Le še največji optimisti verjamejo v prodajo MIP-a v celoti. Foto: MMC RTV SLO
Le še največji optimisti verjamejo v prodajo MIP-a v celoti. Foto: MMC RTV SLO
Miroslav Benedejčič, stečajni upravitelj MIP-a
Benedejčič bo prosil sodišče, naj podaljša javno dražbo. Foto: MMC RTV SLO
MIP
Več kot deset tisoč evrov na mesec stane obratovanje hladilnic in vseh energetskih objektov., za kar skupno skrbi pet zaposlenih. Foto: Mojca Dumančič
MIP
Stavba MIP-a je bila na dan dražbe zapuščena. Foto: Mojca Dumančič
MIP ne zanima nikogar

"Bili so Italijani in Azerbajdžanci. Zagotavljali so, da bodo v MIP-u znova obudili mesno proizvodnjo. Da so resni kupci. Bil sem optimist. Potem pa me je zadnji večer pred javno dražbo klical Italijan in prosil za časovni odlog plačila varščine. Tudi Azerbajdžanec se je izmikal … Opravičevala sta se, češ da ne moreta tako hitro izvesti denarne transakcije, da se je nekaj zapletlo pri bančnem prenosu. No ja, malce čudno je vse to … Vendar ne bom še potegnil črte in jih odslovil. Sodišče bom prosil, da še za teden dni podaljša javno dražbo. Seveda za isto izklicno ceno, za 12 milijonov evrov," je v prazni dvorani, kjer naj bi potekala že šesta javna dražba, povedal osamljeni stečajni upravitelj MIP-a, Miroslav Benedejčič.

Odslej le še prodaja po delih
Le še največji optimisti (kar stečajni upravitelj Benedejčič očitno je) verjamejo v prodajo MIP-a v celoti. Torej v enotno prodajo vseh nepremičnin - proizvodnih obratov v Kromberku, tamkajšnjih strojev, receptur in blagovnih znamk. Po neuspeli šesti dražbi, ko so za vse to poskušali iztržiti le še tretjino cene – namesto 36, le še 12 milijonov evrov – ostaja bolj verjetna možnost prodaje po delih. Neuradno smo izvedeli, da naj bi se za nekdanjo klavnico v Kromberku zanimalo zasebno pekarsko in slaščičarsko podjetje iz Goriške. Tudi za nekdanje MIP-ove mesnopredelovalne obrate naj bi se potegovalo kar nekaj kupcev iz slovenske mesne panoge. Zdaj seveda taktizirajo v zadnjih čakalnih vrstah, da stečajni upravitelj popusti in da začne prodajati MIP po delih, posledično tudi za precej nižjo ceno.

Turkom odzvonilo …
Med vsemi nesojenimi kupci, ki so se v petih letih po stečaju pojavljali na vratih kromberškega obrata, so bili še najdlje Turki. Družba Etcii oziroma njeno hčerinsko podjetje Alemin Halal s sedežem v Ljubljani, sta pred letom in pol za nekaj dni celo najeli Mipove obrate. Napovedali so takojšen zagon klavnice (po sistemu halal) in 50 novih delovnih mest, za katere so tudi Turki že iskali kandidate na novogoriškem zavodu za zaposlovanje. Toda ustavila jih je novogoriška Civilna iniciativa, ki je ostro nasprotovala ponovnemu zagonu klavnice. S podporo občine ji je uspelo in Turki so se umaknili na vzhod.

Pet zaposlenih v stečaju
Vzdrževanje celotnega MIP-ovega obrata v Kromberku ni poceni. Več kot deset tisoč evrov na mesec stane obratovanje hladilnic in vseh energetskih objektov. "Hočem, da so vsi obrati v kondiciji in da so stroji vsak trenutek pripravljeni na obratovanje, tako da morebitni kupec lahko takoj zažene s proizvodnjo," pravi stečajni upravitelj Benedejčič, ki te stroške krije z najemninami. Zato ima v stečaju zaposlene tri vzdrževalce, ki so v obratih 24 ur. Poleg njih delata dve administratorki - prva kot izterjevalka, druga pa kot tajnica stečajnega upravitelja.

