Najvišje plače imajo bankirji in zavarovalničarji. Foto: EPA
Najvišje plače imajo bankirji in zavarovalničarji. Foto: EPA

podatki nemškega statističnega urada.

Zahvaljujoč nizki inflaciji se namreč realne plače v največjem gospodarstvu območja z evrom precej zvišujejo. V tretjem letošnjem četrtletju so se realne plače tako zvišale najbolj v zadnjih treh letih, krepak plus pa statistiki pričakujejo tudi za celotno letošnje leto.

V tretjem letošnjem trimesečju so se realne plače v Nemčiji na letni ravni zvišale za 1,8 odstotka. To je najvišja rast od drugega četrtletja 2011, ko so se realne plače zvišale za 1,9 odstotka. Plus je nastal predvsem zaradi nizke inflacije. Potrošniške cene so se namreč v tretjem četrtletju zvišale le za 0,8 odstotka, medtem ko so se nominalno gledano plače okrepile za 2,6 odstotka. Dolgoletno povprečje je sicer pri 2,4 odstotka.

Najmanj zaslužijo gostinci
Polno zaposleni delavec v Nemčiji je v tretjem četrtletju v povprečju brez posebnih dodatkov zaslužil 3.541 evrov bruto na mesec. Najvišje povprečne plače so imeli v bankah in zavarovalnicah, in sicer 4.723 evrov, ter v dejavnosti informacij in komunikacij, kjer so znašale v povprečju 4.675 evrov. Najnižje pa so bile povprečne bruto plače v gostinstvu, kjer so znašale 2.119 evrov.

Nemški statistiki pričakujejo krepko rast realnih plač tudi za celotno letošnje leto. Po devetih mesecih so na letni ravni imeli 1,7-odstotno zvišanje.

V Nemčiji se realne plače bolj ali manj stalno zvišujejo že od leta 2010, manjši padec so opazili le lani. Zaradi manjših nagrad in bonusov so se namreč v preteklem letu realne plače znižale za 0,1 odstotka. Rast realnih plač ob nadaljevanju ugodnih razmer na nemškem trgu dela obljublja nadaljnjo močno rast široke potrošnje v največjem evropskem gospodarstvu.