Pred dnevi je parket Newyorške borze vrednostnih papirjev gostil plesalca iz baleta 'The Nutcracker'. Foto: EPA
Pred dnevi je parket Newyorške borze vrednostnih papirjev gostil plesalca iz baleta 'The Nutcracker'. Foto: EPA
Cena nafte vrste brent, ki je od srede decembra porasla za več kot pet odstotkov, je v sredo popoldne zdrsnila na dobrih 107 dolarjev, medtem ko se je vrednost lahke nafte spustila pod 100 dolarjev za 159-litrski sod. Ta teden se je nafta dražila zaradi iranske grožnje, da bo zaprl transportno pot v Hormuški ožini. Gre za šestkilometrsko ožino med Omanom in Iranom, kjer "potuje" večina nafte iz Savdske Arabije, Irana, Združenih arabskih emiratov, Kuvajta in Iraka. Foto: EPA

Če je morala prejšnji mesec Italija obljubiti kar 6,5-odstotne obresti do dospetja, da je pritegnila vlagatelje, je bila tokrat dovolj 3,25-odstotna obrestna mera, da je zbrala devet milijard. Za 1,73 milijarde se je Rim zadolžil z izdajo dveletnih obveznic, kjer je bila obrestna mera 4,85 odstotka (na zadnji dražbi je bila 7,8 %). Povpraševanje je presenetljivo preseglo ponudbo in Italija bi se lahko skupno zadolžila celo za 15,2 milijarde evrov.

Posojila ECB-ja za nakupe špekulativnih obveznic
Čeprav jutri sledi še pomembnejša izdaja dolgoročnih obveznic, pa je že jasno, da je nedavna akcija Evropske centralne banke res prinesla olajšanje finančnim trgom. ECB je namreč prejšnji teden poslovnim bankam po obrestni meri enega odstotka posodil skupno 489 milijard evrov. Gotovo je šel del tega denarja tudi v nakup italijanskih obveznic, saj je zelo mamljivo, če si izposodiš denar po enoodstotni obrestni meri, naložiš pa ga po mnogo višjih obrestih, pri čemer si ne beliš glave o moralnem hazardu.

Donos italijanskih obveznic pod 7 %
Italija bo, če bo četrtkova izdaja uspešna, letos na finančnih trgih skupno zbrala za okoli 430 milijard evrov. Leta 2012 ima v načrtu zadolževanje za 450 milijard evrov. Na obvezniških trgih se je donos do dospelosti italijanske 10-letne obveznice znižal pod kritično mejo sedmih odstotkov, medtem ko se je donos slovenske desetletne obveznice malenkost zvišal in okoli poldneva presegel 6,7 odstotka.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

GORENJE

+8,33 %

4,55 EUR

TELEKOM

+3,05 %

63,89

TRIGLAV

+1,40 %

10,15

PETROL

+1,23 %

157,00

NOVA KBM

+0,12 %

3,25

KRKA

-0,97 %

51,00

MERCATOR

-1,26 %

141,20

LUKA KOPER

-2,00 %

6,86


Velik premik Gorenja brez pravega vzroka
Na Ljubljanski borzi se je opazno (za več kot osem odstotkov) popravil tečaj Gorenjevih delnic, medtem ko je cena Mercatorja zdrsnila do 140,10 evra. "Posebnih vzrokov za omenjene premike ne najdem. Večja rast Gorenja je posledica nekoliko višjih tečajev ob koncu trgovanja, drugače se je večina poslov sklepala na precej nižjih ravneh. Padec Mercatorja glede na vse dogajanje okrog Mercatorja v zadnjih dneh ni vreden omembe," je za MMC povedal Uroš Ožbolt (Alta invest). Indeks SBI TOP (578 točk) se je zvišal za tretjino odstotka.

Nafta po šestih dneh rasti končno navzdol
Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki se je ta teden dobro držal, je v sredo padel za dva odstotka, evro pa je zdrsnil pod 1,30 dolarja. Newyorški Dow Jones (12.160 točk) je v sredo v uvodnih urah trgovanja padel za več kot odstotek, v primerjavi z začetkom leta 2011 pa je za pet odstotkov v plusu. Cena nafte vrste brent se je danes po šestih dneh rasti vendarle znižala, trgovci pa menijo, da so iranske grožnje, da bo zaprl transportno pot v Hormuški ožini, pretirane.