Za nekdanje delavce MIP-a še nič!
Pet zaposlenim torej že peto leto reže – sicer 'tanek', pa vendarle vsakdanji kruh – MIP-ov stečaj, petsto nekdanjih mipovcev pa še vedno zaman čaka na poplačilo terjatev. Od aprila 2009 niso dobili še nič! "Prav zato se trudim, da bi MIP čim bolje prodal. Da bi za delavce iztržil njihovih 3,5 milijona evrov. Toda žal slabo kaže," je črnogled Benedejčič.

Vseh dolgov, ki so jih za seboj pustili nekdanji lastniki MIP-a – Vojteh in Marko Volk ter Martin Kovač je za skoraj 90 milijonov evrov. Že ob začetku stečaja so presegali vrednost stečajne mase. Tudi bankam upnicam v tem stečaju slabo kaže. V zastavi imajo domala vse premoženje propadlega MIP-a. Največja upnica je Nova KBM, ki računa predvsem na to, da bo 17-milijonsko terjatev do MIP-a prenesla na Družbo za upravljanje bank – DUTB, torej na slabo banko. Tako se stečajni upravitelj od takrat ne bo več pogovarjal s posameznimi bankami – upnicami, ampak kar s predstavniki DUTB-ja.

Roka pravice še vedno le tipa …
Pet let po stečaju tudi roka pravice še ni segla do krivcev za pokop nekdanjega velikana mesnopredelovalne industrije. Čeprav ovadbe nekdanjih vodilnih in lastnikov MIP-a – torej družine Volk in Martina Kovača – segajo v leto 2009, bo prvo sojenje v tej zadevi šele marca letos!

Spomnimo: Vojteh in Marko Volk ter Martin Kovač so osumljeni za skupno 57 kaznivih dejanj - za sum lažnega stečaja, za preslepitev pri pridobitvi posojila, za ponareditev ali uničenje poslovnih listin … Mip naj bi oškodovali za kar 75,5 milijona evrov! To je ovadba novogoriških kriminalistov iz leta 2010. Že leto prej, leta 2009, pa je Vojteha Volka, njegovega sina Marka Volka in zeta Martina Kovača ovadila SID banka, sum je bil na poslovno goljufijo in preslepitev pri pridobitvi posojila.

Mlini pravice v tem primeru res meljejo počasi, saj bo prvi osumljenec oziroma obtoženec – Martin Kovač – moral na ljubljansko okrožno sodišče na predobravnavni narok šele 5. marca. Specializirano državno tožilstvo, ki trojico prav tako preiskuje, pa se za ovadbo še ni odločilo …

Volkova in Kovač pravočasno zavarovala premoženje
Oba Volkova in zet Kovač so v posmeh vsem roko pravice prehiteli po desni. Svoje ogromno premoženje jim je uspelo zavarovati – in to na isti dan, kot je bila vložena ovadba. Takoj ko je SID banka podala ovadbo, so namreč vpisali zemljiške dolgove na svoje nepremičnine. Vojteh Volk je hišo na Cesti na Laze v Ljubljani sicer že nekaj mesecev prej prepisal na soprogo, junija 2009 pa je na nepremičnino vpisal še za 850 tisoč evrov zemljiškega dolga s predkupno pravico za hčer. Marko Volk in Martin Kovač sta na isti dan kot Vojteh Volk – torej 1. junija 2009 – vpisala tri zemljiške dolgove, dva za 900 tisoč evrov in enega v dvojnem znesku, torej za 1,8 milijona. Predkupno pravico za njuni nepremičnini ima soproga Vojteha Volka oziroma mati Maka Volka in tašča Martina Kovača v eni osebi …
Ironija – že za manever za zaščito premoženja so Volkovi in Kovači vpisali več denarja, kot ga nekdanji vodilni in nekdanji lastniki MIP-a dolgujejo 500 delavcem. Spomnimo: delavskih terjatev je za 3,5 milijona evrov, pet let po stečaju pa v žepe garaških mipovcev ni kanil še niti cent poplačil!

Mojca Dumančič, TV Slovenija

MIP ne zanima nikogar