Sliši se nenavadno, da je Slovenec v tujini uspel s čilijem, toda Tomaž Pipp je res razvil blagovno znamko Čili Pipp, ki postaja znana ne le v Evropi, ampak tudi v ZDA, Aziji in Avstraliji. Foto: Osebni arhiv Tomaža Pippa
Sliši se nenavadno, da je Slovenec v tujini uspel s čilijem, toda Tomaž Pipp je res razvil blagovno znamko Čili Pipp, ki postaja znana ne le v Evropi, ampak tudi v ZDA, Aziji in Avstraliji. Foto: Osebni arhiv Tomaža Pippa
Tomaž Pipp
V Sloveniji naj bi bilo podnebje dokaj primerno za gojenje čilija, le poletje je treba podaljšati za kakšen mesec. Foto: Osebni arhiv Tomaža Pippa
Tomaž Pipp
"Navdušen nad raznolikostjo, barvami, oblikami in pekočnostjo, sem semena začel naročati tudi iz tujine, naredil prve namaze in omake za družino in prijatelje. Vsi so bili navdušeni in iz popoldanskega konjička se je razvila blagovna znamka Čili Pipp." Foto: Osebni arhiv Tomaža Pippa

Razvil je blagovno znamko Čili Pipp, naročila pa dobiva tudi iz ZDA in Avstralije. Ključen trenutek se je zgodil, ko je v ZDA na tekmovanju dobil tri prve nagrade za tri omake. V svojih gredicah goji okrog 50 vrst čilija z vsega sveta, najbolj pekoči ima dva milijona skovilov. Čili je zelo zdrav in ga v zmernih količinah celo priporočajo pri lajšanju določenih zdravstvenih težav.


Kako ste prišli na idejo, da v deželi pod Alpami gojite čilije?
Vse se je začelo z ljubeznijo do vrtičkanja in do čilijev. Prve sadike in semena čilijev sem dobil od prijatelja. Prva leta je bilo na domačem vrtu le nekaj manjših gredic čilija. Vsako leto sem dodal nekaj novih vrst in plodovi so lepo uspevali. Navdušen nad raznolikostjo, barvami, oblikami in pekočnostjo, sem semena začel naročati tudi iz tujine, naredil prve namaze in omake za družino in prijatelje. Vsi so bili navdušeni in iz popoldanskega konjička se je razvila blagovna znamka Čili Pipp.

Je to zelo zahtevno opravilo. Je podnebje pri nas sploh primerno za to?
Nekaj stvari je treba vedeti in se spoznati na vrtnarstvo in agronomijo. Pri nas je podnebje dokaj primerno, poletje podaljšamo za kakšen mesec, ker sadimo v rastlinjakih.

Koliko vrst čilija gojite?
Okrog 50 vrst čilija z vsega sveta, vsako leto vzgojimo tudi do 15 novih vrst.

Je vaš čili zelo pekoč? Koliko skovilov ima?
Od 20.000 Jalapeno in do 2.000.000 Moruga Scorpion.

Obstaja kakšno tekmovanje v tem, kdo pridela najbolj pekoč čili?
Lahko bi temu rekli tiho tekmovanje, ker kar nekaj večjih svetovnih gojiteljev poskuša vzgojiti najbolj pekoč čili.

So čiliji, ki so še posebej pekoči, tudi najbolj cenjeni in morda tudi najdražji?
Navadno imajo najbolj pekoči čiliji tudi višjo ceno. Težje se jih dobi in med poznavalci in ljubitelji pekočega imajo posebno mesto. Verjetno je to tudi razlog, da vsako leto pridelajo še močnejši čili od prejšnjega. Tekmovalnost in konkurenca med gojitelji najbolj pekočih čilijev je kar velika.

Je mogoče, da kdo umre, če poje preveč pekoč čili?
Nisem še slišal za tak primer. Načeloma je čili zelo zdrav in ga v zmernih količinah celo priporočajo pri lajšanju določenih zdravstvenih težav. Mislim, da če je človek zdrav, ga tudi rekorder med čiliji ne pokonča.

Kaj je bilo ključno za vaš preboj? Kje ste sklenili prvi večji posel? Kako ste prepričali kupce?
Širši krog javnosti me je spoznal, ko sem v ZDA prejel tri prve nagrade za tri svoje omake, ki sem jih poslal na vsakoletno tekmovanje. Takrat je bilo v naših tiskanih medijih nekaj člankov o mojem uspehu čez lužo in tako so ljudje izvedeli zame. Mislim, da pri omakah Čili Pipp vsekakor drži rek, da se dobro blago samo hvali, in to potuje od ust do ust. Če je kupec z izdelkom, s ponudbo in z odnosom prodajalca zadovoljen, se rad vrača. Kakovost v naši kuhinji se ne slabša, ampak je iz meseca v mesec boljša in ponudba bolj raznolika.

Kam vse izvažate čilije oz. začimbe ter omake?
Kar nekaj naročil naših omak je prišlo iz ZDA, Avstralije, Finske, Nizozemske in preostalih evropskih držav. Tudi naši sosedje iz Hrvaške, Bosne in Srbije so navdušeni nad pekočimi plodovi. V tujino pa pošiljamo tudi semena, sploh tista najbolj pekoča.

Kaj pa darila? Je lahko čili tudi darilo?
Pekoče omake, suhi čiliji in tudi različne vrste semen so se izkazali za odlično darilo. Zato svojim kupcem ponujamo tudi komplet različnih omak v darilnih škatlah. V Sloveniji je ogromno ljubiteljev pekočega, vsaj glede odziva na naše omake, in ti so vsekakor veseli takega vročega darila, sploh v teh hladnih zimskih dneh.

Koliko čilija pojeste?
Sam imam takoj za omakami najraje svež čili, ravnokar odtrgan, takrat jih pojem veliko. Tudi omake in suhi čiliji, namočeni v olivnem olju, se mi priležejo vsaj enkrat dnevno.

Imate kakšen poseben obred?
Poseben obred je trganje plodov iz tri leta starega grmička čilija Bird's Eye, ki ga po koncu sezone prezimim in postavim pod strešno okno, kjer obdrži plodove vse do začetka marca naslednjega leta.

Pri kateri hrani se čili res prileže?
Čili se prileže k vsaki hrani, včasih svež, drugič suh in zdrobljen, v olju, kot salsa ...