000 evrov" - in še link
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 18:24
"Največ zunanjih sodelavcev je najela komisija pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu. Ta jih je tudi najbolje plačala. Za njihovo delo jim je namreč komisija namenila 90.425 evrov"

Toliko je vlada porabila samo za referendumsko kampanijo in s tem povzročila pritožbo na US in s tem zaustavitev projekta.
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 18:19
"Če bo Logar preveč migal z nogicami in cepetal se zna Zidar še česa spomnit, kar se trenutno ne spomni več in bo še en obtežilni kamen več okoli vratu Velikega Vodje ... BREZMADEŽNEGA!"

Ja itak - čista lopata press.
Flagellum Dei
# 12.03.2018 ob 18:15
SamoRes # 12.03.2018 ob 17:57 - pod katero vlado se je zgodila čusta lopata?! Kjer so aretirali vse gradbene tajkune?! Aja pod Janševo vlado. Ti pa kar nadaljuj. Vse je že jasno.
komsomolec
# 12.03.2018 ob 17:13
Največ jih ima Logar, ki tudi najbolje plača

Največ zunanjih sodelavcev je najela komisija pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja, ki ugotavlja zlorabe v slovenskem bančnem sistemu. Ta jih je tudi najbolje plačala. Za njihovo delo jim je namreč komisija namenila 90.425 evrov. Z nepravilnostmi v bančnem sistemu se ukvarja pet strokovnjakov in ena odvetniška pisarna. Po bančni luknji brskajo upokojeni kriminalist Rastislav Kanižar, samostojni finančni svetovalec Božidar Godnjavec, podatkovni analitik Matjaž Štajner, revizorka Andreja Bajuk Mušič, ekonomist Rado Pezdir in odvetniška družba Maček. Največ, natančneje 50.367 evrov, je prejel Godnjavec, Pezdirju so plačali 20.405 evrov, Štajnerju 8400 evrov, Kanižarju 8347 evrov, najmanj pa revizorki Bajuk Mušičevi, ki je prejela dobrih 2900 evrov. Odvetniška družba Maček za svoje delo še ni prejela honorarja, znaša pa ta po pogodbi največ 2100 evrov na mesec.
komsomolec
# 12.03.2018 ob 17:10
falseflag komisija, Logar načrtno vabi na komisijo same take, da jih vernikom velikega šefa predstavijo kot hude komunajzarje.
Največjo bančno škodo je povzročila janševa vlada med leti 2005-2008! Ko je imenovala nadzornike in omogočila z zakonodajo tajkunske prevzeme in pufanje po domače. janša bi moral biti glavni zaslišan.
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo