Novi predsednik uprave razmišlja tudi o selitvi družbe iz predragih najemnih prostorov. Foto: BoBo
Novi predsednik uprave razmišlja tudi o selitvi družbe iz predragih najemnih prostorov. Foto: BoBo

"Cestninska postaja Log in vse druge cestninske postaje bodo odstranjene," je v pogovoru za Finance napovedal novi predsednik uprave Darsa Matjaž Knez. Prva faza odstranitve Loga bo stala 40.000 evrov, odstranili pa bodo betonske dele in napeljave.

Ob tem je napovedal, da se cene vinjet za osebna vozila ne bodo spreminjale, mogoč pa je nov cestninski razred za kombije. Kdaj bo zaživelo elektronsko cestninjenje za vsa vozila, ni znal povedati.

Kmalu zapade skoraj za pol milijarde evrov dolgov
Za začetek leta 2013 pripravljajo tudi razpis za elektronsko cestninjenje tovornih vozil nad 3.500 kilogramov, delovati pa naj bi začel v letu 2014. To je tudi leto, ko Darsu zapade za 446 milijonov evrov posojil.

Za letos ob tem načrtujejo 311 milijonov evrov prihodkov, od česar bo za posojila šlo 189, prihodnje leto pa 226 milijonov evrov. A kljub reprogramu posojil načrtujejo dobiček tudi v prihodnje, je optimistično napovedal Knez.

V družbi je na obzorju tudi nižanje stroškov, večja uporaba lastnih virov in iskanje novih virov prihodkov. To Knez vidi v trženju telekomunikacijskih sistemov v lasti Darsa, v "aktivnem obvladovanju počivališč ob avtocesti" ter v prostem premoženju Darsa, kot so nekatera odvečna zemljišča.

Velikih projektov še ne bo kmalu
Poleg tega je v načrtih odmik Darsa od graditelja k upravljavcu avtocest, je pojasnil novi predsednik uprave. Vendar zaradi načrtovanih velikih infrastrukturnih projektov te vloge še ne misli povsem opustiti.

Predor Markovec bo, sodeč po njegovem mnenju, končan skladno s pogodbenim rokom, se pravi do konca avgusta. Gradbena dela pa bodo končana v začetku prihodnjega leta. Razpis za elektrostrojno opremo v predoru Markovec je ta trenutek tudi največji.

O tožbah zoper nekdanjo upravo ni želel govoriti, saj te dejavnosti niso v pristojnosti nadzornega sveta, a je potrdil, da določena dejanja, povezana s tem, potekajo.

Na vprašanje, ali namerava kaj podrezati tudi v preteklost, je odvrnil le: "Iz preteklosti se vedno lahko veliko naučimo. S preteklostjo se bo gotovo kdo ukvarjal. In prav je tako." Do konca leta pa naj bi bila urejena tudi koncesija Darsa z državo, je še povedal.