55 evrov v povprečju ženske zaslužijo manj od svojih moških kolegov. Foto: EPA
55 evrov v povprečju ženske zaslužijo manj od svojih moških kolegov. Foto: EPA

Tako je lani povprečna letna bruto plača moških, preračunana na mesec, znašala 1.574 evrov, povprečna letna bruto plača žensk pa 1.519 evrov, ugotavlja državni statistični urad.

Gre za povprečja, do razlik pa prihaja tudi zaradi različne izobrazbene, starostne in poklicne strukture, poudarjajo na uradu. Polovica zaposlenih je sicer imela povprečno mesečno bruto plačo nižjo od 1.257 evrov.

Najslabše plačno razmerje je še vedno v zdravstvenih in socialnovarstvenih dejavnostih, kjer so ženske imele v povprečju za 28,8 odstotka nižjo plačo kot v teh dejavnostih zaposleni moški. Nekoliko manj, za 27,6 odstotka, so plače žensk zaostajale za plačami moških v finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Nižje plače žensk tudi v javni upravi
Najmanjše plačne razlike med moškimi in ženskimi so v oskrbi z električno energijo, plinom in vodo, in sicer za 5,5 odstotka, kjer moški v povprečju zaslužijo 118 evrov več.
Le za okoli dve odstotni točki več so plače žensk zaostajale za plačami moških še v javni upravi in obrambi, obvezni socialni varnosti (za 7,4 odstotka ali 141 evrov) in v poslovanju z nepremičninami (za 7,5 odstotka ali 118 evrov).

Za skoraj 23 odstotkov več pa so lani ženske zaslužile v gradbeništvu, v dejavnosti oskrba z vodo, ravnanje z odplakami in odpadki, saniranje okolja (za 15,1 odstotka) ter v prometu in skladiščenju (za 11,1 odstotka).