Kljub visokim stroškom zaradi žledoloma so železnice poslovale z dobičkom. Foto: BoBo
Kljub visokim stroškom zaradi žledoloma so železnice poslovale z dobičkom. Foto: BoBo

V družbi so ob tem napovedali, da se bo tudi v prihodnje nadaljevalo zmanjševanje števila zaposlenih v skladu s poslovnim načrtom. Tu so izpostavili predvsem pospešeno upokojevanje vseh, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, vključevanje v program reševanja presežnih delavcev in z drugimi socialno vzdržnimi oblikami reševanja morebitne prezaposlenosti.

V letih 2014 in 2015 se bo število zaposlenih zmanjšalo za 754 - s tem naj bi dosegli 24,7 milijona evrov prihranka. Hkrati so predvidene notranje prezaposlitve in zaposlovanje perspektivnih mlajših delavcev, saj je povprečna starost zaposlenih na Slovenskih železnicah okoli 50 let.

S 1. januarjem 2015 bodo plače namesto za sedem odstotkov povečali le za tri odstotke. "To pomeni povečanje letnega stroška dela za 5,3 milijona evrov," so poudarili na Slovenskih železnicah. Zaposleni z najnižjimi plačami bodo pri plači za november prejeli enkratno izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, za kar imajo rezerviranih 3,5 milijona evrov.

Dogovor med drugim določa tudi skrajšanje odpovednih rokov presežnim delavcem s 150 na 80 dni, kar pomeni zmanjšanje stroškov dela za 3,8 milijona evrov. V prvem polletju leta je dobiček iz poslovanja Slovenskih železnic kljub visokim stroškom v tovornem prometu zaradi posledic februarske vremenske ujme znašal 4,26 milijona evrov, za letos pa je načrtovan dobiček iz poslovanja v znesku okrog 22 milijonov evrov, so še dodali.