Na začetku marca je Slovenija od KBC-ja po ceni en evro za delnico oz. za skupno 2,765 milijona evrov kupila 22 odstotkov delnic NLB-ja. Foto: NLB
Na začetku marca je Slovenija od KBC-ja po ceni en evro za delnico oz. za skupno 2,765 milijona evrov kupila 22 odstotkov delnic NLB-ja. Foto: NLB

Država Slovenija je lastnik 16.518.507 delnic Nove Ljubljanske banke, kar pomeni, da je njen lastniški delež skoraj 77-odstoten.

Kot je znano, je belgijski KBC svoj lastniški delež zmanjševal že pred dokončnim izstopom iz lastništva banke, za katerega se je z državo dogovoril konec lanskega decembra. Postopki so bili končani na začetku marca, ko je Slovenija po ceni evro za delnico odkupila lastniški delež KBC-ja. To pomeni, da je za 2,765 milijona evrov k svojemu že obstoječemu deležu dodala še 22 odstotkov delnic NLB-ja, ki so bili v lasti Belgijcev.

Po dveh dokapitalizacijah
Februarja in marca je država izpeljala še dve dokapitalizaciji NLB-ja, pri katerih so sodelovali državni lastniki. V prvi kapitalizaciji sta Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), skladno z odločitvijo decembrske skupščine, banko dokapitalizirali z 1,9 milijona evrov, pri čemer je bil emisijski znesek za eno delnico določen pri 8,35 evra. Marca pa je lastniški delež okrepila država, ki je lansko 320-milijonsko posojilo v obliki t. i. obveznic Co Co pretvorila v lastniški kapital.

Deleže v NLB-ju imajo tudi Zavarovalnica Triglav, ki je v večinski državni lasti, družba Poteza Naložbe, ki je v stečaju, in družbe UCTAM, NFD1, Triglav Steber 1 in Banermo.